Τα παραμύθια του Νετανιάχου για την επόμενη μέρα στη Γάζα και τα πραγματικά σχέδια των ακροδεξιών Eβραίων εταίρων του

Καθώς το Ισραήλ ισοπεδώνει ό, τι έχει μείνει όρθιο στη Λωρίδα της Γάζας, το ερώτημα που πλανάται στη διεθνή κοινότητα, αλλά πλέον και στο Ισραήλ, είναι κατά πόσο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει κάποιο σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Από τη μέχρι τώρα πρακτική του, η απάντηση που προκύπτει είναι σαφώς αρνητική.

Ωστόσο είναι χαρακτηριστική του κλίματος η έκκληση του υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ προς τον Νετανιάχου,

να «πάρει μια απόφαση» και η επισήμανση ότι η στρατιωτική εμπλοκή του Ισραήλ στη Γάζα δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς ορατό τέλος.

Το Ισραήλ ελέγχει ασφυκτικά κάθε πλευρά της ζωής των Παλαιστινίων τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τι νόημα έχει λοιπόν να συνεχίζεται ο ανηλεής βομβαρδισμός της Γάζας, που ούτως ή άλλως είναι υπό ισραηλινό έλεγχο;

«Όσο δεν υπάρχει κάποια διπλωματική διαδικασία για τη δημιουργία μιας κυβερνητικής δομής στη Λωρίδα, όπου δεν θα συμμετέχει η Χαμάς, θα είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε διαρκώς στρατιωτικές επιχειρήσεις για να διαλύουμε τις δομές τις Χαμάς. Αυτός θα είναι ένας Σισύφειος στόχος», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, Χέρζι Χαλεβί.

Ο Νετανιάχου παρουσίασε κάποια πλάνα για την μεταπολεμική Γάζα στην αρχή του μήνα, που θυμίζουν ταινία φαντασίας στην καλύτερη περίπτωση: πακτωλός επενδύσεων, νέα λιμάνια, επενδύσεις σε μονάδες ηλιακής ενέργειας, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ευημερία…  Κι όλα αυτά θα συμβούν, κατά τον Νετανιάχου, σε τρία στάδια, αρχής γενομένης από την «μέρα του θριάμβου» μέχρι το 2035. Μόνο που η «μέρα του θριάμβου» δεν είναι ορατή για τους Ισραηλινούς και όλα τα υπόλοιπα ακούγονται σαν παραμύθι.

Ο Νετανιάχου θα ήθελε – όπως υποστηρίζει – να έχουν οι Παλαιστίνιοι την ευθύνη υλοποίησης του σχεδίου του, με την επίβλεψη μιας συμμαχίας αραβικών κρατών και συγκεκριμένα της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, της Ιορδανίας και του Μαρόκου. 

Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η «από-ριζοσπαστικοποίηση» της Γάζας και η «λήθη» για τα τραύματα του πολέμου… Και στα ψιλά γράμματα του σχεδίου Νετανιάχου αναφέρεται πως το Ισραήλ θα διατηρεί το δικαίωμα αντίδρασης κάθε φορά που διαπιστώνει «απειλές για την ασφάλειά του».

Όταν ο Νετανιάχου παρουσίασε αυτό το αφήγημα, αμέσως αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, σεϊχης Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχίαν, ο οποίος έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν είχε συνεννοηθεί με το Άμπου Ντάμπι πριν γνωστοποιήσει τις σκέψεις του για το αύριο. Ως εκ τούτου ο σεϊχης έσπευσε να λάβει αποστάσεις από τον Νετανιάχου και να επισημάνει ότι τα Εμιράτα «αρνούνται να συρθούν σε οποιοδήποτε σχέδιο έχει στόχο την παροχή κάλυψης στην ισραηλινή παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας».

تستنكر دولة لإمارات العربية المتحدة تصريحات رئيس الوزراء الإسرائيلي، بنيامين نتنياهو، حول دعوة الدولة للمشاركة في إدارة مدنية لقطاع الغزة القابع تحت الاحتلال الإسرائيلي.

إذ تشدد دولة الإمارات بأن رئيس الوزراء الإسرائيلي لا يتمتع بأي صفة شرعية تخوله باتخاذ هذه الخطوة، كما ترفض…

— عبدالله بن زايد (@ABZayed) May 10, 2024

Οι άλλες χώρες που θέλει να εμπλέξει ο Νετανιάχου στην επόμενη μέρα της Γάζας δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο, αλλά είναι γνωστό ότι η Αίγυπτος, το Μαρόκο και τα Εμιράτα εξετάζουν αμερικανικές προτάσεις για την ανάπτυξη κάποιου είδους ειρηνευτικής δύναμης στη Γάζα, αφού η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους.

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, ούτε ο Γκάλαντ, ούτε ο Μπένι Γκαντζ, μέλη του πολεμικού συμβουλίου, εντυπωσιάστηκαν από τα σχέδια του Νετανιάχου και επισήμαναν την ανάγκη «πλήρους ήττας της Χαμάς».

Το βέβαιο είναι πέρα από οποιεσδήποτε πολιτικές σκοπιμότητες ότι το σχέδιο Νετανιάχου δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι η ανοικοδόμηση της Γάζας θα είναι ίσως το μεγαλύτερο μεταπολεμικό εγχείρημα που θα γίνει στον κόσμο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 70% των οικιστικών υποδομών έχει καταστραφεί και για να χτιστούν και πάλι σπίτια για την στέγαση των Παλαιστινίων χρειάζονται σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κι επιπλέον, υπάρχει ο ακροδεξιός προβοκάτορας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, υπουργός εθνικής ασφάλειας στην κυβέρνηση Νετανιάχου, ο οποίος μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του στη Σντερότ, είπε πως «το τέλος του προβλήματος, για να μην επανέλθει ποτέ, θα επέλθει με δύο πράγματα: την επιστροφή στη Γάζα τώρα. Την επιστροφή στην πατρίδα. Την επιστροφή στην ιερή μας γη». Κι όπου επιστροφή, διαβάζουμε την επανεγκατάσταση εποίκων στη ρημαγμένη παλαιστινιακή γη, την οποία οι ισραηλινοί ακροδεξιοί θεωρούν «ιερή γη».

Και το δεύτερο, που πρέπει να γίνει κατά τον Μπεν-Γκβιρ είναι «η εθελοντική αναχώρηση των κατοίκων της Γάζας», κάτι που το θεωρεί «ηθικό, βασικό, δίκαιο και ανθρώπινο». Ως εθελοντική «αναχώρηση των κατοίκων της Γάζας», ο Μπεν – Γκβιρ εννοεί τον οριστικό ξεριζωμό των 2,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από τη γη τους, για να εγκατασταθούν εκεί εβραίοι έποικοι. Κι αυτό το θεωρεί «ηθικό, βασικό, δίκαιο και ανθρώπινο».

Μόνο που οι Παλαιστίνιοι μάλλον έχουν άλλες προθέσεις, αν κρίνουμε ότι η αντίστασή τους δεν έχει καμφθεί, παρά το ανελέητο σφυροκόπημα του Ισραήλ και την στοχοποίηση αμάχων, στο όνομα της εξάλειψης της Χαμάς.

Διαβάστε επίσης:

Κρυπτονομίσματα: «Φτερά» έκαναν 25 εκατ. δολάρια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα – Δύο αδέρφια «έσπασαν τον κώδικα» του Ethereum

Ο Ερντογάν επιτίθεται στην κοσμικότητα με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, λέει ερευνήτρια

Οι μπίζνες της οικογένειας Τραμπ στο Βελιγράδι – Μια «επένδυση» που «βγάζει γλώσσα» στην ιστορία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νετανιάχου, Γάζα, Eβραίων,netaniachou, gaza, Evraion