Και στο ράφι και στο χωράφι ίδιος ο αντίπαλος του λαού

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι με τον δίκαιο αγώνα τους αχρήστεψαν στην κυριολεξία κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταστείλει τον ξεσηκωμό τους. Αρχικά με τη συκοφαντία για να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και στη συνέχεια με τα ΜΑΤ και την τρομοκρατία και πρόσφατα με ορισμένες εξαγγελίες πολύ πίσω από τα αιτήματά τους.

Ο αγώνας τους είναι η πραγματική αντιπολίτευση στη στρατηγική ΕΕ –

κυβερνήσεων – μονοπωλιακών ομίλων, που τσακίζει τις ζωές των πολλών για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των λίγων.

Ο λαός μας, όπως και οι λαοί όλης της Ευρώπης, που αδυνατούν να αγοράσουν τα απαραίτητα λόγω της ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στέκονται στο πλευρό των αγροτών που σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία και αλλού έχουν βγει στα μπλόκα γιατί «στενάζουν» στο χωράφι. Είναι «υποκινούμενοι» από τις τραγικές συνέπειες της ΚΑΠ και δίνουν μάχες διεκδικώντας την επιβίωσή τους.           

Είναι συνένοχοι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, οι ευρωβουλευτές των οποίων ψήφισαν το 2020 τη νέα ΚΑΠ, που θέτει επιπλέον εμπόδια στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών. Σήμερα υπονομεύουν τους αγροτικούς αγώνες όταν προσπαθούν να «βγάλουν λάδι» την ΚΑΠ και ρίχνουν όλο το ανάθεμα στους «υπουργούς που τη διαπραγματεύτηκαν».           

Έχει μπαγιατέψει το επιχείρημά τους ότι δήθεν ψηφίζουν την ΚΑΠ γιατί δίνει τις ενισχύσεις στους αγρότες και έτσι τους διασφαλίζουν εισόδημα. Την ψηφίζουν με κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλίων που λυμαίνονται το βιός των αγροτοπαραγωγών, πατώντας πάνω και στις άμεσες ενισχύσεις που εντείνουν την καταλήστευσή τους. Γιατί οι επιδοτήσεις είναι η άλλη όψη του νομίσματος των τιμών, ακόμα και κάτω του κόστους, που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι στα προϊόντα των αγροτών.           

Μαζί ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στο τρίτο μνημόνιο την κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Είναι εμπαιγμός η εξαγγελία για επιστροφή μέρους του ΕΦΚ ύψους 82 εκατομμυρίων στο αγροτικό πετρέλαιο, με τιμή diesel στα 1,6 ευρώ, τη στιγμή που το 2015, η επιστροφή στους αγρότες ήταν 180 εκατομμύρια με τιμή 0,9 ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης λέει ψέματα όταν κουνάει στους αγρότες το δάχτυλο ισχυριζόμενος ότι ο ΕΛΓΑ τους αποζημιώνει με τα «χρήματα των πολιτών». Από το 2019 μέχρι και το 2023 οι αγρότες έχουν καταβάλλει για ασφάλιστρα πάνω από 800 εκατομμύρια. Η κυβέρνηση την περίοδο αυτή εφάρμοσε, κάτω από την πίεση των μεγάλων καταστροφών, αναδρομικά τον νόμο 3877/2010 που προβλέπει ετήσια επιχορήγηση του ΕΛΓΑ με περίπου 30-35 εκατομμύρια ετησίως, καθώς από το 2011 μέχρι και το 2019 οι διαδοχικές κυβερνήσεις με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχορηγούσαν ως όφειλαν τον ΕΛΓΑ και οι λειτουργικές δαπάνες του καλύπτονταν από τις εισφορές των αγροτών. Δηλαδή, επί 9 χρόνια οι αγρότες πλήρωναν τόσο για τις αποζημιώσεις τους, όσο και για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ. Πάει, λοιπόν, πολύ να παρουσιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός ως παροχή την επιστροφή στους αγρότες του συγκεκριμένου ποσού. Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα.           

Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού προέρχονται από τους αγρότες και τον υπόλοιπο λαό που καταβάλλουν πάνω από το 95% και ταυτόχρονα πληρώνουν για την υγεία, την παιδεία,  για τα πάντα.           

Βέβαια η επιστολή των αγροτών στον πρωθυπουργό απαντάει στην άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μπορεί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Τα δημοσιονομικά περιθώρια που συνεχώς λέει ότι εξαντλήθηκαν μπορεί να διευρυνθούν, αν περιορίσει τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων που κατευθύνει στους μονοπωλιακούς ομίλους και στις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, στις οποίες η κυβέρνηση έχει στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Εδώ και τώρα να τους εξασφαλίσει αφορολόγητο πετρέλαιο, σαν και αυτό που δίνουν όλες οι κυβερνήσεις στους εφοπλιστές, πλαφόν 7 λεπτά/κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους και ασφαλώς 100% αποζημιώσεις στις ζημιές που έχει υποστεί η παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιό τους.

Το ΚΚΕ μπορεί να κοιτάει τους αγρότες στα μάτια, επειδή είναι το μόνο κόμμα που πήγε κόντρα σε όλες τις εκδοχές των αυταπατών για «καλύτερες μέρες», «περισσότερα χρήματα» και «μεγαλύτερες αγορές» μέσα από μια «ευρωπαϊκή» αγροτική πολιτική. Προειδοποίησε για τις συνέπειες της ΚΑΠ, πρωτοστάτησε με τα μέλη και τα στελέχη του στην πάλη να δοθεί οργανωμένη απάντηση από τους βιοπαλαιστές γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς, αλλά και στην αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα τους από όλο τον λαό, που εξουδετερώνει τον κοινωνικό αυτοματισμό των κυβερνήσεων.           

Προπάντων, όμως, οι βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγοί μπορούν να εμπιστεύονται το ΚΚΕ, γιατί με την πολιτική και τη δράση του φωτίζει την προοπτική, την πραγματική διέξοδο από το βάσανο της επιβίωσης, το άγχος της καθημερινής αναμέτρησης με τους κινδύνους και τις φυσικές καταστροφές, τον βραχνά του εισοδήματος που μικραίνει και του κόστους παραγωγής που μεγαλώνει. Προϋπόθεση αποτελεί να φύγουν από τη μέση αυτοί που εκμεταλλεύονται τον μόχθο του εργάτη, του αγρότη, του αυτοαπασχολούμενου επαγγελματία, να πάρει ο ίδιος ο λαός την τύχη του στα χέρια του. 

*Η Διαμάντω Μανωλάκου είναι Βουλευτής Β’ Πειραιά και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης:

Με τρακτέρ… απέναντι στο Μαξίμου

O Τεμπονέρας, o Χριστοδουλάκης και η ανόητη αποκοτιά

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα
Και στο ράφι και στο χωράφι ίδιος ο αντίπαλος του λαού,