Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Οι αντιδράσεις της ΝΔ για τον Κασσελάκη

Αν και επισήμως η κυβέρνηση και η ΝΔ τηρούν θεσμική στάση και δεν εμπλέκονται στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ – απλώς εκφράζουν ευχές για μια αντιπολίτευση με λιγότερη «τοξικότητα» -, η αλήθεια είναι ότι η δυναμική εμφάνιση στο προσκήνιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και συνολικά της πολιτικής ζωής του τόπου, του Στέφανου Κασσελάκη φάνηκε να προκαλεί αιφνιδιασμό.

Το προφίλ του υποψηφίου προέδρου

του ΣΥΡΙΖΑ, η… savvy χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να περνάει τα μηνύματά του, η επιθετική του προσέγγιση στον τρόπο αντιπολίτευσης και, σε μεγάλο βαθμό, το γεγονός ότι ο Σ. Κασσελάκης δεν είναι «γνωστό μέγεθος» φάνηκε αρχικά να προκαλεί αμηχανία στο κυβερνών κόμμα, αν και, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η επίσημη γραμμή ήταν – και παραμένει – ότι «δεν εμπλεκόμαστε στα εσωτερικά άλλων κομμάτων».

Πάντως, δεν έλειψαν και οι «επιθέσεις» σε βάρος του Σ. Κασσελάκη από στελέχη της ΝΔ, με τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, να επαναφέρει στο προσκήνιο βίντεο δεκαετίας, στο οποίο ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να υποστηρίζει θέσεις που κατά το μάλλον ή ήττον δεν ανταποκρίνονται στο προφίλη του κόμματος του οποίου θέλει να γίνει αρχηγός, με τον υπουργό να σχολιάζει ότι «ο Σ. Κασσελάκης πολύ έξυπνα δεν κάνει καμία πολιτική δήλωση έως ότου καταφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος. Όμως πραγματικά τί να πρωτοσχολιάσει κανείς σε αυτό το βίντεο; Ότι το να φεύγουν τα παιδιά μας έξω είναι η λύση για την Ελλάδα; Ότι η νοοτροπία που θα πάρουν στις επιχειρήσεις έξω πρέπει να μεταφερθεί στην Ελλάδα; Ότι η οικονομία μας πρέπει να είναι ανταγωνιστική; Ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους κ.λπ.; Όλα όσα ειρωνεύονταν οι Αριστεροί τόσα χρόνια, τα υποστηρίζει ο Στέφανος…».

Ο @skasselakis πολύ έξυπνα δεν κάνει καμμία πολιτική δήλωση έως ότου καταφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος. Όμως πραγματικά τί να πρωτοσχολιάσει κανείς σε αυτό το βίντεο; Ότι το να φεύγουν τα παιδιά μας έξω είναι η λύση για την Ελλάδα; Ότι η νοοτροπία που θα πάρουν στις επιχειρήσεις έξω… pic.twitter.com/oO7fDPklKR

Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) September 21, 2023

Λίγες ημέρες πιο πριν, πάλι ο υπουργός Εργασίας είχε σημειώσει στο Attica TV ότι «ο Σ. Κασσελάκης είναι ένας αρκετά ταλαντούχος άνθρωπος, επικοινωνιακά. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Το ότι κατάφερε – έστω και με τη βοήθεια του κυρίου Τσίπρα – αυτό το αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προφανώς έχοντας δώσει πολλά χρήματα σε ειδικούς της επικοινωνίας, δεν αφαιρεί το ταλέντο του», προσθέτοντας, μάλιστα, για να στηρίξει τον ισχυρισμό του περί στήριξης από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το να αποφασίσει ο Νίκος Παππάς να στηρίξει απευθείας τον Κασσελάκη – ο κ. Παππάς που είναι νύχι και κρέας με τον κ. Τσίπρα – χωρίς να έχει μιλήσει με τον κ. Τσίπρα μου φαίνεται λίγο απίθανο», αλλά και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ωραία το έστησε ο Αλέξης, θέλω να είμαι ειλικρινής. Προφανώς ο κ. Τσίπρας ήθελε να εμποδίσει την άνοδο της κυρίας Αχτσιόγλου».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και σχολιάζοντας το πολιτικό στίγμα του Σ. Κασσελάκη, δήλωσε αιχμηρά ότι «αν έχεις υποψήφιο με όψη Μητσοτάκη και με ψυχή Πολάκη, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι ψηφοφόροι του», ενώ σε παρόμοιο «μήκος κύματος» – ήτοι στην κατηγορία περί «πολακισμού», κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι ίσως φανεί το ποσοστό εκπροσώπησης «αυτής της τάσης» στο κόμμα. Επίσης, η κυβέρνηση επέκρινε σφοδρά τις δηλώσεις Κασσελάκη περί δικαιοσύνης και ΜΜΕ, ενώ σε γενικότερο επίπεδο, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, έκανε λόγο για «αριστερά σε περιδίνιση», την οποία και απέδωσε στο εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου και του Ιουνίου.

Επίθεση στον Σ. Κασσελάκη, για τα όσα είπε για το Κυπριακό, εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ανέφερε δηκτικά ότι «δεν του φταίνε τα ελληνικά του κ. Κασσελάκη, και στα αγγλικά το ίδιο θα έλεγε. Στα ελληνικά μπόρεσε να πει “βόρειο τμήμα”, μπόρεσε να πει “κρατίδιο δικό τους” αλλά δε μπόρεσε να πει κατεχόμενα», προσθέτοντας ότι «ο άνθρωπος που μπορεί να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Δευτέρα μίλησε για “κρατίδιο και βόρειο τμήμα και δικό τους τμήμα”. Δεν θα το αποφύγει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να πάρει θέση. Εκφράζει την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει δήθεν “κρατίδιο” και “βόρειο τμήμα”; Να τοποθετηθείτε».

Τι λένε όλα αυτά; Πολλά και τίποτα, μαζί: είναι εμφανές ότι η ΝΔ επιχειρεί να φθείρει όσο μπορεί το προφίλ του Σ. Κασσελάκη, χωρίς, ωστόσο, να εμφανιστεί να παρεμβαίνει στα εσωτερικά του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης. Από την άλλη, πάντως, πληροφορίες από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την… έφοδο του Σ. Κασσελάκη στην πολιτική ζωή του τόπου και για τις συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη εκλογή του στη θέση του προέδρου του του ΣΥΡΙΖΑ στις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό, καθώς, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, αυτό που εν τέλει μετράει είναι οι πολιτικές θέσεις και η ικανότητα υλοποίησής τους, ενώ εκτιμάται επίσης ότι η ένταση της εκλογικής διαδικασίας ενδεχομένως θα διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε φάση εσωστρέφειας για αρκετό διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

«Καρφιά» Άδωνι κατά Κασσελάκη: Είναι άσχετος από πολιτική, πετάει «μαργαριτάρια» (video)

Θάνος Πλεύρης: Να πάρει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Κασσελάκη

Βουλή: Κόντρα για το «ξεπάγωμα» των τριετιών – Το Καστελόριζο, η χρεοκοπία και… «η τυραννία του ΚΚΕ»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκη,ekloges syriza, kasselaki