Ισραήλ: Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις στη Ράφα, αντιπροσωπεία μας θα συζητήσει την πρόταση εκεχειρίας – Μετά το «ναι» της Χαμάς, εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις

Την απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση εκεχειρίας του Κατάρ, μετά τη θετική απόκριση της Χαμάς, ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, το Πολεμικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα για να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, προκειμένου να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων και τους άλλους στόχους του πολέμου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά το «ναι» της Χαμάς για εκεχειρία.

Παράλληλα,

υπογραμμίζεται ότι η πρόταση της Χαμάς «απέχει» πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία για να συζητήσει σχετικά.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διενεργεί στοχευμένα πλήγματα εναντίον στόχων που ανήκουν στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στο ανατολικό τμήμα της νότιας πόλης της Γάζας, Ράφα.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του ο στρατός ανέφερε ότι περισσότερες πληροφορίες θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.

Νωρίτερα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί σφοδρούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Ράφα.

Τα πλήγματα συνεχίζονταν χωρίς διακοπή επί τριάντα λεπτά, διευκρίνισε λίγο πριν από τις 22:00 ώρα Ελλάδας.

Ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε απόψε τη διαταγή που έδωσε το πρωί στους κατοίκους συνοικιών της ανατολικής Ράφα να φύγουν, διευκρινίζοντας πως η εκκένωση είναι το προοίμιο μιας “χερσαίας” επιχείρησης στην πόλη αυτή που έγινε καταφύγιο για πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους στο νότιο άκρο της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας.

Το «ναι» της Χαμάς στην πρόταση εκεχειρίας

Η Χαμάς είπε στους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ ότι αποδέχεται την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera τη Δευτέρα, επικαλούμενο κορυφαίο αξιωματούχο της Χαμάς.

BREAKING: Hamas has announced it has accepted an Egyptian-Qatari ceasefire proposal.

Latest: https://t.co/XrFVLoObWD

Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/N9FICw9X6N

Sky News (@SkyNews) May 6, 2024

Σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 12 η διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ έχει λάβει την απάντηση της Χαμάς μέσω των διαμεσολαβητών, την μελετά και θα δώσει την επίσημη απάντησή της αργότερα. Ωστόσο, ήδη ισραηλινές πηγές και αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η πρόταση Αιγύπτου-Κατάρ που αποδέχεται η Χαμάς δεν είναι αποδεκτή από το Ισραήλ.

Αξιωματούχος της Χαμάς είπε ότι «η μπάλα [είναι] τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ» και εκεί βρίσκεται τώρα η πρόταση κατάπαυσης του πυρός, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να υπάρχει απάντηση από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Reuters: Τι περιλαμβάνει η πρόταση για εκεχειρία που αποδέχθηκε η Χαμάς

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στην οποία είπε «ναι» η Χαμάς είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα Χαλίλ αλ-Χάγια στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters:

Φάση πρώτη

– Περίοδος κατάπαυσης του πυρός 42 ημερών.
– Η Χαμάς απελευθερώνει 33 ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από ισραηλινές φυλακές.
– Το Ισραήλ αποσύρει μερικώς τα στρατεύματά του από τη Γάζα και επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη νότια προς τη βόρεια Γάζα.

Δεύτερη φάση

– Άλλη μια περίοδος 42 ημερών που περιλαμβάνει μια συμφωνία για την αποκατάσταση μιας «βιώσιμης ηρεμίας» στη Γάζα.
– Την πλήρη αποχώρηση των περισσότερων ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.
– Η Χαμάς απελευθερώνει ισραηλινούς εφέδρους και ορισμένους στρατιώτες με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από τη φυλακή.

Τρίτη φάση


– Η έναρξη της υλοποίησης της ανοικοδόμησης σύμφωνα με το σχέδιο που επιβλέπουν το Κατάρ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη.
– Τερματισμός του πλήρους αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Λευκός Οίκος: Εξετάζει την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως εξετάζει την απάντηση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, καθώς συνεχίζει να πιέζει το Ισραήλ ώστε να σταματήσει τα σχέδια για χερσαία εισβολή στη Ράφα.

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην περιοχή και έχει συζητήσεις για την πρόταση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, λέγοντας πως δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο οποιαδήποτε πρόοδο προς μια συμφωνία.

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση αυτών των ομήρων, θέλουμε να εξασφαλίσουμε μια κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, θέλουμε να αυξήσουμε την ανθρωπιστική αρωγή», είπε ο Κίρμπι, προσθέτοντας πως η επίτευξη μιας συμφωνίας θα ήταν «το απόλυτα καλύτερο αποτέλεσμα».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την απάντηση της Χαμάς σε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός και θα τη συζητήσουν με συμμάχους στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ώρες.

"We continue to believe that a hostage deal is in the best interests of the Israeli people. It's in the best interests of the Palestinian people."

US State Department spokesperson Matthew Miller speaks at a news conference.

Latest: https://t.co/XrFVLoObWD

Sky 501 / YouTube pic.twitter.com/WtSZM2MPDu

Sky News (@SkyNews) May 6, 2024

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως η Χαμάς έδωσε μια απάντηση. Εξετάζουμε αυτή την απάντηση τώρα και τη συζητάμε με τους εταίρους μας στην περιοχή», δήλωσε ο Μίλερ, επιβεβαιώνοντας πως μια απάντηση ελήφθη την τελευταία ώρα ή 90 λεπτά και πως οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα τις επόμενες ώρες.

