Ο ουκρανικός στρατός υποχωρεί στο μέτωπο του Χαρκόβου, ο πρόεδρος Ζελένσκι ακυρώνει ταξίδι σε Ισπανία-Πορτογαλία

Απέσυρε τις δυνάμεις της από χωριά στα βορειοανατολικά του Χαρκόβου η Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν, όπως ανακοινώθηκε επισήμως στο Κίεβο.

«Σε ορισμένες περιοχές γύρω από το Λουκιάντσι και το Βοβχάνσκ, υπό τα εχθρικά πυρά και τις επιθέσεις χερσαίων δυνάμεων και προκειμένου να σώσουμε τη ζωή των ανδρών μας και να αποφύγουμε τις απώλειες, οι μονάδες μας αναδιπλώθηκαν σε πιο οχυρές θέσεις», ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.

Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων επισημαίνουν ότι η φρασεολογία

που χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό είναι τυπική προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση του όρου «υποχώρηση».

Τα δύο χωριά που εγκατέλειψαν οι Ουκρανοί βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων το ένα από το άλλο και κοντά στα σύνορα με την Ρωσία.

Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας περιγράφει ως «δύσκολη» την κατάσταση στο συγκεκριμένο μέτωπο, αλλά υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του «δεν επιτρέπουν στον Ρώσο κατακτητή να κερδίσει ούτε βήμα». Σύμφωνα με πληροφορίες το Κίεβο κινητοποιεί ενισχύσεις για να ανακόψει την προέλαση των Ρώσων.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο στρατιωτικούς αναλυτές μεταδίδει ότι η Μόσχα προσπαθεί να υποχρεώσει το Κίεβο να αποσύρει δυνάμεις από άλλα σημεία του μετώπου, όπως από την στρατηγικής σημασίας κωμόπολη Τσάσιβ Γιαρ, στο Ντονέτσκ, όπου επίσης οι Ρώσοι προωθούν τις θέσεις τους.

«Το Ντονέτσκ και το Χάρκοβο είναι οι περιοχές που υπάρχουν οι περισσότερες δυσκολίες τώρα», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του χθες το βράδυ, αναφερόμενος στην κατάσταση στο μέτωπο.

Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή για τους Ουκρανούς και έτσι αιτιολογείται η απόφαση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ακυρώσει προγραμματισμένο ταξίδι στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης είχε προγραμματιστεί επίσημο δείπνο που θα παρέθετε ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας, στον πρόεδρο Ζελένσκι, στις 17 Μαϊου. Κατά την επίσκεψη στη Μαδρίτη ο Ζελένσκι επρόκειτο να υπογράψει διμερή συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας με τον πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος της πορτογαλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Ζελένσκι ακύρωσε και την επίσκεψη που θα έκανε στη Λισαβόνα.

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποίηση Μπορέλ σε Ισραήλ: «Αν συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, θα ασκήσει μεγάλη πίεση στις σχέσεις μας»

ΗΠΑ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί την Boeing ότι παραβίασε τους όρους αποφυγής δίωξης μετά τη συντριβή του 737 Max

Γάζα: Δίχως τέλος οι βομβαρδισμοί στη Ράφα – Συνεχίζεται η έξοδος των αμάχων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαρκόβου, Ζελένσκι, Ισπανία-Πορτογαλία,charkovou, zelenski, ispania-portogalia