Πάσχα: Ηχησαν οι πρώτες καμπάνες της Ανάστασης σε αρκετές περιοχές – Ο «ιπτάμενος» ιερέας, οι «μπότηδες» και η «βοή» στην Ομόνοια

Με το… σήμα κατατεθέν του, ένα μικρό τρέξιμο, ένα άλμα και εκατοντάδες δαφνόφυλλα προς τους πιστούς, έκανε την πρώτη ανάσταση ο «ιπτάμενος» ιερέας Χριστόφορος Γουρλής, στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελιστρίας στη Χίο, σε μία από τις πολλές «διαφορετικές» τελεστίες της Ανάστασης, που ήδη έχει εορταστεί σε ορισμένες περιοχές.

Σε απομακρυσμένα χωριά και όπου ιερείς έχουν να κάνουν ανάσταση και σε άλλες περιοχές, το «Χριστός

Ανέστη» ακούγεται κάποιες ώρες πριν τα μεσάνυχτα.

Και ο πατήρ Χριστόφορος το έκανε όπως κάθε χρόνο με το δικό του στυλ, το οποίο οι πιστοί απαθανάτιζαν με τα κινητά τους.

Παράλληλα, οι πολυέλαιοι σείστηκαν και οι πιστοί χτυπούσαν τα στασίδια, συμμετέχοντας ενεργά στη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Χριστού.

Ανάλογα γιόρτασαν την Πρώτη Ανάσταση και στη Νάξο.

Ανάσταση με «βοή» στον ΙΝ Αγ. Κωνσταντίνου στην Ομόνοια

Ανάσταση όμως νωρίτερα, δεν γίνεται μόνο στα χωριά της περιφέρειας και τα νησιά, αλλά και στην Αθήνα.

Το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης ήρθε από τα στασίδια που χτυπούσαν οι πιστοί και τα σήμαντρα που ηχούσαν, στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια.

Ο θόρυβος είναι η «βοή που ακούγεται και συμβολίζει την κάθοδο στον Άδη και το σπάσιμο των δεσμών του θανάτου. Το έθιμο στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου έχει καθιερωθεί από το 1981».

Στην Κέρκυρα, οι Μπότηδες από  τις 11 το πρωί έκαναν την εμφάνισή τους, όταν άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες του Αγίου Σπυρίδωνος σημαίνουν, αμέσως μετά τη φράση του Μητροπολίτη «Ανάστα ο Κύριος κρίνων τη γη».

Πάρα πολλοί Κερκυραίοι ,αλλά και επισκέπτες, ακόμη και ο Στέφανος Κασσελάκης, ρίχνουν από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους τα πήλινα αυτά κόκκινα αγγεία, που συμβολίζουν τον κρότο με τον οποίο εξέρχεται από τον Άδη ο Κύριος και την κυριαρχία της ζωής επί του θανάτου.

Διαβάστε επίσης:

Associated Press: Ο φαντασμαγορικός επιτάφιος στο ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου

Ναύπλιο: Δελφίνι έχασε τον προσανατολισμό του και βγήκε στα ρηχά – Το βοήθησαν οι κάτοικοι να επιστρέψει στο νερό (photos)

Μενδώνη για την απώλεια Παναγιωτοπούλου: «Ταλέντο με ευρύτατο ρεπερτόριο που άφησε το στίγμα της»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πάσχα, Ηχησαν, Ανάστασης, Ομόνοια,pascha, ichisan, anastasis, omonoia