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς βρίσκεται στην περιοχή και «εργάζεται σε αυτό σε πραγματικό χρόνo», είπε ο Μίλερ.

Η ανακοίνωση της Χαμάς ήρθε μερικές ώρες αφότου το Ισραήλ έδωσε εντολή για εκκένωση τμημάτων της Ράφα, της πόλης στο νότιο άκρο της Γάζας που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για περίπου τους μισούς από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας.

Αυτό φαίνεται να είναι ένα σήμα πως η επιχείρηση στη Ράφα θα προχωρήσει, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον, περιλαμβανομένης εκείνης από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε μια επίσκεψη στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, όπου εστίασε επίσης στην αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο Μίλερ επανέλαβε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να υποστηρίξουν μια επιχείρηση στη Ράφα «όπως προβλέπεται αυτή τη στιγμή» από το Ισραήλ.

«Μια επιχείρηση στη Ράφα θα καταστήσει δύσκολο να διατηρηθεί η αύξηση της ανθρωπιστικής αρωγής την οποία μπορέσαμε να διανείμουμε τις προηγούμενες λίγες εβδομάδες», είπε ο Μίλερ.

Έκκληση του Γκουτέρες σε Χαμάς και Ισραήλ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς «να κάνουν το κάτι παραπάνω που απαιτείται προκειμένου να μια συμφωνία να γίνει πραγματικότητα και να σταματήσει ο πόνος που υπάρχει τώρα» στη Γάζα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί πολύ από τις ενδείξεις ότι μπορεί να επίκειται μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα», ανέφερε σε μία δήλωση ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ. «Ο Γενικός Γραμματέας υπενθυμίζει στα μέρη πως η προστασία των αμάχων είναι υψίστης σημασίας στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ράφα: Ενθουσιασμός για την αποδοχή της πρότασης εκεχειρίας από τη Χαμάς

Στο μεταξύ με σκηνές χαράς και πυροβολισμούς στον αέρα έγινε δεκτή στη Ράφα, μια υπό πολιορκία πόλη στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας εναντίον της οποίας το Ισραήλ σχεδιάζει να εξαπολύσει ευρεία στρατιωτική επιχείρηση, η ανακοίνωση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ότι αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Spontaneous cheers erupt in Gaza on hearing the news that Hamas has told Qatar and Egypt they will accept their ceasefire proposal.

Israel has not formally replied, at this stage pic.twitter.com/14LM81wIfz

Al Jazeera English (@AJEnglish) May 6, 2024

Οι άνθρωποι χαίρονται και δοξάζουν τον Θεό, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο, «άνθρωποι κλαίνε από χαρά και υπάρχουν εορταστικοί πυροβολισμοί στον αέρα».

#BREAKING Despite waiting for the Israeli side to approve the ceasefire proposal, thousands of Palestinians in the city of Rafah are experiencing moments of joy and hope for the end of the war on Gaza. pic.twitter.com/Sj8DfzL60e

— Gaza Notifications (@gazanotice) May 6, 2024Ερντογάν: Καλεί το Ισραήλ να δεχτεί την κατάπαυση πυρός όπως η Χαμάς – Επικοινώνησε με τον ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χανίγε

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Ισραήλ να δεχτεί την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μετά τη θετική απάντηση της Χαμάς. Είπε επίσης ότι η Χαμάς αποδέχτηκε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός έπειτα από παρότρυνση της Τουρκίας.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την κατάπαυση του πυρός έπειτα από δική μας παρότρυνση. Τώρα το ίδιο βήμα πρέπει να κάνει και το Ισραήλ. Καλώ όλους τους δυτικούς παράγοντες να ασκήσουν πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα.

Πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε.

Μαχμούντ Αμπάς: Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα



Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να δεσμευτεί σε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ μετά την αποδοχή της από τη Χαμάς, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.


Η Παλαιστίνη κάλεσε τις ΗΠΑ να εμποδίσουν μια «σφαγή» στη Ράφα

Νωρίτερα, η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κάλεσε τις ΗΠΑ να εμποδίσουν την εισβολή στη Ράφα από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κάλεσε το πρωί τους κατοίκους πολλών συνοικιών αυτής της πόλης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να τις εκκενώσουν.

«Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να παρέμβει για να εμποδίσει αυτές τις σφαγές, για τις οποίες προειδοποιούμε ότι θα υπάρξουν επικίνδυνες συνέπειες» αναφέρει η παλαιστινιακή προεδρία, όπως μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, διευκρινίζοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή έχει εντείνει τις «εντατικές» συνομιλίες με τους διεθνείς εταίρους της σε αυτό το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Politico: Η ΕΕ ψάχνει πώς να δαπανήσει 400 δισ. ευρώ για όπλα προς την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή άμυνα – Πού θα τα βρει;

Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση κατάπαυσης του πυρός του Κατάρ – «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ» – Αρνητική η πρώτη αντίδραση του Τελ Αβίβ

Ρωσία: Τα πυρηνικά γυμνάσια μπορεί να ηρεμήσουν τους «θερμοκέφαλους» στη Δύση – Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την «ανεύθυνη ρητορική» της Μόσχας

Keywords
Τυχαία Θέματα