ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη μόνο 2% στην Ελλάδα για το 2024

Στο 2% θα παραμείνει το 2024 η ανάπτυξη στη χώρα μας, φθάνοντας το 2,5% το 2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε εκτιμήσει άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ αρχικά ο προϋπολογισμός

έκανε λόγο για 2,9%.

Η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ εφέτος και 2,1% το 2025 είναι ενδεδειγμένη, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους αναφέρει η έκθεση, το οποίο εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 151% του ΑΕΠ το 2025 από το 161% το 2023. Η ανάπτυξη της οικονομίας και η περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα.

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, επιστρέφοντας κοντά στον στόχο μέχρι το τέλος του 2025.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ο ΟΟΣΑ, η αύξηση της απασχόλησης και των πραγματικών μισθών θα ενισχύσει την κατανάλωση, ενώ η εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα θα στηρίξει τις επενδύσεις παρά τις «σφιχτές» οικονομικές συνθήκες.

Με επιβεβλημένη την προβλεπόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τα επόμενα δύο χρόνια, λόγω του δημοσίου χρέους, οι ανάγκες δαπανών είναι μεγάλες, μεταξύ άλλων λόγω των χαμηλών επενδύσεων, της γήρανσης του πληθυσμού και του κόστους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγικότητας είναι να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στην άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις, κυρίως με την ενίσχυση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, τη μείωση των εμποδίων που έχουν μείνει σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο του λιανικού εμπορίου και των ελεύθερων επαγγελμάτων και την παροχή περισσότερης και υψηλότερης ποιότητας εκπαίδευσης των ενηλίκων.

Η οικονομία παραμένει ανθεκτική

Η αύξηση της απασχόλησης και των πραγματικών μισθών και η ισχυρή τουριστική κίνηση ενισχύουν την κατανάλωση, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ.

Παρά την επιβράδυνση στην αύξηση των νέων θέσεων εργασίας, το ποσοστό απασχόλησης και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η αύξηση των μισθών έφτασε το 5,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, με τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται κατά 9,4% τον Απρίλιο του 2023 και περαιτέρω κατά 6,4% τον Απρίλιο του 2024.

Η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η συνεχής βελτίωση της ευρωστίας των τραπεζών θα στηρίξει τις επενδύσεις, παρά τις σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες, προσθέτει η έκθεση, με τις επενδύσεις να προβλέπεται να αυξηθούν 9% το 2025.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων επενδύσεων που είναι αναγκαίες για τη στήριξη της ανάπτυξης θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά τον τερματισμό των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας το 2026, κυρίως με τη συγκράτηση της δαπάνης για μισθούς, τη μείωση του κατακερματισμού των δημόσιων προμηθειών, την περαιτέρω προώθηση της ψηφιοποίησης και την απλούστευση των δημόσιων υπηρεσιών καθώς και τη διεύρυνση του αριθμού των φορολογούμενων.

Διαβάστε επίσης

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,2% η ανεργία τον Μάρτιο, ένας στους πέντε νέους άνεργος

Πασχαλινό τραπέζι: «Σπάει τα κοντέρ» η τιμή του οβελία – Έως και 19 ευρώ το κιλό!

ΑΑΔΕ: Ξεκίνησαν τα «τέλη με το μήνα» στο myCAR για την άρση ακινησίας οχημάτων

Keywords
Τυχαία Θέματα