Θεατρικές πρεμιέρες τον Μάιο

Παρότι είθισται να κλείνουν τα θέατρα την Κυριακή των Βαΐων, οι πρεμιέρες συνεχίζονται τον Μάιο και μάλιστα κάποιες από αυτές είναι σημαντικές.

Ας αρχίσουμε με δύο παραγωγές διεθνούς βεληνεκούς.

Η πρώτη θα παρουσιαστεί στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (15-19/5) και ανεβαίνει από τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Θόδωρο Τερζόπουλο με ιταλικό καστ (σε συμπαραγωγή με το Emilia Romagna Teatro, το Teatro

Nazionale, το Fondamazione Teatro di Napoli-Teatro Bellini).

Πρόκειται για το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ, έργο εμβληματικό, που στιγμάτισε τον 20ό αιώνα, το οποίο ο Έλληνας δημιουργός χειρίστηκε με τρόπο που δεν έχετε ξαναδεί. Μνημειακή και στα όρια της υψηλής ποίησης και της αυθάδικης κωμωδίας, η παράστασή του – που απέσπασε ήδη διθυραμβικές κριτικές στη διάρκεια της περιοδείας της – τοποθετείται, όπως ο ίδιος λέει, στα «ερείπια του κόσμου, σε ένα μέλλον λίγο – πολύ κοντινό μας, όπου όλες οι πληγές του παρόντος και του παρελθόντος παραμένουν ανοιχτές. Το ίδιο και οι προσδοκίες».

Ακολουθεί (16-19/5) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια καλλιτεχνική σύμπραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη. Παίρνουν μέρος Έλληνες και Τούρκοι ηθοποιοί: Ρούλα Πατεράκη, Νίκος Καραθάνος, Μαρία Διακοπαναγιώτου κ.ά.

Λίγες μέρες αργότερα (30-31/5) το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα παρουσιάσει το βραβευμένο οπτικοακουστικό θέαμα «Odysseus» από το ιστορικό δραματικό θέατρο της Φιλιππούπολης Plovdiv Drama Theater με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Ωστόσο πολλά άλλα θέατρα ανοίγουν τις πύλες τους για μικρά χρονικά διαστήματα.

– Στο Studio Μαυρομιχάλη παίζεται το «Ταξίδι των αρουραίων» του Πέτερ Τουρίνι σε σκηνοθεσία Martin Scharnhost, με τους Μαρίνα Καβάζη και Φώτη Λαζάρου.

– Ο Γιάννης Λασπιάς σκηνοθετεί τους «Αλιγάτορες» του Άντριου Κίτλεϊ στο θέατρο Γκλόρια. Παίζουν οι Γεράσιμος Γεννατάς, Φαίη Ξυλά, Αθηνά Χατζηαθανασίου, Σάντυ Χατζηιωάννου και Παναγιώτα Χαϊδεμένου.

– Στο Σύγχρονο Θέατρο ο Τάσος Πυτγιέρης σκηνοθετεί την κωμωδία του Τσαρλς Λάντλαμ «Αίμα στη σκηνή», με τους Θάνο Λέκα, Αλέξανδρο Βάρθη, Ρένα Κυπριώτη κ.ά.

– Στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου ανεβαίνει το «Γραμμή ορίζοντος» του Χρήστου Βακαλόπουλου σε σκηνοθεσία του Γεώργιου Παύλου.

– Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Παντελής Φλατσούλης παρουσιάζει ένα δικό του κείμενο και των Παναγιώτας Κωνσταντινάκου και Ιωάννας Λιούτσια, με τίτλο «Άτλας της δεκαετίας του 2000». Παίρνουν μέρος οι Λένα Δροσάκη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιώργος Γλάστρας, Γιώργος Κριθάρας κ.ά.

– Οι C for Circus ανεβάζουν ένα επετειακό σατιρικό βαριετέ με τίτλο «Κάτι διαφορετικό 2» στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

– Το έργο του Άκη Δήμου «Μάθε με να φεύγω» παρουσιάζεται από τους Bizoux de Kant στον χώρο bijoux de kant HOOD art space.

– Η ομάδα Abnormal στον χώρο Human underground παρουσιάζει το «Γράμμα στον πατέρα» του Φραντς Κάφκα σε σκηνοθεσία Πηνελόπης Φλουρή.

– Η ομάδα 4Frontal ανεβάζει το «Πόθεν έσχες» σε κείμενο Γιώτας Σερεμέτη και Κώστα Φιλίππογλου στο θέατρο Βεάκη.

– Η Λένα Κιτσοπούλου γράφει και σκηνοθετεί την παράσταση «Και λέγε λέγε» στο Θέατρο Τέχνης. Παίζουν οι Έμιλι Κολιαντρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα κ.ά.

– Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί το έργο του Ίψεν «Ο εχθρός του λαού» στο νεόδμητο Ρεκτιφιέ.

– Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, τέλος, ανεβάζει στο Σύγχρονο Θέατρο τον «Ριχάρδο ΙΙΙ» σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη.

Διαβάστε επίσης

Blade Runner 2099: «Έκλεισε» η Μισέλ Γιο για την πολυαναμενόμενη σειρά της Amazon

Οι δέκα τριλογίες που έγραψαν ιστορία στο σινεμά (photos/videos)

Άννα Παναγιωτοπούλου: Από τη «Μαντάμ Σουσού» στο «Ντόλτσε Βίτα» – Οι εμβληματικοί ρόλοι της, ο μεγάλος έρωτας και το αντίο του καλλιτεχνικού κόσμου

Keywords
Τυχαία Θέματα