Για τα μάτια του κόσμου η πίεση των ΗΠΑ με το «φρένο» σε φορτίο με βόμβες – Εντείνει τη σφαγή το Ισραήλ, μιλά για «καυτό καλοκαίρι»

Οι ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα διέκοψαν μια αποστολή βόμβας για το Ισραήλ λόγω ανησυχιών ότι θα προχωρήσει σε μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, την ώρα που το καθεστώς Νετανιάχου εντείνει τη σφαγή στη Ράφα επιχειρώντας παράλληλα τον «στραγγαλισμό» της βοήθειας προς τους σχεδόν 1,4 εκατ. εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή για να γλιτώσουν.

Η αποστολή αποτελούνταν από 1.800 βόμβες των 2.000 λιβρών (907 κιλά) και 1.700 βόμβες των 500 λιβρών, δήλωσε ο αξιωματούχος στο BBC.

Το Ισραήλ δεν έχει «ανταποκριθεί πλήρως» στις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις ανθρωπιστικές ανάγκες των αμάχων στη Ράφα, είπε ο αξιωματούχος.

Ένας Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος φάνηκε να υποβαθμίζει την κίνηση των ΗΠΑ.

Η καθυστερημένη αποστολή όπλων έρχεται καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει αυξανόμενη εσωτερική πίεση -από Δημοκρατικούς νομοθέτες και ορισμένα μέρη του αμερικανικού κοινού- να χαλιναγωγήσει τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα εν μέσω αυξανόμενων θανάτων αμάχων και επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης.

Παρά τη σταθερή και έντονη αντίθεση των ΗΠΑ, το Ισραήλ φαίνεται έτοιμο να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στη Ράφα, ένα γεμάτο συμφόρηση τμήμα της νότιας Γάζας που είναι το τελευταίο σημαντικό προπύργιο της Χαμάς στην επικράτεια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι μια επιχείρηση στην πόλη – όπου ο πληθυσμός έχει διογκωθεί με πρόσφυγες από άλλες περιοχές της Γάζας – θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένες απώλειες αμάχων.

Ο εκπρόσωπος του IDF Ντάνιελ Χάγκαρι είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ΗΠΑ παρείχαν «άνευ προηγουμένου» βοήθεια ασφαλείας από την αρχή του πολέμου, προσθέτοντας ότι οι διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων επιλύθηκαν «κεκλεισμένων των θυρών με τρόπο πραγματικό».

«Είμαστε υπεύθυνοι για τα συμφέροντα ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ και προσέχουμε τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή», είπε.

Τα όπλα που συγκρατούνται από τις ΗΠΑ σχετίζονται με μελλοντική παράδοση, επομένως είναι απίθανο να έχουν άμεσο αντίκτυπο. Όμως, δεδομένου του ρυθμού με τον οποίο το Ισραήλ βομβαρδίζει, πιθανότατα θα επηρεάσει μελλοντικά χτυπήματα αρκετά σύντομα.

Τι λέει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αναστείλει την παράδοση ενός φορτίου πυρομαχικών στο Ισραήλ ελήφθη με φόντο τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για μια επίθεση στη Ράφα, κάτι στο οποίο η Ουάσινγκτον αντιτίθεται εφόσον δεν υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των αμάχων, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Ήμασταν πολύ σαφείς (…) από την αρχή, ότι το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση στη Ράφα, χωρίς να υπολογίζει και να προστατεύσεις του αμάχους που βρίσκονται σε αυτό το πεδίο της μάχης. Και πάλι, αφού αξιολογήσαμε την κατάσταση, σταματήσαμε την αποστολή ενός φορτίου πυρομαχικών», είπε μιλώντας σε μια επιτροπή της Γερουσίας ο υπουργός.

«Δεν έχουμε λάβει την τελική απόφαση για το πώς θα προχωρήσουμε με αυτήν την αποστολή», πρόσθεσε.

Απαισιοδοξία από τους Ισραηλινούς για τις διαπραγματεύσεις

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ δεν βλέπει σημάδια προόδου στις συνομιλίες που γίνονται με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου για μια συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση ορισμένων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, αλλά διατηρεί προς το παρόν μια αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στο Κάιρο, δήλωσε σήμερα ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο Ουίλιαμ Μπερνς, διευθυντής της CIA βρέθηκε στο Ισραήλ και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με αντικείμενο συζήτησης πιθανή αναστολή της ισραηλινής επιχείρησης στη Ράφα, την πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν έκανε κανένα σχόλιο για την επίσκεψη Μπερνς.

Εντωμεταξύ, το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα στη Γάζα από το Ισραήλ εγείρει ανησυχίες ότι οι ήδη ανεπαρκείς προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων θα εξαντληθούν περαιτέρω και θα οδηγήσουν σε μια ολοκληρωτική ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως μετά το κλείσιμο του μεθοριακού περάσματος Γάζας – Αιγύπτου, οι οργανώσεις του έχουν καύσιμα μόλις για ένα 24ωρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη των αμάχων και τη διανομή της ελάχιστης βοήθειας που έμπαινε στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο προαποφασισμένος χαρακτήρας της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα αποτυπώθηκε ήδη από την Δευτέρα, με την απόρριψη από το Ισραήλ της τελευταίας μεσολαβητικής πρότασης Αιγύπτου και Κατάρ για προσωρινή εκεχειρία και ανταλλαγές ομήρων, η οποία είχε γίνει δεκτή νωρίτερα την ίδια μέρα από τη Χαμάς.

