Νίκος Παππάς: Τα σκόπιμα λάθη στο σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων ευνοούν την κυβέρνηση ενόψει ευρωεκλογών

Τα λάθη στο σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων ευνοούν την κυβερνηση ενόψει ευρωεκλογών δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς ο οποίος κάνει λόγο για κυβερνητική συγκάλυψη με στόχο «να μη μάθει ο κόσμος ως τις ευρωεκλογές τι έχει να πληρώσει».

Ο ίδιος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη για τα προβλήματα κατά την υποβολή των

φορολογικών δηλώσεων, διαδικασία η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Παντελής έλλειψη προετοιμασίας

«Η παντελής έλλειψη προετοιμασίας έχει κάνει άνω κάτω τη διαδικασία και δημιουργεί προβλήματα σε φορολογούμενους, επιχειρήσεις, λογιστές – φοροτέχνες αλλά και σε εργαζόμενους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων», τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομίας και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα σκόπιμα λάθη ευνοούν την πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ για συγκάλυψη, ώστε, μέχρι τις ευρωεκλογές, να μην μάθει ο κόσμος τι έχει να πληρώσει».

Επιπλέον, ο Ν. Παππάς, επικαλούμενος ζητήματα που θέτει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) και τα οποία προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τη λαθεμένη ή την ελλιπή υποβολή στοιχείων από φορείς του δημοσίου και τις τράπεζες, ρωτά τον Κ. Χατζηδάκη:

Ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα επίλυσης;

Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα επίλυσης των προβλημάτων που έχουν επισημανθεί από την ΠΟΦΕΕ και έχουν παρουσιαστεί κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων;

Θα αναλάβουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την ευθύνη για την κατάσταση αποδιοργάνωσης και προχειρότητας ή θα κρυφτούν και πάλι πίσω από τον διοικητή της ΑΑΔΕ και υπηρεσιακούς παράγοντες;

Αναλυτικά η ερώτηση του Ν. Παππά:

«Οι εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την έγκαιρη έναρξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων δεν επαληθεύτηκαν. Οι εφαρμογές υποβολής τέθηκαν σε λειτουργία στις 25 Απριλίου για τα φυσικά πρόσωπα και την 1η Μαΐου για τα νομικά πρόσωπα.

Πέρα από την ανακολουθία αυτή, παρουσιάστηκε παντελής έλλειψη προετοιμασίας που έχει κάνει άνω κάτω τη διαδικασία και δημιουργεί προβλήματα σε φορολογούμενους, επιχειρήσεις, λογιστές – φοροτέχνες αλλά και σε εργαζόμενους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τα σκόπιμα λάθη ευνοούν την πρόθεση της κυβέρνησης της Ν.Δ. για συγκάλυψη ώστε να μην μάθει ο κόσμος μέχρι τις ευρωεκλογές τι έχει να πληρώσει.

Η κατάσταση οδήγησε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) να εκδώσει ανακοίνωση (15/5/2024), όπου τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι: φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες υπέβαλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους. Για παράδειγμα, έχουν αναρτηθεί λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων, δεν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων, διάφορα υπουργεία (για παράδειγμα το Αγροτικής Ανάπτυξης), υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών, επισημάνθηκε πρόβλημα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών, αναφέρθηκε ότι ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια (λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης), εντοπίστηκαν λάθη στη μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών (αφορά γεωργικές επιχειρήσεις), δεν φαίνονται στο Ε1 αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023.

Τα προαναφερθέντα δεν συμβάλουν στην ενδυνάμωση της φορολογικής συμμόρφωσης αλλά και του αισθήματος ότι βρισκόμαστε σε μία ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα επίλυσης των προβλημάτων που έχουν επισημανθεί από την ΠΟΦΕΕ και έχουν παρουσιαστεί κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων;Θα αναλάβουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών την ευθύνη για την κατάσταση αποδιοργάνωσης και προχειρότητας ή θα κρυφτούν και πάλι πίσω από τον διοικητή της ΑΑΔΕ και υπηρεσιακούς παράγοντες;»

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Στον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών Νίκος Ανδρουλάκης και Νίκολας Σμιτ (photos)

Το «πρόβλημα» της Βόρειας Μακεδονίας: Αλήθειες και ψέματα που ταλαιπωρούν Αθήνα- Σκόπια και Ουάσιγκτον

Νέα Αριστερά: Όποιος ψηφίζει ΝΔ ψηφίζει την ευρωομάδα που βρίσκεται και το VMRO

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νίκος Παππάς,nikos pappas