Μοιράζει χρήμα για τις πολεμικές συγκρούσεις ο Μπάιντεν – 2 δισ. σε Ουκρανία και 1 δισ. σε Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι θα προχωρήσει στην παράδοση όπλων και πυρομαχικών αξίας ενός δισ. δολ. στο Ισραήλ, σύμφωνα με βοηθούς του Κογκρέσου, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστός ο χρόνος της παράδοσης.

Το πακέτο περιλαμβάνει περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια για πυρομαχικά αρμάτων μάχης, 500 εκατομμύρια δολάρια σε τακτικά οχήματα και 60 εκατομμύρια δολάρια σε βλήματα όλμων, δήλωσαν οι ίδιες πηγές από το Κογκρέσο, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός

πρόεδρος είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι επρόκειτο να αναστείλει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ εάν προχωρήσει σε πλήρη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αποστολή δεν αποτελεί μέρος του πακέτου για την ξένη βοήθεια που είχε καθυστερήσει εδώ και καιρό το οποίο ενέκρινε το Κογκρέσο και υπέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα. Επίσης, δεν είναι γνωστό αν η αποστολή πρόκειται για την τελευταία δόση από τρέχουσα συμφωνία ή αποτελεί νέο πακέτο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεχθεί επικρίσεις και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος για τη στρατιωτική υποστήριξη στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα που διαρκεί πλέον επτά μήνες.

Η αποστολή όπλων που ανέστειλε η Ουάσινγκτον περιλαμβάνει 1.800 βόμβες 900 κιλών και 1.700 βόμβες 225 κιλών αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους. Η απόφαση ελήφθη λόγω των ανησυχιών για τις συνέπειες που θα έχει η χρήση τέτοιας ισχύος βομβών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Ράφα, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

Ωστόσο, αμερικανικής κατασκευής όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ήδη δρομολογημένα για το Ισραήλ, ανάμεσά τους πυρομαχικά που μετατρέπουν τις κοινές βόμβες σε όπλα υψηλής ακρίβειας, αν και οι διαδικασίες έγκρισης έχουν επιβραδυνθεί, δήλωσε ο γερουσιαστής Τζιμ Ρις, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης βοηθήσει το Ισραήλ στην ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος), που αναπτύχθηκε μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ το 2006. Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα στείλει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο Ισραήλ για τον ανεφοδιασμό του συστήματος με πυραύλους αναχαίτισης.

Η Ουάσινγκτον έχει βοηθήσει στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης του αντιπυραυλικού συστήματος David’s Sling (Σφενδόνη του Δαυίδ).

Βοήθεια για την Ουκρανία

Επιπλέον δύο δισ. δολάρια προτίθεται να αποστείλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Ουκρανία, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ουκρανό ομόλογο του Ντμίτρο Κουλέμπα. 

Ο κ. Μπλίνκεν τόνισε πως το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών θα φτάσει άμεσα, σε μια “κρίσιμη στιγμή” για την έκβαση του πολέμου, ενώ θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα, πυραύλους και αντιαεροπορικά συστήματα – με έμφαση στα συστήματα Patriot. 
  
Ως προς το χρονοδιάγραμμα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ουκρανία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, τονίζοντας πως η “βαριά δουλειά” έχει ήδη γίνει. Παρ’ όλα αυτά, ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ “δεν ενθαρρύνουν” τη χρήση των όπλων έναντι στόχων εντός ρωσικής επικράτειας, συμπληρώνοντας πως “αυτό είναι καθαρά μια απόφαση του Κιέβου”. 

Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο άμεσης συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογο του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει σθεναρά την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για το ουκρανικό που θα λάβει χώρα στην Ελβετία τον επόμενο μήνα.   

Αναφερόμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν, σχολίασε πως αν ο Ρώσος πρόεδρος είχε δείξει πραγματική διάθεση για διαπραγματεύσεις, η ουκρανική πλευρά θα είχε ανταποκριθεί.

Για τη στάση της Κίνας, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε πως η ασιατική υπερδύναμη δεν θα στείλει όπλα στη Ρωσία, εξέφρασε όμως την ανησυχία του σχετικά με την κινέζικη στήριξη προς τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις σε όποιες κινεζικές επιχειρήσεις λειτουργούν προς μια τέτοια κατεύθυνση. 

Διαβάστε επίσης:

«Βάρβαροι προ των πυλών»: Η φον ντερ Λάιεν αναδεικνύει σε κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας της τη ρωσική επιρροή στις ευρωεκλογές

Γιβραλτάρ: Όρκες βύθισαν ιστιοπλοϊκό (Video)

Reuters/Ipsos: Ισοπαλία θρίλερ για Μπάιντεν και Τραμπ δείχνει νέο γκάλοπ – Ο ρόλος του αντιεμβολιαστή Κένεντι

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μοιράζει, Μπάιντεν – 2, Ουκρανία, Ισραήλ,moirazei, bainten – 2, oukrania, israil