Η Ανάσταση έφερε και το τέλος του ιερού πολέμου εκκλησίας – πολιτείας με αφορμή την ισότητα στο γάμο

Λίγο πριν ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα ο φόβος κυρίως της κυβέρνησης αλλά και των άλλων κομμάτων που ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο ήταν η πιθανότητα να ενταθεί ο ιερός πόλεμος, που ξεκίνησε με την εκκλησία μετά την ψηφοφορία στη Βουλή του συγκεκριμένου νόμου.

Αφορμή το περιστατικό με την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που χαστουκίστηκε μέσα σε εκκλησία από στέλεχος του κόμματος Νίκη, αλλά κυρίως οι προτροπές ή οι απειλές όπως

τις χαρακτήρισαν άλλοι του Κυριάκου Βελόπουλου να μην πατήσουν το πόδι τους στους ναούς όσοι βουλευτές ψήφισαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης φιλοδοξούσε το περιστατικό με το χαστούκι να βρει μιμητές, οι ιερείς από άμβωνος να καταριούνται τους κυβερνητικούς κυρίως βουλευτές και ο ίδιος να εισπράττει ψήφους.

Τα πράγματα όμως δεν ήρθαν έτσι και ευτυχώς για όλους και τον καθοριστικό ρόλο γι’ αυτό είχε η διπλή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μια φορά στο Δήλεσι όπου έγιναν από κοινού δηλώσεις και όπου εκεί ο προκαθήμενος της ελληνικής εκκλησίας έστειλε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα κάνει κουμάντο στην εκκλησία ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και κανένας άλλος που θέλει να την χρησιμοποιήσει πρόσκαιρα για ψηφοθηρικούς λόγους και την δεύτερη φορά την Μεγάλη Πέμπτη στην Μητρόπολη.

Προφανέστατα τόσο ο αρχιεπίσκοπος όσο και επιφανείς ιεράρχες της εκκλησίας που το προηγούμενο διάστημα κρατούσαν σκληρή στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα κατανόησαν ότι η συνέχιση του ιερού πολέμου με την πολιτεία, την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση δεν συμφέρει κανέναν. Και κυρίως ότι δε συμφέρει την εκκλησία να την εκφράζουν κόμματα με πολύ μειωμένη κοινωνική απήχηση και κυρίως με διάθεση να την εκμεταλλευτούν αφού στο παρελθόν επιχείρησαν να την εμπορευθούν ακόμα και με ανύπαρκτες επιστολές του του Χριστού.

Έτσι λοιπόν τα πράγματα κύλησαν ομαλά σε όλους τους ναούς, όλη την μεγάλη εβδομάδα, χωρίς κανένα παρατράγουδο και κυρίως χωρίς έκτροπα που άλλοι φοβόντουσαν και άλλοι ήλπιζαν. Η ταφόπλακα αν μπορεί κανείς να το πει έτσι σε αυτόν τον ιερό πόλεμο μπήκε στην Κέρκυρα.

Η μητρόπολη του νησιού πριν από λίγες εβδομάδες είχε θέσει εκτός εκκλησίας δύο τοπικούς βουλευτές επειδή είχαν ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. Τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι το Πάσχα θα πάει στην Κέρκυρα κι αν θέλει ο μητροπολίτης ας τον διώξει από την εκκλησία. Στη συνέχεια υπήρξαν οι τοποθετήσεις του Στέφανου Κασσελάκη για την πίστη του στην ορθοδοξία και το βράδυ της ανάστασης η συμφιλίωση με τον μητροπολίτη Νεκτάριο.

Το θαύμα έγινε καθώς το Χριστός Ανέστη συνοδεύτηκε με ασπασμό τόσο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του συζύγου του με τον Μητροπολίτη. Και για να μην υπάρχει καμιά παρανόηση για τις προθέσεις ο Μητροπολίτης Νεκτάριος είπε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την περίφημη φράση «χρόνια πολλά Λεβέντη μου».

Οι προβλέψεις που έκαναν πολλοί για επεισόδιο το βράδυ της ανάστασης στην Κέρκυρα, για ένταση και για διάφορα άλλα τέτοια τραγελαφικά ευτυχώς έμειναν προβλέψεις και πήγαν στον κουβά. Από όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι ο ιερός πόλεμος εκκλησίας πολιτείας για το συγκεκριμένο θέμα τελειώνει εδώ.

Η κάθε πλευρά διατηρεί τις θέσεις της όμως το ρήγμα που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο φαίνεται πως κλείνει με την καλή διάθεση όλων των πλευρών. Ο χαμένος μέχρι στιγμής από την όλη υπόθεση είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Λυσης που φιλοδοξούσε να καρπωθεί τις οποίες αντιδράσεις, αυτό δεν έγινε γι’ αυτό τις δύο τελευταίες ημέρες με συνεχείς αναφορές του στα κοινωνικά δίκτυα κάνει λόγο για θεομπαίχτες που ενώ ψήφισαν το νομοσχέδιο, πηγαίνουν στις εκκλησίες κάνουν σταυρούς και ασπάζονται με τους μητροπολίτες.

Όμως όσο κι αν προσπαθεί να ρίξει λάδι στη φωτιά είναι προφανές ότι αυτή η φωτιά έχει σβήσει, τα σπαθιά μπήκαν στις θήκες και τα κόμματα που στη Βουλή είπαν το ναι στην ισότητα στο γάμο θα κατευθυνθούν προς τις ευρωεκλογές με έναν πονοκέφαλο λιγότερο.

Διαβάστε επίσης:

Μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί: Αμηχανία σε κυβέρνηση, οργή από αντιπολίτευση – Σκιές στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Γερμανία από τις 9 έως τις 11 Μάη

Κασσελάκης από Ηγουμενίτσα: «Τα λιμάνια, ειδικά τα κομβικά λιμάνια, είναι δημόσια αγαθά για μας» (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα