Αssembling Memories: Οι μνήμες που γίνονται τέχνη

Έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας, εγκαταστάσεις και οπτικοακουστικά μέσα περιλαμβάνει η ατομική πολυμεσική έκθεση της Ντένης Θεοχαράκη που φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με θέμα το παλιό εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων της ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ στον Βόλο.

Η εικαστικός Ντένη Θεοχαράκη ξαναγυρνά στο παλιό, οικογενειακό εργοστάσιο ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ (1980-1995), στο Βόλο που αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές επενδύσεις στην βιομηχανική ανάπτυξη

της Ελλάδας. Είκοσι εννέα χρόνια μετά το κλείσιμό του, έχει πια ερημωθεί..

Εκείνη το θυμάται να σφύζει από ζωή και τώρα αντικρίζει τη φθορά, την παρακμή, την εγκατάλειψη. Διασώζει, λοιπόν πρώτα με τη φωτογραφική της μηχανή πολύτιμες εικόνες από το δυστοπικό, βανδαλισμένο τοπίο και μαζεύει με ευλάβεια σχέδια, χαρτιά, υφάσματα, δέρματα και ό,τι άλλο θα μπορούσε να διασωθεί. Οι φωτογραφίες της αποτυπώνουν την ιδιαιτερότητα της αρχιτεκτονικής, των μηχανημάτων και των αντικειμένων μίας εποχής.

Οι μνήμες γίνονται έμπνευση για να αποτυπώσει και σε καμβάδες της ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ελληνικής Βιομηχανίας: τα παλιά σχέδια συναρμολόγησης (blue prints) που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή αυτοκινήτων στο εμβληματικό εργοστάσιο της οικογένειας Θεοχαράκη. Οι γραμμές της γίνονται πέτρα, βράχοι, δένδρα, δάση, κάστρα, κατακόρυφες πόλεις, κατακόρυφοι, παράλληλοι, διασταυρούμενοι λαβύρινθοι.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Μουσειολόγος Σοφία Ε. Πελοποννησίου-Βασιλάκου πάνω στα παλιά υλικά «η Θεοχαράκη ξεδιπλώνει ποικίλες θεματικές πτυχές, άλλοτε με πενάκι, άλλοτε με κάρβουνο ή με ζωηρά χρώματα λαδιού, απεικονίζοντας –με διαφορετικές τεχνοτροπίες– ξεχωριστούς και ευφάνταστους κόσμους, που ακροβατούν ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το υπερρεαλιστικό». Έτσι ανοίγει στον θεατή τις πύλες του μνημονικού της σύμπαντος μετατρέποντας την επίσκεψή του σε μία ξεχωριστή, αισθητηριακή εμπειρία.

Μετά την επιτυχημένη παρουσία της σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στο Λονδίνο, στη Σεούλ, στη Νέα Υόρκη και στο Μαϊάμι, η εικαστικός επέστρεψε στην Αθήνα για να δημιουργήσει στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» ένα σύγχρονο εικαστικό project, μία πολυμεσική εμπειρία τέχνης: την έκθεσή της με τίτλο Assembling Memories.

Τα πολύπλευρα και πολυεπίπεδα εικαστικά σύνολα που παρουσιάζει η Ντένη Θεοχαράκη αποτελούν κείμενα ταυτότητας, πράξεις επικοινωνίας συναισθημάτων, σκέψεων, προβληματισμών, που αφυπνίζουν τον θεατή και τον παρακινεί σε μια εναλλακτική θέαση της πραγματικότητας.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Ιστορικός Τέχνης, Δρ. Θοδωρής Κουτσογιάννης, η εικαστικός «σκηνοθετεί την εκθεσιακή της αφήγηση με οργανικά, σχεδόν νομοτελειακά, αντικείμενα από το εργοστάσιο, ως ready made θραύσματα αναμνήσεων με τον χώρο να λειτουργεί ως οιονεί κιβωτός του δυναμικού παρελθόντος. Αποπειράται να διατηρήσει την ατομική και συλλογική μνήμη από την δραστηριότητα της Tεοκάρ αλλά και να της εμφυσήσει εκ νέου ζωή, μεταμορφωμένη καλλιτεχνικά και να την μνημονεύσει/μνημειώσει».

Έκθεση: Assembling Memories της Ντένης Θεοχαράκη

Διάρκεια Έκθεσης: έως 31 Μαΐου 2024

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,

Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78

Πληροφορίες: www.hellenic-cosmos.gr

Διαβάστε επίσης

Η ενσυναίσθηση ως εικαστική δημιουργία

Τοπία βαθιά ριζωμένα

Αναμνήσεις του ανθρώπινου σώματος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αssembling Memories,assembling Memories