Χιλή: Ποιος είναι ο 36χρονος Γκαμπριέλ Μπόριτς, που ανέλαβε την προεδρία της χώρας

Ο 36χρονος Γκαμπριέλ Μπόριτς ανέλαβε από σήμερα την προεδρία της Χιλής και έγινε ο νεαρότερος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.  Ηγείται μιας κυβέρνησης όπου έχουν μεγάλο ρόλο οι γυναίκες και οι τεχνοκράτες και έχει προοδευτικό πολιτικό πρόσημο.

Lista nuestra primera foto oficial como Equipo de Gobierno. #CambioCiudadano pic.twitter.com/K0G3fidNxE

Gabriel Boric Font
(@gabrielboric) March 11, 2022

Αν και άγνωστος στη διεθνή πολιτική σκηνή η αναρρίχησή του μέχρι το προεδρικό μέγαρο δεν εξέπληξε αυτούς που το γνωρίζουν. Γιατί , όπως λένε, προετοιμαζόταν γι αυτό το βήμα από την παιδική ηλικία.

Πολιτικές αρετές εξ΄ απαλών ονύχων

Ο αδελφός του θυμάται πως «όταν (ο Γκάμπριελ) ήταν μικρός όλοι μιλούσαν με θαυμασμό για την ρητορική ικανότητά του. Οι παππούδες ας έλεγαν ΄αυτό το αγόρι μια μέρα θα γίνει πρόεδρος΄ . Το έλεγαν αστειευόμενοι». Αλλά να που βγήκαν αληθινοί

Ο μικρός αδελφός του προέδρου της Χιλής, ο Σιμόν Μπόριτς λέει ότι «όταν άρχισε να ενδιαφέρεται για την πολιτική, στο γυμνάσιο και στη συνέχεια πήγε στο κολέγιο και έγινε πρόεδρος των φοιτητών της Νομικής, ακούγαμε τους λόγους που εκφωνούσε και βλέπαμε  πως άνοιγε μπροστά του ο δρόμος της πολιτικής».

Ένας μουσάτος με T-shirt,που ξεσήκωνε τον κόσμο

Ηγήθηκε φοιτητικών κινητοποιήσεων και έτσι άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για τον νεαρό γενειοφόρο, που γρήγορα έγινε ένας παθιασμένος βουλευτής που ανέβαινε στο βήμα της Βουλής φορώντας ένα T-shirt. Το επόμενο βήμα έγινε στο τέλος του περασμένου χρόνου, όταν θριάμβευσε στις προεδρικές εκλογές και έτσι σήμερα ανέλαβε τα ηνία της χώρας των Άνδεων.

Έφτασε στην εκλογική νίκη βάζοντας νερό στο κρασί του. Στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας υποσχόταν ότι θα αλλάξει συθέμελα το οικονομικό μοντέλο της Χιλής, αλλά γρήγορα αντιλήφθηκε ότι για να επιτύχει τους στόχους του πρέπει να βρει την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την αντιμετώπιση των οξύτατων κοινωνικών ανισοτήτων. Προβλήματα που έχουν τις ρίζες τους στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Όσοι τον γνωρίζουν λένε πως το μεγάλο προτέρημά του είναι ότι ξέρει να ακούει. Κάτι που θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τα πάθη στο διχασμένο Κογκρέσο και να γεφυρώσει τις πληγές που προκάλεσε μία έντονη προεκλογική περίοδος, στην οποία η χώρα είδε την ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς.

«Η αποφασιστικότητα ήταν πάντα ένα βασικό χαρακτηριστικό του Μπόριτς», δήλωσε ο Κάρλος Ρουίς, διευθυντής του τμήματος Κοινωνιολογίας και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Χιλής, όπου τον είχε γνωρίσει ως φοιτητή. Περιέγραψε τον Γκαμπριέλ Μπόριτς σαν ένα νέο που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κοινωνικές αλλαγές που συντελούνται στην χώρα. «Αυτή είναι σημαντική αξία για το σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται, γιατί πρόκειται για σημαντικό σταυροδρόμι», πρόσθεσε ο καθηγητής του.

