Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα λέει ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι η ταινία «Megalopolis» θα ήταν τόσο επίκαιρη

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα δεν ήξερε πόσο επίκαιρο θα γινόταν το «Megalopolis», ένα έπος επιστημονικής φαντασίας που αποτελεί αλληγορία για την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και πόσο κοντά στην αμερικανική πολιτική θα ήταν όταν άρχισε να αναπτύσσει για πρώτη φορά την ιδέα πριν από δεκαετίες, είπε ο θρυλικός σκηνοθέτης στο Φεστιβάλ των Καννών.

Ο Κόπολα ήθελε να κάνει ένα ρωμαϊκό έπος στη σύγχρονη Αμερική.
«Αλλά δεν είχα ιδέα ότι η σημερινή πολιτική θα το έκανε τόσο επίκαιρο», είπε ο Κόπολα σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, μια μέρα μετά την παγκόσμια πρεμιέρα

του επί δεκαετίες πάθους του.

«Επειδή αυτό που συμβαίνει στην Αμερική, στη δημοκρατία μας, είναι ακριβώς το πώς η Ρώμη έχασε τη δημοκρατία της πριν από χιλιάδες χρόνια», είπε ο σκηνοθέτης του «Νονού». «Η πολιτική μας μάς έχει οδηγήσει στο σημείο όπου μπορεί να χάσουμε τη δημοκρατία μας».

Καλλιτέχνες, όχι πολιτικοί, θα είναι η απάντηση, πρόσθεσε, γιατί ρίχνουν φως στη σύγχρονη ζωή.

Η ταινία, η οποία είναι ελεύθερα εμπνευσμένη από μια απόπειρα πραξικοπήματος κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, ακολουθεί τον Cesar Catilina, έναν αρχιτέκτονα-επιστήμονα που υποδύεται ο Adam Driver, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με τον δήμαρχο της Νέας Ρώμης, τον οποίο υποδύεται ο Giancarlo Esposito, προσπαθώντας να μετατρέψει το ουτοπικό του όραμα σε πραγματικότητα.

«Προς το τέλος της ταινίας χθες το βράδυ άρχισα να κλαίω γιατί ξαφνικά το κατάλαβα. Δεν τα ξέρω όλα. Δεν έχω όλες τις απαντήσεις», είπε ο Esposito, γνωστός για το «Breaking Bad» και το «The Usual Suspects». Η ταινία δεν προσφέρει μια ξεκάθαρη απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που εγείρει, αλλά αντίθετα στοχεύει να εμπνεύσει μια συλλογική συζήτηση για το πώς να βελτιώσει την κοινωνία, η οποία με τη σειρά της επιτρέπει στους ανθρώπους να αισθάνονται ελπίδα για το μέλλον, εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Κόπολα, ο οποίος άρχισε να αναπτύσσει την ιδέα της ταινίας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, είπε ότι δεν υπήρχε λέξη για να περιγράψει το συναίσθημα που ένιωσε όταν τελικά είδε το τελικό αποτέλεσμα στη μεγάλη οθόνη.

Ωστόσο, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του «Apocalypse Now», ο οποίος έχει συχνά επαναμοντάρει τη δουλειά του αφού έχει ήδη κυκλοφορήσει, δεν απέκλεισε να κάνει αλλαγές και στην τελευταία του ταινία.

«Θα είμαι εδώ σε 20 χρόνια, νομίζω», είπε ο 85χρονος, ρίχνοντας για λίγο τα μάτια του στο ταβάνι.

«Αν υπάρχει τρόπος να κάνω την ταινία λίγο καλύτερη, θα προσπαθήσω. Αλλά ξέρω ότι τελείωσα με αυτό γιατί έχω ήδη ξεκινήσει να γράφω άλλη ταινία και αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι τελείωσα».

Σύμφωνα με το Variety, για ακόμη μια φορά ο Κόπολα έκανε τους πάντες στις Κάννες να μιλούν για αυτόν, με το δυστοπικό του δράμα να διχάζει το κοινό, που παρευρέθηκε στην πρεμιέρα.

Η βραδιά ξεκίνησε με ένα τετράλεπτο standing ovation κατά την είσοδό του σπουδαίου σκηνοθέτη στην αίθουσα. Αφού έπεσαν οι τίτλοι τέλους – που περιλάμβαναν ένα αφιέρωμα στην εκλιπούσα σύζυγό του Eleanor – και άρχισε το χειροκρότημα, ο Κόππολα αγκάλιασε τους πρωταγωνιστές του, Adam Driver και τον Giancarlo Esposito και συγκινήθηκε καθώς έβγαζε λόγο αφιερώνοντας την ταινία στην ελπίδα και την οικογένεια.

Διαβάστε επίσης:

«Bad Boys: Ride or Die»: Η Sony Pictures έδωσε στη δημοσιότητα το τελευταίο τρέιλερ της τέταρτης ταινίας του franchise (photo/video)

«The Shrouds»: Κυκλοφόρησε το πρώτο teaser της νέας ταινίας του David Cronenberg (photo/video)

Η Καίτη Γκρέυ γίνεται 100: Τα πρώτα χρόνια, ο έρωτας με τον Καζαντζίδη και η συνάντηση με τον Έλβις

Keywords
Τυχαία Θέματα