TIME: Το αφιέρωμα στον Μητσοτάκη, το όραμα της «επιστροφής» της χώρας και οι αιχμές για τα σκάνδαλα

Εντυπωσιακό από πολλές απόψεις είναι το εκτενές αφιέρωμα που κάνει το περιοδικό TIME στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην πορεία της Ελλάδας μετά την περιπέτεια της οικονομικής κρίσης. Παρότι όμως φιλοτεχνεί με εγκωμιαστικά λόγια κάποιες κινήσεις της κυβέρνησής του, δεν φείδεται αιχμών για τα σκάνδαλα που έχουν συγκλονίσει τη χώρα, μα και την Ευρώπη (υποκλοπές, πρόβλημα στο Κράτος Δικαίου, ναυάγιο Πύλου, αλλά και το δυστύχημα των Τεμπών).

Το

αφιέρωμα μοιάζει περισσότερο να δίνει την αίσθηση μίας αγωνιώδους προσπάθειας να αντιμετωπιστούν διαχρονικά προβλήματα της χώρας, αλλά και κρίσεις που προέκυψαν από την πενταετία της ΝΔ, παρά να αναλίσκεται σε οποιουδήποτε είδους «διθυράμβους».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει το έθνος του να είναι η ιστορία επιστροφής της δεκαετίας» γράφει το περιοδικό στον τίτλο του αφιερώματος και στη επικεφαλίδα της σχετικής ανάρτησης στο Instagram.

Το περιοδικό επιχειρεί να περιγράψει το προφίλ του κ. Μητσοτάκη, αναδεικνύοντας τόσο τους χειρισμούς του στην οικονομία, όσο και σε άλλα κοινωνικά πεδία, όπως η νομοθέτηση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

«Νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων τον Φεβρουάριο—καθιστώντας την Ελλάδα την πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα και ουσιαστικά τη μόνη χώρα στο ανατολικό μισό της Ευρώπης που το έκανε. Έκανε αυτό το βήμα παρά την οργή της πανίσχυρης Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την έλλειψη υποστήριξης από το ένα τρίτο του κεντροδεξιού κόμματός του ΝΔ, αναγκάζοντάς τον να φτάσει στον άλλο διάδρομο» γράφει το περιοδικό και προσθέτει: «Η νομοθεσία έχει αφήσει πολλούς με την αίσθηση ότι ο Μητσοτάκης είναι ένα διαφορετικό σήμα συντηρητικού ηγέτη. Είναι κοινωνικά φιλελεύθερος. Πρόοδος αλλά δημοσιονομικά υπεύθυνος, λέει. Σκληρός στη μετανάστευση. Έντονα φιλοδυτικό και φιλοΝΑΤΟϊκό. Νομίζει ότι βρήκε ένα «ενδιαφέρον γλυκό σημείο» και μάλιστα έχει ένα όνομα για αυτό: ο ‘‘νέος τριγωνισμός’’».

Τρία σκάνδαλα και τραγωδίες

Το TIME γράφει ότι «ο Μητσοτάκης προτείνει ένα όραμα που τον ξεχωρίζει από τους παγκόσμιους ηγέτες τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά. Ωστόσο, αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους».

Και εξηγεί: «Δέχτηκε (σ.σ: Ο Μητσοτάκης) πυρά για μια πρόσφατη σειρά τραγωδιών, σφαλμάτων και σκανδάλων:

– Το ένα είναι η σιδηροδρομική καταστροφή των Τέμπι τον Φεβρουάριο του 2023 που σκότωσε 57 ανθρώπους, οι περισσότεροι φοιτητές. «Ήταν στους συνδυασμός ανθρώπινων λαθών. Τραγικά ανθρώπινα λάθη. Και ίσως συστημικές αποτυχίες», λέει ο Μητσοτάκης. Το ατύχημα, το οποίο αποκάλυψε ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας , προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού Μεταφορών στους χώρας και τη διεξαγωγή έρευνας. Ωστόσο, συγγενείς των θυμάτων και των επιζώντων είπαν ότι πιστεύουν ελάχιστα στην έρευνα. Περίπου 34 υπάλληλοι και στελέχη των σιδηροδρόμων αντιμετωπίζουν πιθανές κατηγορίες , με μια δίκη να μην αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το καλοκαίρι.

– Ένα άλλο είναι το ναυάγιο στους Πύλου τον Ιούνιο, όταν μια υπερφορτωμένη τράτα που διακινούσε περίπου 750 μετανάστες βυθίστηκε στα ανοιχτά στους Ελλάδας, σκοτώνοντας περισσότερους από 600 ανθρώπους. Οι ελληνικές αρχές λένε ότι το πλοίο αρνήθηκε τη βοήθεια. Ωστόσο, πολλαπλές έρευνες από ΜΜΕ και ομάδες δικαιωμάτων , συμπεριλαμβανομένων των Human Rights Watch και στους Διεθνούς Αμνηστίας, υποδηλώνουν το αντίθετο. Η Adriana Tidona, ερευνήτρια μετανάστευσης στην Amnesty, λέει ότι η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η Ελλάδα «αναδεχόταν την ευθύνη και είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα». Ο Μητσοτάκης εκτοξεύεται στην κριτική. «Το να δείχνεις το δάχτυλο στο λιμενικό και όχι στους λαθρέμπορους μου φαίνεται πολύ άδικο», λέει.

– Ένα εντελώς διαφορετικό θέμα είναι το « ελληνικό Watergate ». Πίνοντας έναν καφέ στο κέντρο της Αθήνας, ο Θανάσης Κουκάκης, ένας βετεράνος επιχειρηματικός δημοσιογράφος και το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα του σκανδάλου, αφηγείται τη στιγμή το 2020 που μια πηγή του είπε « Μαλάκα, είσαι υπό παρακολούθηση» και έδωσε μεταγραφές ιδιωτικών συνομιλιών. Το σκάνδαλο των υποκλοπών εξερράγη το καλοκαίρι του 2022, όταν ένας αρχηγός της αντιπολίτευσης βρέθηκε επίσης να παρακολουθείται . τουλάχιστον 92 άτομα έχουν στοχοποιηθεί . Ο Μητσοτάκης απέλυσε τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ο ανιψιός του Πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν επιτελάρχης και επέβλεπε την υπηρεσία, παραιτήθηκε. Απαγόρευσε επίσης την πώληση spyware. «Ανέλαβα την ευθύνη. Έκανε αλλαγές. Άλλαξε το νόμο. Προστέθηκαν επιπλέον φίλτρα όσον αφορά τις νόμιμες υποκλοπές», λέει ο Μητσοτάκης. Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναφέρει το σκάνδαλο σε ψήφισμα του Φεβρουαρίου που επικρίνει «σοβαρές απειλές» για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα».

Η πρόοδος στην οικονομία και τα προβλήματα

Εκτενές είναι το μέρος του αφιερώματος, που κάνει το TIME, στην οικονομία. Και παρότι αναγνωρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, επισημαίνει χωρίς περικοκλάδες ή διάθεση υπεκφυγής τα τεράστια προβλήματα που παραμένουν. Για παράδειγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία.

«Ο κύριος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη τώρα είναι να ευθυγραμμίσει το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Για μια χώρα που είναι η δεύτερη πιο φτωχή στην Ε.Ε., μετά τη μετακομμουνιστική Βουλγαρία, αυτό είναι μια μεγάλη τάξη. ‘‘Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε’’, παραδέχεται».

Το περιοδικό, αφού επισημαίνει ότι η έξοδος από την κρίση άρχισε να συντελείται από την περίοδο του Αλέξη Τσίπρα, αναγνωρίζει ότι «έκτοτε η προσέγγιση του Μητσοτάκη (σ.σ.: στην οικονομία) έχει κερδίσει επαίνους. Η αύξηση του ΑΕΠ είναι πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η ανεργία πλησιάζει ξανά σε μονοψήφια επίπεδα. Τα επίπεδα του χρέους προς το ΑΕΠ είναι υψηλά, αλλά μειώνονται από τα ταχύτερα στον κόσμο. Η χώρα έχει ανακτήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας. Και το ελληνικό χρηματιστήριο εκτινάσσεται στα ύψη. Ο Economist κατέταξε μάλιστα την Ελλάδα ως την κορυφαία οικονομική απόδοση στον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια και την ονόμασε ‘‘χώρα της χρονιάς’’ το 2023».

Αλλά επισημαίνει και σειρά προβλημάτων, που παραμένουν και ταλανίζουν την πορεία της «επιστροφής»:

– Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να υστερεί σε βασικές μετρήσεις, όπως η παραγωγικότητα, και υπάρχουν συνεχείς ανησυχίες για το επιχειρηματικό και ρυθμιστικό περιβάλλον.

– Παρά τη μακροοικονομική ανάκαμψη, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι σημαντικά μικρότερη από ό,τι πριν από την Κρίση.

–        Αν και η Ελλάδα έχει αυξήσει τις επενδύσεις στον τομέα της υγείας, οι συνολικές δαπάνες και οι αμοιβές παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Αμερικανοτουρκικές τριβές – ελληνικές ανησυχίες: Πώς η σύγκρουση στη Γάζα παγώνει την προσέγγιση με Άγκυρα

Καρανίκας σε Σπηλιωτόπουλο: «Καλώς ήρθες» – Η «θερμή» ανάρτηση για την έλευση στην Κουμουνδούρου

Νίκος Ανδρουλάκης σε κυβέρνηση: Είστε στυγνοί υπάλληλοι της εξουσίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
TIME, Μητσοτάκη,TIME, mitsotaki