«Περίπου 50.000 άνθρωποι» έφυγαν από την πόλη Ράφα στη νότια Γάζα τις τελευταίες 48 ώρες μετά την εντολή εκκένωσης του Ισραήλ, δήλωσε στο μεταξύ στο CNN ανώτερος υπάλληλος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

«Παρατηρήσαμε περίπου 50.000 ανθρώπους που αναχώρησαν από τη Ράφα τις τελευταίες 48 ώρες. Τους έχουμε δει να πηγαίνουν στη Χαν Γιουνίς, κάποιοι έχουν πάει στην εκτεταμένη ανθρωπιστική περιοχή του Al-Mawasi, άλλοι έχουν πάει στο Deir al-Balah», είπε ο ανώτερος αναπληρωτής διευθυντής των υποθέσεων της UNRWA στη Γάζα, Σκοτ Άντερσον, στο CNN.

The Abu Yousef Al-Najjar Hospital in Rafah goes out of service as a result of the massive-scale Israeli military offensive in the eastern areas of the city. pic.twitter.com/Go6C9MsiPM

— Quds News Network (@QudsNen) May 8, 2024

Οι κάτοικοι της Γάζας άρχισαν να εγκαταλείπουν την ανατολική Ράφα από τη Δευτέρα, αφού ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους να την «εκκενώσουν αμέσως» καθώς διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη.

«Θεωρούμε ως ΟΗΕ ότι οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν πού θέλουν να πάνε και θα τους παρέχουμε βοήθεια όπου κι αν αποφασίσουν να αναζητήσουν καταφύγιο με τις οικογένειές τους», είπε.

Όταν ρωτήθηκε για τη διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή που έχει ορίσει το Ισραήλ στην παράκτια πόλη Al-Mawasi για να καταφύγουν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Γάζας, ο Άντερσον είπε ότι η περιοχή «σίγουρα δεν έχει την υποδομή που θα περίμενε κανείς», προσθέτοντας ότι υπάρχουν ήδη πάνω από 400.000 άνθρωποι που αναζητούν καταφύγιο εκεί.

«Είναι ουσιαστικά μια αμμώδης περιοχή, επομένως δεν υπάρχει υποδομή αποχέτευσης, δεν υπάρχει υποδομή νερού. Δεν υπάρχουν δρόμοι που οδηγούν σε αυτό».

Ο Άντερσον είπε επίσης ότι οι άνθρωποι που φεύγουν προς την Χαν Γιουνίς θα φτάσουν σε μια περιοχή που έχει ήδη καταστραφεί από τον πόλεμο.

Τόνισε δε ότι η άφιξη περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για τον οργανισμό του.

Το Ισραήλ δεν έχει τίποτα να προσθέσει στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ ανέστειλαν την παράδοση ορισμένων πυρομαχικών, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος είπε πως έχει ακούσει τις πληροφορίες, πρόσθεσε όμως «εγώ προσωπικά και η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχουμε κάτι να προσθέσουμε σε αυτές τις πληροφορίες».

«Αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι ένα καυτό καλοκαίρι»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι «η αποστολή δεν έχει ολοκληρωθεί» στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ στη σύγκρουση με τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, με τον Γιοάβ Γκάλαντ να τονίζει ότι παραμένει αποφασισμένος για την ασφαλή επιστροφή στα σπίτια τους των κατοίκων που απομακρύνθηκαν λόγω εχθροπραξιών.

«Αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι ένα καυτό καλοκαίρι», είπε σε μαγνητοφωνημένη δήλωση, αναφερόμενος σε πιθανή επέκταση των εχθροπραξιών κατά μήκος των βόρειων συνόρων με τον Λίβανο.

Η καθυστέρηση της αμερικανικής βόμβας είναι η μεγαλύτερη προειδοποίηση για το Ισραήλ

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπήρξαν περαιτέρω ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ώρες αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τανκς έθεσαν τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς της βασικής διέλευσης της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ήταν ιδιαίτερα έντονοι γύρω από τη Ράφα. Τοπικοί γιατροί είπαν ότι επτά μέλη μιας οικογένειας σκοτώθηκαν σε μία επίθεση.

Η Ράφα υπήρξε βασικό σημείο εισόδου για βοήθεια και η μόνη διέξοδος για τους ανθρώπους που μπορούν να φύγουν από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο.

Το πέρασμα παρέμεινε κλειστό το πρωί της Τετάρτης, αλλά ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ανοίγει ξανά το κοντινό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, το οποίο ήταν κλειστό για τέσσερις ημέρες λόγω των πυραύλων της Χαμάς.

Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός διέταξε δεκάδες χιλιάδες πολίτες να ξεκινήσουν την εκκένωση των κοντινών ανατολικών περιοχών της πόλης Ράφα, εν όψει μιας «περιορισμένης» επιχείρησης για την εξάλειψη των μαχητών της Χαμάς και την εξάρθρωση των υποδομών.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας, παράλληλα με την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και των Παλαιστινίων κρατουμένων. Στο Κάιρο, αντιπροσωπείες από το Ισραήλ και τη Χαμάς ξεκίνησαν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις μέσω διαμεσολαβητών.

Αφού αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αναφορές για καθυστερημένες αποστολές όπλων για δύο ημέρες, Αμερικανός αξιωματούχος την Τρίτη τελικά επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον μία αποστολή βομβών καθυστέρησε αυτή την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

ECDC: Κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη – Σύσταση για εμβολιασμό ακόμα και σε ενήλικες

Η Ρωσία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ σε περίπτωση που στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία – «Ουδέν σχόλιον» για το σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Τουρκία: Τρομακτική προσγείωση Boeing 767 στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης – Χωρίς τις μπροστινές ρόδες (photos/videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα