Γάζα: Υπό τον έλεγχο του Ισραήλ το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα – Αγωνία για τους αμάχους, σε τεντωμένο σκοινί οι διαπραγματεύσεις

Η ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού μετέδωσε πως μονάδες του έχουν κυριεύσει την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, η οποία συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Ερωτηθείς σχετικά με την πληροφορία, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού περιορίστηκε να πει πως θα δοθεί «σύντομα» δελτίο Τύπου για το θέμα στη δημοσιότητα.

Η αρχή που διαχειρίζεται τη διέλευση

έκανε γνωστό πως έχει κλείσει, εξαιτίας της παρουσίας ισραηλινών αρμάτων μάχης.

Τρεις πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς επιβεβαίωσαν ότι η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ανασταλεί.

Μέσω της συγκεκριμένης συνοριακής διέλευσης εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακο το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στον θύλακο υπό πολιορκία, το σύνολο του πληθυσμού του οποίου αντιμετωπίζει λιμό, κατά τον ΟΗΕ.

Επιβεβαιώνει ο ισραηλινός στρατός

Λίγο αργότερα ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως κατέλαβε σήμερα τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα

Μονάδα τεθωρακισμένων «έκανε ελιγμούς στη ζώνη» και «αυτή τη στιγμή, οι ειδικές δυνάμεις επιθεωρούν το σημείο διέλευσης» στη Ράφα, «έχουμε επιχειρησιακό έλεγχο στη ζώνη», ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως αναφέρεται «αποκλειστικά στην πλευρά της διέλευσης στη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτός από το πέρασμα στη Ράφα, έχει κλείσει το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, για λόγους ασφαλείας, το οποίο θα ανοίξει ξανά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Πάντα κατά τον ισραηλινό στρατό, μονάδες του επιχειρούν από χθες το βράδυ στην ανατολική Ράφα, όπου κατ’ αυτόν οι περισσότεροι άμαχοι και ορισμένοι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις απομακρύνθηκαν εσπευσμένα.

Εντατικοί βομβαρδισμοί

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει σήμερα εντατικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, για να ενταθεί η «πίεση» στη Χαμάς, μερικές ώρες προτού διεξαχθούν νέες έμμεσες διαπραγματεύσεις in extremis στο Κάιρο, στο πλαίσιο να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, στην οποία το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ανακοίνωσε χθες βράδυ πως έδωσε πράσινο φως.

Η Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για «πολυάριθμους νεκρούς» τη νύχτα στη Ράφα. Το νοσοκομείο του Κουβέιτ, που βρίσκεται στην πόλη, ανακοίνωσε πως διακομίστηκαν σε αυτό «11 νεκροί» και «δεκάδες τραυματίες» μετά τους βομβαρδισμούς, ανεβάζοντας έτσι τον αρχικό απολογισμό, που έκανε λόγο για πέντε νεκρούς.

Αυτόπτες μάρτυρες και πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στα παλαιστινιακά σώματα ασφαλείας έκαναν λόγο για σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς αργά χθες Δευτέρα και νωρίς σήμερα, καθώς και για εντατικά πυρά του πυροβολικού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα στη Ράφα και στα περίχωρά της.

Σε τεντωμένο σκοινί οι διαπραγματεύσεις

Ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, για την επέμβαση πλήρους κλίμακας στη Ράφα, στο Κάιρο της Αιγύπτου συνεχίζονται σήμερα, Τρίτη, οι διαπραγματεύσεις επί μίας πρότασης για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζα, η οποία έχει γίνει δεκτή μόνο από τη Χαμάς.

Οι συνομιλίες είναι σε εξαιρετικά κρίσιμο στάδιο, με την «μπάλα να είναι στο γήπεδο του Ισραήλ».

Το Ισραήλ έχει απορρίψει την πρόταση που δέχθηκε η Χαμάς, τονίζοντας ότι είναι «μακριά από την ικανοποίηση» των «βασικών αιτημάτων» του. Ωστόσο στέλνει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα αντιπροσωπεία προκειμένου να εξασφαλίσει μια «αποδεκτή» συμφωνία.

Νέα προειδοποίηση από τον ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ την ίδια ώρα διαμηνύει δια στόματος του γενικού γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι ενδεχόμενη χερσαία «εισβολή» του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, θα ήταν «αφόρητη».

Ο Γκουτέρες επανέλαβε την έκκλησή του προς το Ισραήλ και τη Χαμάς να κάνουν την «περαιτέρω προσπάθεια» που απαιτείται για να κλείσει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Απηύθυνα πολύ σθεναρή έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση και στους ηγέτες της Χαμάς να κάνουν την περαιτέρω προσπάθεια που απαιτείται για να συναφθεί η συμφωνία ζωτικής σημασίας», είπε.

«Αυτή είναι ευκαιρία που δεν μπορεί να χαθεί. Χερσαία εισβολή στη Ράφα θα ήταν αφόρητη εξαιτίας των καταστροφικών ανθρωπιστικών συνεπειών της και του αποσταθεροποιητικού αντίκτυπού της στην περιοχή», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Εντατικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Ράφα – Ώρα μηδέν στις διαπραγματεύσεις, αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία

Χάρβαρντ: Σε παραλήρημα ο πρόεδρος του ιδρύματος απειλεί με… αποβολές τους διαδηλωτές φοιτητές

Ισραήλ: Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις στη Ράφα, αντιπροσωπεία μας θα συζητήσει την πρόταση εκεχειρίας – Μετά το «ναι» της Χαμάς, εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα, Υπό, Ισραήλ, Ράφα – Αγωνία,gaza, ypo, israil, rafa – agonia