Συνθήκη των Πρεσπών: Τώρα που κινδυνεύουμε να τη χάσουμε, αναγνωρίζουν όλοι την αξία της

Και ξαφνικά ή όχι και τόσο ξαφνικά για όσους παρατηρούσαν προσεκτικά τα όσα λέγονταν και συνέβαιναν στη γειτονική χώρα τους τελευταίους μήνες, το Mακεδονικό επιστρέφει ως πρόβλημα στην ελληνική πολιτική σκηνή και μάλιστα περίπου ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές.

Χρειάστηκε μόνο μια στιγμή, η ορκωμοσία της νέας προέδρου που χρησιμοποίησε την παλιά ονομασία Μακεδονία αντι της συνταγματικής ονομασίας Βόρεια Μακεδονία για να συνειδητοποιήσουν πολλοί και από πολλές πλευρές πόσο αναγκαία είναι η πιστή τήρηση και εφαρμογή της συνθήκης των Πρεσπών για να μη γυρίσουμε πίσω στις εποχές

του σκοπιανού αλυτρωτισμού όπως λέγαμε στη χώρα για αρκετά χρόνια.

Και αυτή η στιγμή προφανώς έκανε και πολλούς να συνειδητοποιήσουν ότι, την σημασία, ακόμα και μιας συνθήκης που έχεις επικρίνει με σφοδρότητα, την κατανοείς όταν κινδυνεύει αυτή η συνθήκη να τιναχτεί στον αέρα.

Έτσι γίνεται στη ζωή για τα περισσότερα πράγματα ανακαλύπτεις την αξία τους όταν κινδυνεύεις να τα χάσεις.

Γιατί μπορεί η Συμφωνία των Πρεσπών να επικρίθηκε, να μπήκε στις μυλόπετρες του κομματικού ανταγωνισμού, να έγινε πολεμοφόδιο σ’ έναν υπόγειο πόλεμο πατριωτών και μειοδοτών, να έγινε σημαία για αντικυβερνητικές λαοσυνάξεις, όμως όσοι την επέκριναν είτε πλασματικά είτε πραγματικά στη συνέχεια κατανόησαν ότι ήταν σχεδόν αδύνατο ένα θέμα που η ελληνική εξωτερική πολιτική είχε αφήσει να σέρνεται για πάνω από 20 χρόνια να λυνόταν με καλύτερο τρόπο.

Γιαυτο και σήμερα όλοι ζητούν την πιστή τήρηση της συμφωνίας, όλοι κατανοούν πως η συνταγματική ονομασία Βόρειος Μακεδονία της γειτονικής χώρας είναι η μόνη ονομασία που αποτρέπει την επιστροφή σε βαλκανικές περιπέτειες και μακεδονικό αλυτρωτισμό με την επιστροφή του φαντάσματος του Γκρουέφσκι.

Το πιο πιθανό είναι η νέα πρόεδρος της χώρας να μην ρισκάρει την ευρωπαΐκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και σιγά-σιγά να δεχθεί την συνθήκη και την πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει. Όμως πάντα και στη ζωή και στην πολιτική υπάρχουν και τα απρόοπτα.

Η μπάλα τώρα είναι στο δικό μας γήπεδο εμείς θα πρέπει να πιέσουμε για την πιστή τήρηση της συμφωνίας, εμείς θα πρέπει να κάνουμε όλα όσα δεν έγιναν στο παρελθόν για την πλήρη εφαρμογή των όσων προβλέπει η συμφωνία.

Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών δίνει το στίγμα των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ που επίσης είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπεύθυνου του εξωτερικών Δημήτρη Μάντζου χαρακτηρίζει βαρύτατη πρόκληση την μή χρήση της συνταγματικής ονομασίας Βόρεια Μακεδονία την οποία όμως όταν καθιερώθηκε είχε επικρίνει.

Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας καθισμένος στο γραφείο του θα χαμογελάει πονηρά για το γεγονός πως σήμερα ορκίζονται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών εκείνοι που την επέκριναν και την πολέμησαν.

Ο πιο πραγματιστής στο θέμα, ο δημιουργός της Νίκος Κοτζιάς ζητά την ψήφιση εδώ και τώρα των 3 μνημονίων που εκκρεμούν προκειμένου να μη μας έρθουν σύννεφα στον ορίζοντα που μπορεί να γίνουν θύελλες αστάθειας στην Βαλκανική.

Και ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκει μια ευκαιρία να στρίμωξει τη Νέα Δημοκρατία για τα όσα έλεγε στο παρελθόν.

«Γιατί εκλιπαρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών; Δεν ήταν προδοτική τελικά; Ο Πρωθυπουργός λέει ότι δεν του άρεσε μεν η Συμφωνία, αλλά «το κράτος έχει συνέχεια και γι’ αυτό πρέπει να τηρηθεί». ΟΧΙ, κύριε Μητσοτάκη. Ποτέ δεν εκλιπαρείς για να τηρηθεί κάτι αρνητικό για τη χώρα σου. Ή τη θεωρείτε επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και την τηρείτε, ή τη θεωρείτε κακή συμφωνία και φοράτε την περικεφαλαία σας και πάτε στους ομοϊδεάτες σας και την ακυρώνετε. Τα κόλπα κομμένα».

Προφανώς λόγω ευρωεκλογών η κύρωση των τριών μνημονίων δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή διότι καραδοκεί ο Αντώνης Σαμαράς και οι βουλευτές που επηρεάζει. Από την άλλη στα χαρακώματα θα βρεθούν η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Φωνή Λογικής της Λατινοπούλου που ακόμα και σήμερα λένε την συμφωνία προδοτική έτοιμοι να ξανααπευθυνθούν στο υπερδεξιό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας για να παραπλανήσουν και να το προσεταιριστούν εκ νέου μια και δεν κατάφεραν αυτό να συμβεί πλήρως με το θέμα της εκκλησίας και της πρόσκαιρης σύγκρουσης της με την κυβέρνηση με αφορμή το νόμο για την ισότητα στο γάμο.

Όμως αμέσως μετά θα βρεθούν όλοι ενώπιον των ευθυνών τους καθώς περαιτέρω κωλυσιεργία ή αδιαφορία από την ελληνική πλευρά για την πιστή εφαρμογή της συνθήκης μπορεί να οδηγήσει σε ένα τραγικό και οδυνηρό πισωγύρισμα.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Θερμή υποδοχή έξω από το ξενοδοχείο του στη Μαγνησία – Τι του είπαν οι κάτοικοι στο Πήλιο (videos)

ΣΥΡΙΖΑ για Β. Μακεδονία: Εξόφθαλμη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών με υπογραφή της κυβέρνησης

Στις 15:30 η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στην Αγκυρα

Keywords
Τυχαία Θέματα