Μπρα ντε φερ Ρωσίας με ΝΑΤΟ και φόβοι για γενικευμένη σύρραξη – Η στρατιωτική άσκηση Steadfast Defender και οι αλληλοκατηγορίες για υβριδικό πόλεμο

Η τετράμηνη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ με την ονομασία Steadfast Defender, κοντά στα ρωσικά σύνορα, είναι απόδειξη ότι η συμμαχία προετοιμάζεται για μια πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα απέρριψε τις κατηγορίες που διατύπωσε το ΝΑΤΟ αυτήν την εβδομάδα, ότι η Μόσχα εμπλέκεται

σε υβριδικές επιθέσεις σε χώρες-μέλη του, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παραπλανητική «παραπληροφόρηση» με στόχο να αποσπάσει την προσοχή από τις δικές του δραστηριότητες. Στην ανακοίνωσή της λέει ότι αντιθέτως, το ΝΑΤΟ διεξάγει υβριδικό πόλεμο με τη Ρωσία, επειδή στηρίζει την Ουκρανία με όπλα, πληροφορίες και οικονομικούς πόρους.

«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η Steadfast Defender. Σύμφωνα με το σενάριό τους, γίνονται ενέργειες κατά της Ρωσίας χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων υβριδικών και συμβατικών όπλων. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται σοβαρά για μια πιθανή σύγκρουση μαζί μας», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Exercise #DRAGON24 showcased @NATO's strength w/ 20,000 soldiers from 9 nations, mastering combat tasks from mobilizing the #NATO Very High Readiness Joint Task Force to crossing the Vistula River in . A testament to our #StrongAndStrategic readiness & cooperation!  pic.twitter.com/nMVeOVwOUm

— U.S. European Command (@US_EUCOM) March 5, 2024

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες, μετά τον πόλεμο που συνεχίζεται στην Ουκρανία. Στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαςιου μετέχουν 90.000 στρατιώτες. Εξετάζεται το πώς οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία και στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας, εάν ξεσπούσε κάποιος πόλεμος.

Ήδη προχθές, ο Εμανουέλ Μακρόν άφησε για ακόμη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο πλευρό του ουκρανικού στρατού. 

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist ο Μακρόν είπε την Πέμπτη ότι εάν υπήρχε κάποιο ουκρανικό αίτημα περί αποστολής στρατού, κάτι που όμως δεν συμβαίνει σήμερα, θα ήταν θεμιτό να εξεταστεί το ζήτημα. Ο Γάλλος πρόεδρος προκάλεσε αναταραχή στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν είπε ότι η αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί στο μέλλον. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αν και οι υπόλοιποι ηγέτες αντιτίθενται στα λεγόμενα του Μακρόν, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, ο Γάλλος πρόεδρος «βγαίνει μπροστά» και πιέζει για πιο ουσιαστική εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας, διότι βλέπει πως χάνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και εκτιμά πως η Ρωσία θα ενδυναμώσει σε τέτοιο βαθμό, που θα μπορούσε να ξεκινήσει επεκτατικό πόλεμο σε άλλα κράτη.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε την Πέμπτη ότι το Λονδίνο θα παρέχει ετησίως στρατιωτική βοήθεια ύψους τριών δισ. λιρών στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί», σημειώνοντας ότι δεν έχει αντίρρηση να χρησιμοποιηθούν τα όπλα αυτά σε ρωσικό έδαφος.

Οι κατηγορίες της Δύσης

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, μαζί με διεθνείς εταίρους, καταδίκασαν έντονα την κακόβουλη εκστρατεία στον κυβερνοχώρο που διεξάγεται από τους ελεγχόμενους από τη Ρωσία APT28 κατά της Γερμανίας και της Τσεχίας όπως αναφέρει ανακοίνωση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ εκ μέρους της ΕΕ. Χθες, η Γερμανία μοιράστηκε δημόσια την αξιολόγησή της σχετικά με την παραβίαση από τους APT28 διαφόρων λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Την ίδια ώρα, η Τσεχία ανακοίνωσε ότι τα θεσμικά της όργανα έχουν γίνει στόχος αυτής της εκστρατείας στον κυβερνοχώρο. Κρατικά ιδρύματα, υπηρεσίες και οντότητες στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Σλοβακίας και της Σουηδίας, έχουν γίνει στόχος του ίδιου παράγοντα απειλής στο παρελθόν. Το 2020, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε άτομα και οντότητες που ευθύνονται για τις επιθέσεις των APT28 με στόχο το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο το 2015.

Τονίζεται ότι η ΕΕ δεν θα ανεχθεί τέτοιες κακόβουλες συμπεριφορές, ιδιαίτερα δραστηριότητες που αποσκοπούν στην υποβάθμιση της κρίσιμης υποδομής, στην αποδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και στην επιρροή των δημοκρατικών διαδικασιών, έχοντας υπόψη τις φετινές εκλογές στην ΕΕ και σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους διεθνείς εταίρους μας για την προώθηση ενός ανοιχτού, ελεύθερου, σταθερού και ασφαλούς κυβερνοχώρου.

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των μέτρων για την πρόληψη, την αποτροπή και την απάντηση στην κακόβουλη συμπεριφορά της Ρωσίας στον κυβερνοχώρο.

Η κακόβουλη εκστρατεία στον κυβερνοχώρο δείχνει το συνεχές πρότυπο ανεύθυνης συμπεριφοράς της Ρωσίας στον κυβερνοχώρο, στοχεύοντας δημοκρατικούς θεσμούς, κυβερνητικές οντότητες και παρόχους υποδομών ζωτικής σημασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρα από αυτήν όπως επισημαίνεται.

Η Ουάσινγκτον καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις στην Ευρώπη

Επίσης, η αμερικανική διπλωματία καταδίκασε χθες την πρόσφατη εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων στην Ευρώπη και την απέδωσε στη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) κατά της Γερμανίας, της Τσεχίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα τις κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις” που πραγματοποιούνται από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού (GRU) “κατά της Γερμανίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Σουηδίας”. Οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στην ασφάλεια των συμμάχων και εταίρων μας και στη διατήρηση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοχώρου. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αυτή την κακόβουλη δραστηριότητα και να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάθιου Μίλερ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Προελαύνει η Μόσχα, τεράστιες οι ουκρανικές απώλειες

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε χθες ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε 547 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους από τις αρχές του έτους, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν σε όλα τα μέτωπα.

Από την έναρξη του 2024, οι Ουκρανοί έχουν χάσει περισσότερους από 111.000 στρατιώτες, ενώ όπως είχε υποστηρίσξει πρόσφατα ο Σοϊγκού, μετρούν περισσότερες από 500.000 απώλειες από την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης.

Μόνο φέτος, ο στρατός του Κιέβου έχει χάσει περισσότερα από 21.000 όπλα.

«Για να αναπληρώσει τις απώλειες στο ανθρώπινο δυναμικό, το καθεστώς του Κιέβου εντείνει την κινητοποίηση, οι Ουκρανοί που δεν θέλουν να πολεμήσουν, στέλνονται δια της βίας στην πρώτη γραμμή. Μια τέτοια απάνθρωπη στάση απέναντι στον πληθυσμό της δείχνει την επιθυμία των ουκρανικών Αρχών να κερδίσουν την εύνοια των δυτικών αφεντικών τους προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν οικονομική και στρατιωτική βοήθεια», τόνισε ο Σοϊγκού.

Χθες, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε άλλο ένα χωριό στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζοντας την αργή προώθησή του στη ζώνη αυτή κοντά στην πόλη Αβντιίβκα, την οποία κατέλαβε η Μόσχα τον Φεβρουάριο.

Οι ρωσικές δυνάμεις “απελευθέρωσαν πλήρως το χωριό Μπερντίτσι”, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο καθημερινό ανακοινωθέν του.

Την Κυριακή, η Ουκρανία είχε ανακοινώσει πως είχε αποσυρθεί δυτικά αυτής της κοινότητας και άλλων δύο, της Σεμενίφκα και της Νοβομιχαϊλίφκα. Σε εκείνη τη ζώνη οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν στήσει τις αμυντικές γραμμές τους μετά την πτώση της πόλης-φρούριο Αβντιίβκα, η οποία καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρσκι, παραδέχθηκε την Κυριακή πως η κατάσταση στο μέτωπο έχει “επιδεινωθεί”, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα, που υπερέχουν σε όπλα και στρατιώτες, πέτυχαν “τακτικές επιτυχίες” σε πολλές ζώνες.

Ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε άμυνα μετά την αποτυχία της μεγάλης αντεπίθεσής του το περασμένο καλοκαίρι.

Η Ρωσία έχει την πρωτοβουλία απέναντι σε έναν αντίπαλο που δυσκολεύεται να στρατολογήσει νέους στρατιώτες και αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στη χορήγηση δυτικής βοήθειας.

Η επανάληψη της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, μετά την έγκριση στα τέλη Απριλίου ενός σχεδίου 61 δισ. δολαρίων βοήθειας στο Κίεβο, αναμένεται να επιτρέψει στην Ουκρανία να σταθεροποιήσει τις δυνάμεις της και να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει το μέτωπο, ιδιαίτερα στα ανατολικά στις ζώνες Τσάσιβ Γιαρ και Αβντιίβκα αν και δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες πλέον.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ και Χαμάς κοντά σε συμφωνία – Στο Κάιρο η αντιπροσωπεία της οργάνωσης

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στη Γάζα (photos/videos)

Αλεξάντερ Βίνικ: Ο «Mr Bitcoin» δήλωσε ένοχος στις ΗΠΑ κατόπιν συμφωνίας με τις εισαγγελικές αρχές

Keywords
Τυχαία Θέματα