Ένας ροκάς από την Πούντα Αρένας, που έφτασε μέχρι το προεδρικό μέγαρο

Ο Μπόριτς με τα τατουάζ και την αγάπη για την ροκ μουσική, ο Μπόριτς που είναι φαν της Τέιλορ Σουίφτ, είναι γέννημα-θρέμμα της Πούντα Αρένας, της αχανούς περιοχής στο νότιο άκρο της Χιλής. Εκεί έμαθε να αντικρίζει ανοιχτούς ορίζοντες και να οραματίζεται το άνοιγμα δρόμων ακόμα κι όπου δεν υπάρχουν παρά μονοπάτια.

Από την Πούντα Αρένας βρέθηκε να σπουδάζει νομική στο Σαντιάγο κι εκεί ανέλαβε ηγετικό ρόλο στις φοιτητικές κινητοποιήσεις του 2011 με αίτημα την βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.  «Λέγαμε τότε πως αυτός ο τύπος θα γίνει πρόεδρος της Χιλής», θυμάται ο Πας Σανφούργο, ένας συμφοιτητής του Μπόριτς, «το λέγαμε αυτό λόγω της αποφασιστικότητας που είχε να κάνει αυτό που ήθελε».

Από τους δρόμους του Σαντιάγο βρέθηκε στη βουλή, ως αντιπρόσωπος της αχανούς και αραιοκατοικημένης περιοχής του Μαγαγιάνες, στο νοτιότερο άκρο της Χιλής. Όταν η οργή για την όξυνση των ανισοτήτων είχε ως συνέπεια να ξεσπάσουν οι μεγάλες διαδηλώσεις του 2019, ο Μπόριτς αναδείχτηκε σε πρωταγωνιστή της προσπάθειας για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας που οδήγησε σε δημοψήφισμα για τη σύνταξη νέου Συντάγματος.

Consolidar una visión global y colaborativa es fundamental para sostener relaciones diplomáticas fluidas. Hoy nos reunimos con representantes de distintas naciones para avanzar en ese camino. Gracias a todas las autoridades por acompañarnos previo a asumir la presidencia. pic.twitter.com/rxJC0gBGw0

Gabriel Boric Font (@gabrielboric) March 10, 2022Η εκλογική νίκη και οι γέφυρες με τους αντιπάλους

Στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας ο Μπόριτς μετά βίας συγκέντρωσε τις 35.000 υπογραφές για να καταθέσει την υποψηφιότητά του, αλλά κατάφερε γρήγορα να ηγηθεί ενός αριστερού συνασπισμού και να τον οδηγήσει στην νίκη με αντίπαλο τον υπερσυντηρητικό Χοσέ Αντόνιο Καστ.

Όταν έκλεισαν οι κάλπες ο Μπόριτς άρχισε να χτίζει γέφυρες με τους αντιπάλους του, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι επαναστάσεις είναι επιτυχημένες μόνο ότι «μπορούν να δημιουργούν τάξη»- όπως έγραψε στο Twitter- και να αποφέρουν οφέλη και σταθερότητα ακόμα και σε εκείνους που αντιτάχθηκαν στις επαναστάσεις.

«Αν δεν συμφωνεί με κάτι είναι έτοιμος να το συζητήσει και να κάνει διάλογο», λέει ο αδελφός του Μπόριτς, διαβεβαιώνοντας ότι από δω και πέρα η Χιλή θα μπει σε έναν δρόμο συνεννόησης.

Διαβάστε επίσης:

Βάλλεται από παντού ο Αμπράμοβιτς: Κυρώσεις και από τον Καναδά σε βάρος του και άλλων Ρώσων ολιγαρχών

Όλαφ Σολτς: Στην Άγκυρα για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο μία ημέρα μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ρωσία: Όταν η Δύση μας πάρει στα σοβαρά, θα τελειώσει η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χιλή, Ποιος, 36χρονος Γκαμπριέλ Μπόριτς,chili, poios, 36chronos gkabriel borits