Ιράν: Το καθεστώς προσπαθεί να δείξει τις αντοχές του εν μέσω πένθους για τον Ραϊσί (videos)

Πενθήμερο πένθος κηρύχθηκε στο Ιράν, όπου άρχισαν οι τελετές στη μνήμη του εκλιπόντα προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί.

Οι τελετές θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη και θα γίνουν στις πόλεις Ταμπρίζ, Κομ, Τεχεράνη και Μπιρζάντ, μέχρι την ταφή του στο τέμενος του Ιμάμη Ρεζά, στην γενέτειρά του, την πόλη Μασχάντ.

Οι τελευταίες εξελίξεις συνοπτικά, έχουν ως εξής:

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου θα γίνουν

στις 28 Ιουνίου και ως τότε χρέη προέδρου εκτελεί ο αντιπρόεδρος, Μοχάμαντ Μοκμπέρ. Τον επίσης εκλιπόντα υπουργό Εξωτερικών, Χοσεϊν Αμίρ Αμπντολαχίαν  αντικαθιστά ο αναπληρωτής του, Αλί Μπαγκερί.

Από τις δηλώσεις συλλυπητηρίων για τις απώλειες του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών, που έχουν φτάσει στην Τεχεράνη, αξίζει να σημειωθεί η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ: «Εκφράζουμε τη λύπη μας για οποιαδήποτε απώλεια ζωής. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Ραϊσί είχε αιματοβαμμένα χέρια».

Τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου όπου επέβαιναν ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών, δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Η Ρωσία προσφέρθηκε να βοηθήσει στις έρευνες.

Bodies of President Raeisi, companions being carried in funeral procession in Tabriz for transfer to Qom #PeoplesPresident pic.twitter.com/qdMaIQb6mh

Press TV (@PressTV) May 21, 2024

Οι τελετές στη μνήμη του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών άρχισαν στην πόλη Ταμπρίζ και θα συνεχιστούν στην πόλη Κομ, που είναι ιδιαίτερης θρησκευτικής σημασίας για τους σιίτες και κατόπιν στην Τεχεράνη. Στην πρωτεύουσα επικεφαλής της πομπής των προσκυνητών και των ξένων αντιπροσωπειών που θα παραστούν στην κηδεία θα τεθεί ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Στο μεταξύ στην γενέτειρα του Ραϊσί, την πόλη Μασχάντ, όπου θα γίνει η ταφή, ετοιμάζεται μία «θριαμβευτική» τελετή, όπως έγινε γνωστό από τους υπεύθυνους.

Σε διπλωματικό επίπεδο το ερώτημα που κυριαρχεί στη Δύση είναι ποιος θα είναι ο υποψήφιος πρόεδρος, ο οποίος πιθανότατα θα επιλεγεί με βασικό κριτήριο ότι θα μπορεί να διαδεχτεί αργότερα τον 85χρονο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Το σύστημα θα κάνει επίδειξη με αφορμή τον θάνατο (του Ραϊσί) και θα τηρήσει αυστηρά τις συνταγματικές διαδικασίες για να δείξει λειτουργικότητα, ενώ θα αναζητεί ποιος μπορεί να διατηρήσει την ενότητα των συντηρητικών και την πίστη στον Χαμενεϊ», δήλωσε ο Δρ. Σανάμ Βακίλ, διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στη δεξαμενή σκέψης Chatham House. Τον τελευταίο λόγο πάντως έχει ο ανώτατος πολιτικοθρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.

A huge crowd in the Iranian city of Tabriz is attending the funeral procession of President Ebrahim Raeisi and his companions who were martyred in a helicopter crash.#PeoplesPresident pic.twitter.com/TUNSULeQsw

Press TV (@PressTV) May 21, 2024

Ένα ερώτημα είναι κατά πόσο το διάστημα μέχρι τις εκλογές θα το εκμεταλλευτούν οι αντικαθεστωτικοί. Το σύστημα πάντως παίρνει τα μέτρα του και ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Μοχάμαντ Καζέμ Μοβαχεντί Αζάντ έδωσε εντολή για αυστηρό έλεγχο αναρτήσεων στο διαδίκτυο που θεωρούνται «προσβλητικές» για τον εκλιπόντα πρόεδρο.

Έχει ενδιαφέρον πάντως και δείχνει πόσο λεπτές είναι ισορροπίες, το γεγονός ότι λίγο μετά τα νέα για τη συντριβή του ελικοπτέρου και πριν καν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Ραϊσί, το βράδυ της Κυριακής, κάποιοι χρήστες του διαδικτύου άρχισαν να μοιράζονται βίντεο που έδειχναν πυροτεχνήματα χαράς…

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί αφήνει μία αμφιλεγόμενη κληρονομιά στο εσωτερικό της χώρας. Για το κατεστημένο θα μείνει ως ο ηγέτης που διαφύλαξε την σταθερότητα στην χώρα και παρέμεινε πιστός στον αγιατολάχ Χαμενεΐ. Αλλά για τους νέους, που δείχνουν να έχουν κουραστεί από το σκληροπυρηνικό καθεστώς των ιμάμηδων, ο Ραϊσί είναι εκείνος που έδωσε εντολές και επέβλεψε την αυστηρή εφαρμογή των νόμων, με στόχο την καταστολή των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Xιμπατζίνα αρνείται να αποχωριστεί το νεκρό μωρό της – Το κρατάει αγκαλιά για μήνες – Συγκλονιστικές εικόνες (videos)

Kurt Cobain: Γκράφιτι στο Μάντσεστερ για την 30η επέτειο από τον θάνατο του τραγουδιστή των Nirvana (photos/video)

Συρία: Η Άσμα αλ-Άσαντ διαγνώστηκε με λευχαιμία – Νέα περιπέτεια υγείας για τη σύζυγο του Προέδρου (photos/video)

Keywords
Τυχαία Θέματα