Πώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να κρίνει την επιλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε περίπου οκτώ μήνες από σήμερα η Βουλή θα εκλέξει τον νέο ή τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς λήγει η θητεία της σημερινής προέδρου Κατερίνας Σακελλαρόπουλου η οποία εξελέγη στην ψηφοφορία της 22 Ιανουαρίου του 2020.

Μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του γι’αυτό το θέμα και η πρώτη συζήτηση έγινε στη συνέντευξη

που παραχώρησε στον Αντώνη Σρόιτερ και το Πρώτο Θέμα. Αρχικά ο πρωθυπουργός ανέφερε πως μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμιά βολιδοσκόπηση σε κανένα πρόσωπο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ίσως αυτή να είναι η πραγματικότητα ωστόσο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας εδώ και αρκετό καιρό γίνονται συζητήσεις για το ποιος θα μπορούσε η ποιος θα έπρεπε να είναι ο επόμενος πρόεδρος.

Είναι κοινό μυστικό ότι την θέση αυτή στο παρελθόν καλοέβλεπε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ιδίως μετά το κλείσιμο της προοπτικής για μία ευρωπαϊκή θέση ή για την θέση του επιτρόπου της χώρας μας στην Ευρώπη. Όμως οι σχεδόν τυπικές για να μην πούμε παγωμένες σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού με τον σημερινό απομακρύνουν ή εξαφανίζουν μια τέτοια πιθανότητα.

Ένα δεύτερο πρόσωπο για το οποίο έχουν υπάρξει αρκετά σενάρια είναι αυτό του επίσης πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Καραμανλής δεν είναι πλέον και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, απέχει από την ενεργό πολιτική εδώ και αρκετό διάστημα και οι παρεμβάσεις που κάνει αφορούν κυρίως η μόνο τα εθνικά θέματα.

Στο παρελθόν συνεργάτες του είχαν αναφέρει πως θα τον ενδιέφερε η θέση του ανώτατου πολιτειακού αξιώματος εάν αυτή συνοδευόταν και με ουσιαστικές εξουσίες που δεν υπάρχουν σήμερα λόγω της αναθεώρησης του Συντάγματος που έγινε από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1985, αναθεώρηση που ακύρωσε τις λεγόμενες υπερεξουσίες του προέδρου.

Κανείς δε γνωρίζει σήμερα αν αυτή η άποψη του κ. Καραμανλή έχει αλλάξει και πολύ περισσότερο αν πλέον τον ενδιαφέρει να γίνει ένοικος της Ηρώδου Αττικού. Επίσης στην εξίσωση πρέπει κανείς να προσθέσει πως και οι σχέσεις του κ. Καραμανλή με τον κ. Μητσοτάκη είναι τυπικές έστω κι αν δεν έχει φτάσει στο σημείο της υψηλής κριτικής που διατυπώνει κατά καιρούς ο Αντώνης Σαμαράς.

Όμως και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα ήθελαν να έχουν λόγο στην επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί την κ. Σακελλαρόπουλου και αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει μέσω των βουλευτών που επηρεάζουν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Άλλωστε έντυπα που απηχούν τις απόψεις και των δύο κατά καιρούς έχουν ασκήσει κριτική στον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντα της η κ. Σακελλαρόπουλου και έχουν αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα πρέπει να υπάρξει μία ανανέωση της θητείας της. Αλλά πρόσωπα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς και έχουνε δημιουργήσει διάφορα σενάρια είναι αυτό του πρώην προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και της πρώην Ευρωπαίας επιτρόπου Άννας Διαμαντοπούλου.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αποφασίσει είτε αν θα ανανεώσει την θητεία της νυν προέδρου είτε αν θα επιλέξει ένα πρόσωπο που δεν θα ταυτίζεται απολύτως με τον πολιτικό χώρο που ο ίδιος εκφράζει ή αν θα επιστρέψουμε στην παλιά παράδοση που το κυβερνών κόμμα πρότεινε Πρόεδρο της Δημοκρατίας της δικής του ιδεολογικοπολιτικής παράταξης, παράδοση που σταμάτησε όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου πρότεινε για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας τον Κωστή Στεφανόπουλο.

Τον ποια τελικώς θα είναι η επιλογή του πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ένα αποτέλεσμα που θα είναι κοντά στον πήχη που έβαλε ο πρωθυπουργός δηλαδή στο 33% ή ενδεχομένως και παραπάνω θα είναι ένα αποτέλεσμα νικηφόρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την στρατηγική που ακολουθεί και κατά συνέπεια θα του λύσει τα χέρια στις πολιτικές κινήσεις που θα κάνει το επόμενο διάστημα άρα και στο πρόσωπο που θα επιλέξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ένα ποσοστό που θα υπολείπεται αυτού του στόχου είναι προφανές ότι θα φέρει συζητήσεις και γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος για την ανάγκη επαναπροσέγγισης της δεξιάς βάσης της Νέας Δημοκρατίας. Και εκεί ενδεχομένως θα υπάρξουν και συζητήσεις η προσέγγιση αυτή να καταγραφεί και με την πρόταση για το πρόσωπο του Προέδρου, δηλαδή το πρόσωπο να ανήκει στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης.

Πάντως ο πρωθυπουργός αν και δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του στην χθεσινή τους μίλησε με θερμά λόγια για την κυρία Σακελλαρόπουλου αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε περίπτωση που πιάσει τον εκλογικό του στόχο. «Έχω μια πολύ καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρώ ότι επιτελεί πολύ καλά τα καθήκοντά της και θα παραμείνω σε αυτό. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτό που σας είπα» ήταν η σιβυλλική του απάντηση.

Το θέμα είναι προφανές ότι θα απασχολήσει ξανά τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά το βράδυ της Κυριακής της 9ης Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης

Σπηλιωτόπουλος για Κασσελάκη: «Είναι επιτυχημένος και δεν έχει να κρύψει κάτι»

Γιατί ταράζει την κυβέρνηση η εκδήλωση του Ράμα

ΠΑΣΟΚ: Σε ποιες περιφέρειες «ποντάρει» ο Ανδρουλάκης – Δεύτερος στην περιφέρεια και μάχη για την Αττική

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Προέδρου, Δημοκρατίας,pos, proedrou, dimokratias