Ο στόχος Όρμπαν και ευρωσκεπτικιστών για αλλαγή της πολιτικής ατζέντας στην Ευρώπη

Στο κέντρο των Βρυξελλών, κοντά στις διπλωματικές αποστολές της Αμερικής και της Ρωσίας, υπάρχει ένα κτήριο στο οποίο γίνονται επισκευές. Είναι ένα κτήριο του 18ου αιώνα, που αγοράστηκε το 2021 από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας και τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για να είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούλιο, όταν η Βουδαπέστη θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., του οργάνου όπου διπλωμάτες, υπουργοί και τεχνοκράτες συναντώνται για να

χαράξουν την πολιτική του ευρωπαϊκού κλαμπ.

Στο κτήριο αυτό στεγαζόταν το υπουργείο Οικονομικών του Βελγίου και από το καλοκαίρι θα στεγάζει τις πρεσβείες της Ουγγαρίας στην Ε.Ε. και στο Βέλγιο και θα είναι επίσης ένας χώρος για συναντήσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η νέα πρεσβεία έχει πάρει ήδη το όνομα «Οίκος της Ουγγαρίας», που παραπέμπει στο «Σπίτι της Τουρκίας», ένα αντίστοιχο διπλωματικό και πολιτιστικό κέντρο που δημιούργησε η Τουρκία στην καρδιά της Νέας Υόρκης, για να επιδείξει την εθνική της υπερηφάνεια. Στα χνάρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βίκτορ Όρμπαν βλέπει τον «Οίκο της Ουγγαρίας» ως σημείο αναφοράς στην ήπια επίδειξη ισχύος που κάνει στις Βρυξέλλες.

Διείσδυση και… κατάληψη

«Πρέπει να διεισδύσουμε, να καταλάβουμε θέσεις, να συνάψουμε σαυμμαχίες και να φτιάξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν αρκεί να είμαστε θυμωμένοι. Πρέπει να καταλάβουμε τις Βρυξέλλες». Διά στόματος Όρμπαν, το σχέδιο των ευρωσκεπτικιστών ενόψει ευρωεκλογών. Ο Ούγγρος ηγέτης ετοιμάζεται για πόλεμο και παρουσιάζει το πλαίσιο της μάχης κατά των γραφειοκρατών της Ε.Ε., το οποίο εδράζεται στον εθνικισμό.

Παρατηρείται ωστόσο μία αλλαγή στον τόνο που χρησιμοποιεί αφότου επανεξελέγη για πέμπτη θητεία, τον Απρίλιο του 2022. Στο πρόσωπο του Όρμπαν η Ε.Ε. βλέπει έναν νέο τύπο ευρωσκεπτικιστών, που δεν θέλουν να φύγουν από την Ένωση, αλλά να τη μετασχηματίσουν, να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις πολιτικές επιλογές – από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό.

Η Ουγγαρία του Όρμπαν θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. τον Ιούλιο, στον απόηχο των ευρωεκλογών, από τις οποίες σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα βγει ενισχυμένη η Ακροδεξιά σε όλες τις εκφάνσεις της. Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η λογική που θα κυριαρχήσει, κατά το δόγμα Όρμπαν, είναι «να καταλάβουμε τις Βρυξέλλες και να αλλάξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπερασπιστούμε την εθνική κυριαρχία».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ήταν γενναιόδωρη προς τον Όρμπαν, στον οποίον έδωσε πάνω από 10 δισ. ευρώ για να εξασφαλίσει την αποχή του από την ψηφοφορία για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας. Άρα ο Όρμπαν έχει κάθε λόγο να θέλει να μείνει στο κλαμπ, επωφελούμενος από τη γενναιοδωρία του, ενώ παράλληλα θα προσπαθεί να διαμορφώσει την πολιτική συζήτηση στην Ευρώπη. Θα έχει δίπλα του αρκετούς ομοϊδεάτες του και εκκινεί από θέση ισχύος. Έχει τον απόλυτο έλεγχο στην Ουγγαρία.

MEGA όπως MAGA

«Ο στόχος του τώρα είναι ευρύτερος. Είναι πλέον σαφές. Δεν θέλει απλώς να προστατεύσει το καθεστώς του, αλλά να επηρεάσει την πολιτική κουλτούρα στην Ευρώπη. Και οι Βρυξέλλες είναι θεμέλιος λίθος γι’ αυτό» εξηγεί η Σουζάνα Ζελένι, πρώην πολιτική σύμμαχος του Όρμπαν, που εξελίχθηκε σε επικρίτριά του. Στην ετήσια ομιλία του στο ουγγρικό κοινοβούλιο, τον Φεβρουάριο, ο Όρμπαν επισήμανε ότι η ουγγρική προεδρία στην Ε.Ε. συμπίπτει με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

«Να Κάνουμε την Ευρώπη Μεγάλη Ξανά», διακήρυξε ο Όρμπαν, «Εκεί MAGA, εδώ MEGA» πρόσθεσε αναφερόμενος στο σήμα κατατεθέν του στρατοπέδου Τραμπ – το MAGA, που προέρχεται από τις λέξεις «Make America Great Again», στο οποίο άλλαξε το America με το Europe… «Η πραγματική αλλαγή θα επέλθει με μία νέα ευρωπαϊκή Δεξιά, στην οποία ανήκουν οι Ούγγροι. Κάτω οι Βρυξέλλες. Ζήτω η Ευρώπη!» ήταν το σύνθημα που ακούστηκε στο ουγγρικό κοινοβούλιο από τον Όρμπαν.

Ο Ούγγρος ηγέτης προσβλέπει στην ενίσχυση της πολιτικής ατζέντας του στις ευρωεκλογές, όπου θα έχουμε ένα σαρωτικό κύμα Δεξιάς, με τα λαϊκιστικά και εθνικιστικά κόμματα να κερδίζουν έδαφος. Η συγκυρία με την ανάληψη της ουγγρικής προεδρίας είναι ιδανική για την αλλαγή της ατζέντας.

Πριν από λίγες μέρες μίλησε για «μια καλή ευκαιρία για τις εθνικές, συντηρητικές, εθνικά ανεξάρτητες και χριστιανικές δυνάμεις για να κυριαρχήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μεγάλο διάστημα». Το μήνυμά του ανέβηκε στους λογαριασμούς του στα social media με φωτογραφίες που τον δείχνουν δίπλα στην πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, την αρχηγό της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

«Δεν είναι μια επανάσταση της μιας νύχτας» εξήγησε μιλώντας στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, στην Τουρκία, «αλλά η αλλαγή μπορεί να αρχίσει από τον Ιούνιο. Αυτό ελπίζω και γι’ αυτό εργάζομαι. Θα προσπαθήσω να παίξω ρόλο στην ένωση της Δεξιάς και την εκδίωξη των σοσιαλιστών, των αριστερών, των προοδευτικών και των φιλελεύθερων επικίνδυνων τύπων».

Στο πλαίσιο αυτού του παιχνιδιού το κόμμα Fidesz του Όρμπαν εκτιμάται ότι θα αναζητήσει στέγη στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), όπου το βαρύ όνομα είναι το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι. Η ομάδα ECR με τη συμμετοχή του Fidesz έχει δυναμική να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη στο Ευρωκοινοβούλιο. Η ατζέντα είναι ήδη γνωστή: Όχι στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, όχι στους μετανάστες, όχι στην κοινότητα LGBTQ, όχι στη βοήθεια προς το Κίεβο στον πόλεμο με τη Ρωσία, όχι στην πράσινη ατζέντα της Ε.Ε.

Ο Όρμπαν γνωρίζει πως στη χώρα του το 72% πιστεύει ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι «κάτι καλό». Εξάλλου τα ευρωπαϊκά ταμεία είναι πλούσια. Άρα δεν έχει κανέναν λόγο να υποστηρίξει μία έξοδο από το κλαμπ. Αντί λοιπόν να μπει στη λογική του exit, διακηρύσσει την «εθνική κυριαρχία» έναντι της «κυριαρχίας των γραφειοκρατών των Βρυξελλών» και καταγγέλλει την προσπάθεια για τη δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», μια ομοσπονδιακής υπερδομής, την οποία βλέπουν σαν κόκκινο πανί οι οπαδοί της ιδέας της «εθνικής κυριαρχίας».

Γι’ αυτό ήδη στις Βρυξέλλες οι γραφειοκράτες προετοιμάζονται για ταραχώδη πορεία του κλαμπ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, και μάλιστα με πολλά μέτωπα ανοιχτά.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Πόλη «φάντασμα» το Τσασίβ Γιαρ – Αποκαρδιωτικές εικόνες κατέγραψε drone (video)

Γεωργία: Πολιτική ένταση με αφορμή τον ρόλο των ΜΚΟ – Νομοσχέδιο «ρωσικής εμπνεύσεως» καταγγέλλει η αντιπολίτευση (video)

Το Ισραήλ προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπαλαιστινιακό μέτωπο με συμμαχίες με αραβικές κυβερνήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όρμπαν, Ευρώπη,orban, evropi