Ιράν: Βίντεο-σοκ από τη στιγμή που οι διασώστες βρίσκουν το ελικόπτερο του Ραϊσί – Στις 28 Ιουνίου οι προεδρικές εκλογές

Τις συγκλονιστικές στιγμές που οι διασώστες εντοπίζουν το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, που συνετρίβη την Κυριακή (19/5) φέρνει βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Μέσα από την πυκνή βλάστηση, οι διασώστες αντικρίζουν απόλυτη καταστροφή, καθώς το ελικόπτερο έχει διαλυθεί, και κλαίνε σοκαρισμένοι φωνάζοντας ο ένας στον άλλον.

Στο βίντεο, διακρίνονται θολωμένα ορισμένα από τα θύματα της πτήσης, με τους διασώστες να κλαίνε συγκλονισμένοι, μόλις έχουν αντιληφθεί ότι ανάμεσα στα θύματα είναι και ο πρόεδρος

της χώρας.

Συνολικά χρειάστηκαν περίπου 18 ώρες για να εντοπίσουν το ελικόπτερο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στις 28 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές

Οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν θα διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (20/5) η δημόσια τηλεόραση της χώρας, μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί.

«Το εκλογικό χρονοδιάγραμμα εγκρίθηκε» στη σύσκεψη που είχαν οι επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, μετέδωσε η τηλεόραση. «Με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου των Φρουρών, αποφασίστηκε οι 14ες προεδρικές εκλογές να διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η επικήδεια πομπή για τον Ραϊσί θα γίνει το πρωί της Τετάρτης στην Τεχεράνη.

Ανησυχία για την επόμενη μέρα

Την ώρα που το Ιράν βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντικές εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις, ενώ προετοιμάζεται για αλλαγή ηγεσίας του καθεστώτος, καθώς ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διανύει το 85ο έτος της ηλικίας του, προέκυψε ο αιφνίδιος θάνατος του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί.

Σημειώνεται ότι στο μοντέλο εξουσίας της χώρας, ανώτατη αρχή του κράτους είναι ο θρησκευτικός ηγέτης και όχι ο πρόεδρος, ωστόσο τους τελευταίους μήνες ο Ραϊσί, αναφερόταν συχνά ως πιθανός διάδοχος του Χαμενεΐ. Πλέον, ενδεχομένως να ανοίγει ο δρόμος στο γιο του Χαμενεΐ, Μοτζτάμπα, κάτι όμως που πολλοί κληρικοί απορρίπτουν ως κάτι ξένο προς τις αρχές του Ιράν. Πάντως,  το σύστημα διαδοχής είναι αδιαμφισβήτητο: ο πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας, και στην προκειμένη περίπτωση ο Μοχάμαντ Μοκμπάρ, αναλαμβάνει την προεδρία. Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να εκλεγεί σε διάστημα 50 ημερών. 

BREAKING: PEOPLE IN IRAN FLOOD THE STREET TO MOURN THE PASSING OF PRESIDENT RAISI AND HIS DELEGATION pic.twitter.com/OqUOt6o3gw

— Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) May 20, 2024

Άρα ο ανώτατος πολιτικο-θρησκευτικός ηγέτης της χώρας και το ιερατείο που τον περιβάλλει έχουν λίγο χρόνο στη διάθεσή τους για να επιλέξουν κάποιον που θα αναλάβει την ιρανική προεδρία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Θα είναι μια προσωπικότητα που όχι μόνο ενστερνίζεται την σκληρή γραμμή Χαμενεΐ, αλλά και θα θεωρείται ικανός να διαδεχτεί τον ίδιο τον 85χρονο Χαμενεϊ.

Όμως, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι ο «εκλεκτός» του ιερατείου δεν θα είναι ο κατά το Σύνταγμα μεταβατικός πρόεδρος Μοχάμαντ Μοκμπάρ. Ο πρώην τραπεζίτης και πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Κουζεστάν δεν έχει τέτοια προσόντα.

Ο 68χρονος Μοχάμαντ Μοκμπάρ εξελέγη πρώτος αντιπρόεδρος μετά τις εκλογές του 2021 και θεωρείται έμπιστος του Αλί Χαμενεΐ. Εξάλλου μόνο τυχαία δεν είναι ότι διετέλεσε επικεφαλής του Sedat, του επενδυτικού ιδρύματος του Ιράν, που αρκετοί αναλυτές το θεωρούν ως ένα από τα βασικά εργαλεία για την εξασφάλιση της παντοδυναμίας του Χαμενεΐ.

Ο Μοκμπάρ θα εκτελεί καθήκοντα μεταβατικού προέδρου και θα συμμετέχει στο τριμελές συμβούλιο που θα αναλάβει τη διοργάνωση των νέων προεδρικών εκλογών μέσα σε 50 μέρες.

