ΚΚΕ: «Δύναμη» που επιστρέφει στον λαό η ισχυροποίηση στην κάλπη

Την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα και συγκεκριμένα ότι στις επικείμενες εκλογές το ΚΚΕ θα είναι ενισχυμένο, καταθέτει ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», υπογραμμίζοντας ότι η δύναμη που θα του δώσει ο κάθε ψηφοφόρος στην κάλπη δεν είναι επιβράβευση για τους αγώνες του αλλά «δύναμη που

θα επιστρέψει στον ίδιο».

Το ΚΚΕ απευθύνει στο εκλογικό ακροατήριο κάλεσμα για την ισχυροποίησή του, δηλώνοντας ότι ο ρόλος που επιδιώκει είναι αυτός του «αντίπαλου δέους», δηλαδή μιας ισχυρής αντιπολίτευσης απέναντι σε όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί, για την οποία προεξοφλούν ότι θα έχει αντιλαϊκό προσανατολισμό. «Θα είμαστε το μοναδικό αντίπαλο δέος απέναντι σε οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση σχηματιστεί και θα είμαστε το μόνο στήριγμα για τον λαό που πρέπει από την επομένη κιόλας των εκλογών να βγει στο προσκήνιο πολύ πιο δυναμικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην εν λόγω συνέντευξη.

Ουσιαστικά δέσμευση του ΚΚΕ είναι το «να αξιοποιεί ρωγμές και δυσκολίες στο σύστημα για να περνάει ο λαός και το κίνημά του σε καλύτερες θέσεις, να αλλάζει τους αρνητικούς συσχετισμούς παντού». Αυτό είναι για το ΚΚΕ «το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών που αποτυπώνεται και στο σύνθημα “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό”» όπως τονίζει ο γραμματέας του κόμματος σε άρθρο του στο Περιοδικό της Βουλής, προσθέτοντας πως πρόκειται για «ένα σύνθημα που βλέπει τον λαό όχι ως “θεατή”, αλλά ως πρωταγωνιστή των εξελίξεων, που μπορεί να επιβάλλει λύσεις προς όφελός του και τελικά να κάνει πράξη το όραμα για μια ριζικά διαφορετική και δικαιότερη κοινωνία, τον σοσιαλισμό».

Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ εκτιμά ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση αναδειχθεί θα κινηθεί σε αντιλαϊκή τροχιά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας διευκρινίζει στις συνεντεύξεις του τις τελευταίες μέρες ότι αυτό που λέει ο Περισσός δεν είναι πως Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ (και στη μέση το ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί «να συγκαλύψει τη διαθεσιμότητά του να κυβερνήσει με όποιον είναι πρώτος») είναι ίδιοι, αλλά πως συμφωνούν στα βασικά, στα στρατηγικά ζητήματα, εξ ου και μιλά για «κοινή» και «προκαθορισμένη ατζέντα»:

«Το ταμείο ανάκαμψης με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενά του, η πολιτική της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης” που επιδρά αρνητικά στα ζητήματα ενεργειακής επάρκειας κι ακρίβειας, η πολιτική της “απελευθέρωσης” κρίσιμων τομέων, που τη ζήσαμε στην ενέργεια, στις μεταφορές και τώρα επισπεύδεται και στον τομέα του νερού, οι δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του, μια “ΝΑΤΟϊκής” κοπής συμφωνία στο Αιγαίο και πολλά ακόμη θα είναι το πρόγραμμα της όποιας επόμενης κυβέρνησης».

Υπάρχουν διαφορετικές καταβολές, σημειώνει ο Δ. Κουτσούμπας στο «Πρώτο Θέμα», και υπάρχουν επιμέρους διαφορές, για τις οποίες αναφέρει πως «είναι αναζωογονητικές για το δικομματικό σύστημα, γιατί τις μεγεθύνουν κιόλας και δείχνουν στον κόσμο μια εικόνα ότι είναι “η μέρα με τη νύχτα”, ώστε όταν απογοητεύεται από τον έναν να πηγαίνει στον άλλον και μετά πάλι πίσω, φτου κι απ’ την αρχή».

Εν τούτοις, το ΚΚΕ φαίνεται πως μαλακώνει πλέον τη θέση του για τη διακυβέρνηση, καθώς ρητορικά και φραστικά τουλάχιστον αποφεύγει σκληρές απορριπτικές διατυπώσεις του παρελθόντος για το ενδεχόμενο να κυβερνήσει εντός του καπιταλισμού. Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στη «Real News» ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ σημείωσε πως «η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα ισχυροποιήσει και τη μόνη ρεαλιστικά φιλολαϊκή πρόταση εξουσίας – διακυβέρνησης που έχουμε και καταθέτουμε από σήμερα ανοιχτά στον λαό».

Προσθέτοντας με νόημα: «Φυσικά και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας μόλις ο λαός το αποφασίσει και βγει στο προσκήνιο για τις εκ βάθρων αλλαγές – ανατροπές που έχει ανάγκη η κοινωνία, η οικονομία και το κράτος». Εν ολίγοις, το ΚΚΕ θέτει ως προϋπόθεση τη λαϊκή – εργατική εξουσία, όπου ο λαός «είναι πρωταγωνιστής», αλλά στην τρέχουσα σκληρή μιντιακή εποχή, φαίνεται πως έχει μια σημασία και πώς διατυπώνονται αυτές οι θέσεις.

Διαβάστε επίσης

Μονόδρομος η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για την ήττα Μητσοτάκη

Η άρνηση πώλησης όπλων στην Τουρκία δεν είναι νομικά δεσμευτική για την αμερικανική κυβέρνηση

Γιατί η Δύση ανέχεται τα καμώματα της Τουρκίας, παρότι αυτή δεν σέβεται στοιχειώδεις κανόνες

Keywords
Τυχαία Θέματα