Συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη: «Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα» αλλά με «κόκκινες γραμμές» – Η ατζέντα και τα «αγκάθια», «αστακός» η Αθήνα

«Κυριάκο, φίλε μου…». Σε αυτό το σύντομο χαιρετισμό, που απευθύνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτυπώνεται η θετική διάθεση που καταγράφεται λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν χαμηλά τον πήχη για την επίσκεψη Ερντογάν, καθώς παραδοσιακά η τουρκική πλευρά αρέσκεται να αιφνιδιάζει με τις κινήσεις της.

Μια πρώτη ιδέα της «ατζέντας» που θα έχει μαζί του κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Ελλάδα

μετέφερε με συνέντευξή του σήμερα στην «Καθημερινή», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει τη θέση ότι η Άγκυρα επιθυμεί να συμπεριληφθούν σε πιθανή προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη περισσότερα θέματα, «αλληλένδετα» με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Με στόχο τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, η Αθήνα διαμηνύει ξανά ότι αποδέχεται μόνο μια διαφορά με την Τουρκία. Η έμφαση και από τις δυο πλευρές δίδεται σε θέματα οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας αλλά και στο μεταναστευτικό, ενώ στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη στην Αθήνα αναφέρθηκε ο Ερντογάν και μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Αύριο θα πάμε στην Ελλάδα. Είχαμε αντιπαραθέσεις με την Ελλάδα χθες και θα συνεχίσουμε να έχουμε αύριο. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

#SONDAKİKA
Yunanistan ile yeni dönem

Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Yarın Yunanistan’a gidiyorum, ilişkileri geliştireceğiz. pic.twitter.com/RocbPKfyqR

— A Haber (@ahaber) December 6, 2023

«Αύριο πηγαίνουμε στην Ελλάδα, και μετά θα επισκεφθούμε την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τους γείτονες μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επίσκεψη του στην Αθήνα.

The Presidential Cabinet convened under the chairmanship of President @RTErdogan at the Presidential Complex. pic.twitter.com/1hyyFuQhS4

— Presidency of the Republic of Türkiye (@trpresidency) December 6, 2023

Και συνέχισε: «Κάθε πρόοδος που κάνει η χώρα μας στον πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό τομέα στις διμερείς σχέσεις της, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον Τουρκικό Αιώνα. Βαδίζουμε αποφασιστικά προς τους στόχους που έχουμε θέσει, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας σε κάθε πολίτη που υποστηρίζει το όραμά μας για τον αιώνα της Τουρκίας. Λύνουμε ένα προς ένα τα προβλήματα της καθημερινότητας… Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι πίσω μας. Ελπίζουμε να γίνουμε καλύτεροι από εδώ και πέρα».

Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει διαχρονικά μια και μόνη διαφορά, δηλαδή τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και διαμηνύει πως δεν συζητά και δεν βάζει σε διαπραγμάτευση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η φράση – κλειδί πάντως είναι ότι οι διαφορές δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις και στο πλαίσιο αυτό: Η κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες αύριο να υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή τονίζει μεταξύ άλλων ότι προσβλέπει σε μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών στη βάση της «αρχής win win (καζάν – καζάν)».

«Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε», αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση αμοιβαίας καλής θέλησης».

«Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, στα θέματα που αφορούν την νεολαία», προσθέτει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Γιατί αλλάζει ο Ερντογάν τη στάση του;

Για τον Ερντογάν η επιδίωξη μίας σύγκλισης με την Ελλάδα έχει συγκεκριμένα αίτια. Όπως εξηγεί το RND, «αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης διόρθωσης πορείας της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος αναζητά νέους εταίρους στη Δύση. Πρόκειται για μία στροφή που υπαγορεύεται από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω μίας νομισματικής κρίσης, χρειάζεται συνάλλαγμα, όπως και την εμπιστοσύνη των αγορών. Οι περισσότεροι επενδυτές του εξωτερικού και οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας εδρεύουν στην Ευρώπη. Και ο Ερντογάν ξέρει πως η βελτίωση των σχέσεων με την Ε.Ε. περνάει από την Ελλάδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που είναι διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις σε ένα ζήτημα που είναι κομβικής σημασίας, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ε.Ε: παρασκηνιακά η Άγκυρα και η Αθήνα διαπραγματεύονται εδώ και κάποιους μήνες μία κοινή πρόοδο όσον αφορά τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης. […] Αυτό θα ήταν μία σημαντική εξέλιξη και για την Ε.Ε.», ιδίως εάν τελικά προκύψει και επέκταση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας του 2016.

Το πρόγραμμα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:15 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Τη διευκόλυνση των συνοριακών διελεύσεων φορτηγών στο σημείο Κήποι-Ύψαλα ζητούν φορείς της Τουρκίας

Κοινό Ψήφισμα για τη διευκόλυνση των συνοριακών διελεύσεων των φορτηγών στο σημείο Κήποι – Ύψαλα συνυπέγραψε η ΟΦΑΕ, με την επαγγελματική οργάνωση εμπορευματικών μεταφορών της Τουρκίας UND το οποίο και απεστάλη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας.

Με την κίνηση αυτή οι δύο φορείς προσβλέπουν στην βελτίωση των υποδομών (τελωνειακός σταθμός, γέφυρα Έβρου, λωρίδες κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων κ.λπ.) και των διαδικασιών (τελωνειακές διαδικασίες, διαδικασίες ελέγχου, έκδοση φυτοπαθολογικών και κτηνιατρικών πιστοποιητικών κ.ά.) στο εν λόγω συνοριακό σημείο διέλευσης, με στόχο την διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στη διαβιβαστική επιστολή προς τον κ. Μητσοτάκη τονίζεται ότι στόχος του Ψηφίσματος είναι «να αποτελέσει ένα από σημεία συζήτησης στις αυριανές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης της Τουρκίας και να ληφθούν άμεσα οι επόμενες ενέργειες για την υλοποίηση των προτάσεων που καταθέτουν οι δύο επαγγελματικές οργανώσεις».

«Αστακός» η Αθήνα

«Φρούριο» θα θυμίζει η Αθήνα λόγω της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εμφαση θα δοθεί στην φύλαξη με αστυνομικούς σε όλη την διαδρομή που θα ακολουθήσει η Τουρκική Αντιπροσωπεία, ενώ θα επιστρατευτούν drones, ελικόπτερα και ελεύθεροι σκοπευτές.

Θα υπάρξει πρόβλεψη για διακοπή στην κίνηση των οχημάτων πριν και κατά την διάρκεια των μετακινήσεων της πομπής των οχημάτων με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

«Δρακόντεια» αναμένεται να είναι τα μέτρα ασφαλείας σε δρόμους όπως η Βασιλίσσης Όλγας, η Βασιλέως Κωνσταντίνου, η Βασιλίσσης Σοφίας αλλά και στην Πλατεία Συντάγματος ενώ ΕΥΠ, αντιτρομοκρατική και ασφάλεια θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή.

Έρχεται με τρία αεροπλάνα

Ο Τούρκος πρόεδρος, αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας με τρία αεροπλάνα, τόσο λόγω του μεγάλου αριθμού της συνοδείας του για λόγους ασφαλείας αλλά και για να φέρει μαζί του τις δύο υπερπολυτελείς θωρακισμένες λιμουζίνες του.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Live News», ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει στο ένα αεροπλάνο μόνο τις λιμουζίνες του, που είναι οχήματα Mercedes – Maybach.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος στόλος των αυτοκινήτων του Τούρκου προέδρου ανανεώθηκε τελευταία φορά το 2017, ενώ το κόστος καθεμίας λιμουζίνας κυμαίνεται από 1 έως 2 εκατ. τουρκικές λίρες.

Τα αυτοκίνητα που θα συνοδεύσουν τον Ερντογάν στην επίσκεψή του στην Αθήνα, πέρα από τη δεδομένη άνεση και πολυτέλεια, προσφέρουν απόλυτη προστασία στους επιβάτες τους.

Αντέχουν σε πυροβολισμούς, εκρήξεις, ακόμη και σε επίθεση με χημικά, αφού στο εσωτερικό τους αναπτύσσεται ένα ειδικό κύκλωμα αέρα που εμποδίζει την είσοδο εξωτερικών αερίων.

Είναι κατασκευασμένα από ένα ειδικό κράμα τιτανίου που προσφέρει την απαιτούμενη θωράκιση, ενώ οι πόρτες είναι ενισχυμένες με επιπλέον ατσάλι πάχους 13 εκατοστών.

Διαβάστε επίσης:

Μακένζι Φίλιπς: Σοκάρει η αιμομικτική σχέση με τον πατέρα της – «Με βίασε όταν ήμουν 19 ετών»

Lamborghini: Εισάγει τετραήμερη εργασία για τους εργάτες παραγωγής δίχως μείωση στους μισθούς

Γάζα: Ενώ αυξάνονται οι πιέσεις για διακοπή του πολέμου, το Ισραήλ… ανακαλύπτει «μια από τις μεγαλύτερες αποθήκες όπλων» – Τελειώνει η στήριξη των ΗΠΑ;

Keywords
αθηνα, ατζεντα, ερντογαν, ιδια, εν λόγω, ελλαδα, υφαλοκρηπίδα, αοζ, αιγαιο, σημαίνει, recep, twitter, ουγγαρια, president, republic, νέα, win, οφαε, εμφαση, live, news, ηπα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, συνταγμα live, διακοπη ρευματος, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, οφαε, συναλλαγμα, χωρες, αυτοκινητα, βημα, εργασια, καθημερινη, κηποι, πλαισιο, υγεια, υφαλοκρηπίδα, αγκυρα, αεροπλανο, αμοιβαια, ατσαλι, άφιξη, αφορμη, βρισκεται, γεγονος, γεφυρα, δηλωσεις, δοθει, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ενεργεια, εν λόγω, εξελιξη, ευρωπη, τεχνολογια, ιδεα, θυμιζει, κυβερνηση, κινηση, μαξιμου, μηνες, μειωση, οραμα, οχηματων, παμε, πεμπτη, πορτες, προβληματα, συγκεκριμενα, συνεχεια, τουρκια, τρια, υλοποιηση, φιλε, φορα, χημικα, ωρες, δικαιωματα, εμφαση, republic, χωρα, κομματι, κωνσταντινου, πληροφοριες, president, recep, σημαίνει, θεματα, υγειας, win
Τυχαία Θέματα