Μια ενδιαφέρουσα αλλαγή θα γίνει υποχρεωτικά στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου μετά τον θάνατο του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ο επικρατέστερος για να τον διαδεχτεί στο τιμόνι της ιρανικής διπλωματίας είναι ο αναπληρωτής του, Αλί Μπαγκερί.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι ότι ο Αλί Μπαγκερί θεωρείται από τους σκληροπυρηνικούς ως πολύ πρόθυμος να διαπραγματευτεί με την Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το δίλημμα

Όποιος εκλεγεί μετά από 50 μέρες στην προεδρία του Ιράν θα κληθεί να ελέγξει την εσωτερική αμφισβήτηση στο καθεστώς, αλλά και να ικανοποιήσει την πίεση του στρατιωτικού κατεστημένου για πιο σκληρή γραμμή απέναντι στη Δύση και περαιτέρω προσέγγιση με την Ρωσία και την Κίνα.

Ωστόσο ο πρόεδρος του Ιράν επιλέγεται και με ένα άλλο βασικό κριτήριο: είναι ο χρήσιμος αποδιοπομπαίος τράγος που δέχεται πυρά από διάφορες πλευρές, προκειμένου να βρίσκεται στο απυρόβλητο ο ανώτατος πολιτικο-θρησκευτικός ηγέτης της χώρας. Αυτόν ακριβώς τον ρόλο είχε αναλάβει ξεκάθαρα ο προκάτοχος του Ραΐσι στην προεδρία, ο Χασάν Ρουχανί.

Έτσι, θεωρείται παράδοξο από τη μία να χαρακτηρίζεται ο πρόεδρος ως «χρήσιμος βλαξ» για την προστασία του ίδιου του Χαμενεΐ κι από την άλλη να προβάλλεται η πιθανότητα κληρονομικής διαδοχής. Εκτός και αν θεωρήσουμε ότι ο Χαμενεΐ και το ιερατείο μεθοδεύουν εσωτερικές αλλαγές με μακροπρόθεσμους στόχους.

Είναι βέβαιο σε κάθε περίπτωση ότι ο θάνατος του Ραΐσι εντείνει την αίσθηση αβεβαιότητας σε ένα πολιτικό σύστημα που αναζητεί τρόπους μετάβασης σε μία νέα φάση για να αντέξει στο χρόνο.

«Το σύστημα θα επιμείνει στις συνταγματικές διαδικασίες για να δείξει τη λειτουργικότητά του, ενώ θα αναζητήσει ένα νέο πρόσωπο που θα μπορεί να διατηρήσει τη συντηρητική ενότητα και την πίστη στον Χαμενεΐ», επισημαίνει στο BBC η καθηγήτρια Σανάμ Βακίλ, διευθύντρια του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο think- tank «Chatham House».

Οι επικριτές του Εμπραχίμ Ραϊσί θα χαιρετίσουν την αποχώρηση ενός πρώην εισαγγελέα που κατηγορείται ότι διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στη μαζική εκτέλεση πολιτικών κρατουμένων τη δεκαετία του 1980, την οποία ο ίδιος αρνήθηκε, ενώ ευελπιστούν ότι με τον θάνατό του θα έρθει πιο γρήγορα το τέλος του καθεστώτος.

Η κηδεία του Ραΐσι θα είναι μία ευκαιρία για το ιρανικό καθεστώς να στείλει σε κάθε κατεύθυνση, εσωτερικά και διεθνώς, το μήνυμα της συνέχειας. Το αφήγημα είναι ότι σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς δεν υπάρχουν περιθώρια για αστάθεια και αβεβαιότητα.

Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον πρόεδρο και τα πρόσωπα που τον συνόδευαν στο ταξίδι του θα γίνει αύριο το πρωί στις 9.30 (τοπική ώρα, 08.00 ώρα Ελλάδας) στην Ταμπρίζ και στη συνέχεια οι σοροί θα μεταφερθούν στην Τεχεράνη, όπου θα συνεχιστούν οι τελετές, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί. Όλες οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες στο Ιράν αναστέλλονται για επτά ημέρες μετά τον θάνατο του προέδρου.

Διαβάστε επίσης:

Παραλήρημα Νετανιάχου μετά τα εντάλματα σύλληψης: Κατηγορεί το ΔΠΔ για αντισημιτισμό – Η «δίκαιη» σφαγή στη Γάζα και ο «συνήγορος» Μπάιντεν

Ευρώπη: Οι… χρυσές μπίζνες του θανάτου – Πακτωλός χρημάτων από επενδύσεις σε γραφεία τελετών και αποτεφρωτήρια

Ερντογάν για ελληνοτουρκικά: Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα