Politico: Μήπως το Διεθνές Δικαστήριο με τα εντάλματα σύλληψης βοηθά στην πολιτική επιβίωση του Νετανιάχου; (video)

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μόλις έσωσε τον Μπένζαμιν Νετανιάχου, γράφει το Politico, εξηγώντας ότι οι κατηγορίες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου θα συσπειρώσουν τους Ισραηλινούς γύρω από τον πρωθυπουργό τους.

«Μόλις άρχισε να φαίνεται πως οι μέρες του Μπένζαμιν Νετανιάχου στην εξουσία ίσως να είναι μετρημένες, ήρθε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να τον σώσει», γράφει ο Τζέιμι Ντέτμερ στο Politico.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία του Νετανιάχου βρέθηκε στο χείλος

της κατάρρευσης το Σαββατοκύριακο, όταν ο απόστρατος στρατηγός Μπένι Γκαντζ απείλησε ότι θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση αν δεν παρουσιάσει ο πρωθυπουργός ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την μεταπολεμική κατάσταση και συγκεκριμένα για τον τρόπο διακυβέρνησης της Γάζας.

Το τελεσίγραφο του Μπένι Γκαντζ ενέτεινε τις πολιτικές πιέσεις στον Νετανιάχου, αλλά αμέσως μόλις ανακοινώθηκε από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, ότι ζητά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, μαζί και τριών ηγετών της Χαμάς, τα πράγματα άλλαξαν για τον Νετανιάχου.

Κατά τον αναλυτή του Politico, αν ο Χαν και τα έξι μέλη του πάνελ του ήλπιζαν ότι ζητώντας την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του υπουργού Άμυνας και της ηγεσίας της Χαμάς, θα επετύγχαναν κατάπαυση του πυρός, τότε εκ του αποτελέσματα μάλλον θα πρέπει να είναι απογοητευμένοι.

Λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Καρίμ Χαν, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Γιάιρ Λαπίντ, ένας από τους βασικούς πολιτικούς αντιπάλους του Νετανιάχου, έσπευσε να καταδικάσει τον Χαν και να μιλήσει για «καταστροφή». Ο Λαπίντ ζητούσε από τον Νετανιάχου να προσφύγει στις κάλπες, αλλά αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνεται από τον ορίζοντα.

«Τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ είναι πλήρης ηθική αποτυχία. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την εξοργιστική σύγκριση μεταξύ Νετανιάχου και Σινουάρ, μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ και των ηγετών της Χαμάς», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Λαπίντ.

The ICC arrest warrants are a complete moral failure, we cannot accept the outrageous comparison between Netanyahu and Sinwar, between the leaders of Israel and the leaders of Hamas.

— יאיר לפיד – Yair Lapid (@yairlapid) May 20, 2024

Ακολούθησε γρήγορα ο Γκαντζ, ο οποίος δήλωσε ότι «οι παραλληλισμοί μεταξύ των ηγετών ενός δημοκρατικού κράτους, που είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί το εαυτό του από την τρομοκρατία αιμοσταγών ηγετών μιας τρομοκρατικής οργάνωσης συνιστά βαθειά στρέβλωση της δικαιοσύνης και κραυγαλέα ηθική χρεοκοπία».

Ο Ναντάβ Στράουτσλερ, πρώην σύμβουλος του Νετανιάχου δήλωσε στο Politico ότι οι δηλώσεις του εισαγγελέα του ΔΠΔ το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να βοηθήσουν τον πρωθυπουργό, καθώς οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και οι επικριτές του θα σπεύσουν να τον υπερασπιστούν. Ο Στράουτσλερ πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί θεωρούν πως ο εισαγγελέας του ΔΠΔ έχει βάλει στο στόχαστρο το Ισραήλ και όχι μόνο τον Νετανιάχου.

Μπορεί ο εισαγγελέας του ΔΠΔ να μην είχε την πολιτική στο μυαλό του, αλλά «το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ενισχύει την θέση του Μπίμπι», πρόσθεσε ο πρώην σύμβουλος του Νετανιάχου.

Ο Εχούντ Ολμέρτ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και εκ των επικριτών του Νετανιάχου, δήλωσε στο Politico ότι «η σύνδεση του Μπίμπι με τον Σινουάρ είναι κάτι πολύ δύσκολο να το καταπιούν οι Ισραηλινοί» και το αποτέλεσμα «είναι προς όφελος του Νετανιάχου». Κατά τον Εχούντ Ολμέρτ ήδη «οι Ισραηλινοί λένε – κοίτα, αυτοί είναι όλοι αντισημίτες, είναι όλοι εναντίον μας». 

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία εν πτήσει: Ενας νεκρός και 30 τραυματίες από αναταράξεις, σε πτήση Λονδίνο – Σιγκαπούρη

Ιράν: Το καθεστώς προσπαθεί να δείξει τις αντοχές του εν μέσω πένθους για τον Ραϊσί (videos)

Xιμπατζίνα αρνείται να αποχωριστεί το νεκρό μωρό της – Το κρατάει αγκαλιά για μήνες – Συγκλονιστικές εικόνες (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Politico, Μήπως, Διεθνές Δικαστήριο, Νετανιάχου,Politico, mipos, diethnes dikastirio, netaniachou