Επίδαυρος: «Πόλεμος» στα social media για το σκηνικό με τα σκουπίδια στη «Μήδεια»

Τη δική του εκδοχή για το έργο, «Μήδεια» παρουσίασε στην Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης Φρανκ Κάστορφ και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις γιατί επέλεξε μια σκηνή την οποία «κοσμούν» σκουπίδια.

Μετά τις «Σφήκες» που διασκεύασε η Λένα Κιτσοπούλου και «ανέβηκε» στην Επίδαυρο προκαλώντας εξίσου μεγάλες αντιδράσεις η διασκευή του Φρανκ Κάστορφ για τη «Μήδεια». Για κάποιους μάλιστα αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

στις 21 και 22 Ιουλίου με πρωταγωνιστές τους: Μαρία Ναυπλιώτου, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Αγγελική Παπούλια, Νίκο Ψαρρά, Αινεία Τσαμάτη και Νικόλα Χανακούλα.

Το hashtag #Eπίδαυρος ανέβηκε αρκετά γρήγορα στις πρώτες θέσεις στο twitter.

«Πόσο ακόμη θα ανέχεστε αυτή την ξεφτίλα στην Επίδαυρο;»

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης φαίνεται να είχε προβλέψει πάντως αυτές τις αντιδράσεις. Στο κείμενό του υπήρχε υπό μορφή αυτοσαρκασμού: «Έχει μείνει κανείς θεατής ή έφυγαν όλοι;» ρωτούσε με νόημα ο ηθοποιός, Νίκος Ψαρράς.

Θα προσπαθήσω να είμαι αντικειμενική, γιατί λατρεύω το αρχαίο δράμα, τραγωδίες και κωμωδίες. Είναι άλλο πράγμα η διασκευή κάποιου αρχαίου κειμένου κι είναι τελείως διαφορετικό ο σφετερισμος του ονόματος μεγάλου αρχαίου δραματουργού για να προσελκύσει το κοινό, το οποίο τελικά θα… pic.twitter.com/Na6FttlDeo

— Depie Mark (@depie_mark) July 22, 2023Οι Μήδειες του Κάστροφ

Πέντε διαφορετικές Μήδειες επέλεξε να παρουσιάσει ο Κάστορφ στην Επίδαυρο. Εκτός από το κείμενο του Ευριπίδη υπήχαν αναφορές κειμένων του Χάινερ Μύλλερ και ποιημάτων του Ρεμπώ, επιχείρησε να καυτηριάζει την πατριαρχία, τον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό, την κλιματική κρίση αλλά και το προσφυγικό μεταξύ άλλων.

Οι Μήδειές του ήταν θύματα και θύτες ταυτόχρονα, όπως άλλωστε και η πρωταγωνίστρια της αρχαίας τραγωδίας. Αντιπροσωπεύουν τους καταπιεσμένους λαούς του σήμερα που προσπαθούν μάταια να επιβιώσουν με την εξέγερση να μοιάζει πλέον ως η μοναδική διέξοδος.

«Γνώρισα πέντε γυναίκες και αισθάνθηκα τη λανθάνουσα απειλή: ποια θα παίξει τη Μήδεια; Όλες θα παίξουν τη Μήδεια», είχε εξηγήσει εξάλλου ο Φρανκ Κάστορφ. «Σε κάθε γυναίκα υπάρχει η δυνατότητα μιας Μήδειας, γιατί κάθε γυναίκα, κάθε άνθρωπος ερμηνεύει διαφορετικά και τελικά καταλαβαίνει αλλιώς αυτόν το ρόλο».

Πριν λιγο ελαβα αυτην την φωτο απο την αδερφη μου που βρίσκεται στην #Επίδαυρο νομιζοντας οτι θα παρακολουθησει Μήδεια.Μου ανεφερε οτι εφυγαν πολλοι φωναζοντας ΝΤΡΟΠΗΗΗΗΗΗΗ!!!!!Ρε ειστε σκουπιδια ξεφτιλισμενα!!!Αυτες τις μεταμοντερνες μ@λακιες να τις παιζεται σπιτια σας! pic.twitter.com/Gy49iinY4M

— Afroditi. (@Afrodit98675861) July 22, 2023

Κατά γενική ομολογία πάντως οι ερμηνείες των πέντε γυναικών – πρωταγωνιστριών της παράστασης ήταν εξαιρετικές, δουλεμένες, πειθαρχημένες.

Χθες στην #Επίδαυρο μάθαμε ανέβηκε παράσταση που μίλαγε για Μακρόνησο, αντάρτες, είχε τη φράση "Το όνομά μου είναι εξέγερση" και σκηνικό ένα λιωμένο brand, το γαλάζιο και λευκό να πωλείται, σκουπίδια, αντίσκηνα.
Σήμερα έχει ξεκινήσει 2ος γύρος κυνήγι μαγισσών.
Επικίνδυνο.#Μήδεια pic.twitter.com/HGL00AARZH

— NoBorders (@Refugees_Gr) July 22, 2023

Η μουσική επένδυση του έργου συμπεριελάμβανε από Τζιμ Μόρισον και Ντέμη Ρούσσο μέχρι Αρλέτα.

Παρακολούθησα χθες την #Μήδεια στην #επιδαυρο. Δυστυχώς η απογοήτευση τεράστια. Όχι λόγω του έργου καθεαυτού αλλά για το ότι αυτό που μας παρουσιάστηκε ΔΕΝ ήταν Μήδεια. Υπάρχουν χώροι που το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να παρουσιαστεί και να ήμουν έκει κ να το χειροκροτούσα

— Kostas Lazarou (@kostascocoon) July 23, 2023

Σκουπίδια στην #Επίδαυρο απο μια παράσταση πραγματικά για τα σκουπίδια. Αυτή η αθλιότητα να παίζεται στο πιο ιστορικό θέατρο της ανθρωπότητας η κάθε αρρωστημένη σκέψη κάθε ηλίθιου/ας ήρθε η ώρα να τελειώσει! pic.twitter.com/4hLth8sHAi

— Catherine, Duchess of Cambridge (@aikarerina) July 23, 2023

Διαβάστε επίσης:

«Το ρόδο είναι ρόδο», της Κατερίνας Λούβαρη-Φασόη

«Βατράχια»: Μια κωμωδία με DNA τραγωδίας

Ισλανδία: Καρέ καρέ η κατάρρευση κρατήρα ηφαιστείου – Εντυπωσιακό βίντεο

Keywords
Τυχαία Θέματα