Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι χώρες της Βαλτικής έχουν «απομακρυνθεί» από τη Μόσχα, «θα απαντήσουμε» σε εχθρικές ενέργειες

Μάλλον απειλητικό τόνο χρησιμοποίησε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας τις σχέσεις της Μόσχας με τις χώρες της Βαλτικής, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Μόσχας στη χώρα.

Η «εχθρική γραμμή» των χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) έχει οδηγήσει στη διακοπή των περισσότερων δεσμών τους με τη Μόσχα, εκτίμησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποιώντας παράλληλα για τη λήψη ασύμμετρων μέτρων.

«Λόγω

της ανοικτά εχθρικής γραμμής του Βίλνιους, της Ρίγα και του Ταλίν οι (…) δεσμοί με τη Ρωσία έχουν κοπεί», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα στο πρακτορείο RIA αναφερόμενη στις πρωτεύουσες της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας. Η Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί διπλωματικά μέσα άσκησης επιρροής στις χώρες της Βαλτικής.

Η Εσθονία κατηγόρησε την προηγούμενη εβδομάδα τη Ρωσία ότι παραβίασε τους κανόνες για τον διεθνή εναέριο χώρο προκαλώντας παρεμβολές στα σήματα του GPS, με το ΝΑΤΟ να προσθέτει ότι οι χώρες της Βαλτικής είναι μεταξύ αυτών που «ανησυχούν βαθιά» για δραστηριότητες τις οποίες χαρακτηρίζουν ρωσική κατασκοπεία.

Η Ζαχάροβα, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιες ενέργειες των χωρών της Βαλτικής αναφερόταν, πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στις εχθρικές ενέργειες της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας λαμβάνοντας ασύμμετρα μέτρα. «Θα απαντήσουμε επίσης στις εχθρικές ενέργειες των χωρών της Βαλτικής με ασύμμετρα μέτρα, κυρίως στον οικονομικό και διαμετακομιστικό τομέα», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Βαλτικές χώρες και Πολωνία έχουν εκφράσει ανησυχίες και για την μεταφορά οπλικών συστημάτων και μαχητικών αεροσκαφών στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, αλλά ανήκει διοικητικά στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης

Τραγωδία στη Βραζιλία: Έφτασαν τους 60 οι νεκροί από τις πλημμύρες, 70.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκροί και τραυματίες από νέα ρωσική πυραυλική επίθεση

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν κατά του Νετανιάχου – «Διαπραγματεύσου τώρα, παραιτήσου μετά» (photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα