Τι ζήτησε (πάλι) ο Ζελένσκι από τις ΗΠΑ εν μέσω συντριβής στο Χάρκοβο

Νέο πακέτο αμερικανικών όπλων έχει ήδη αρχίσει να φθάνει στην Ουκρανία και περισσότερες προμήθειες βρίσκονται καθ’ οδόν “και αυτό θα επιφέρει πραγματική διαφορά εναντίον της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας στο πεδίο της μάχης”, τόνισε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν από το Κίεβο, όπου έφτασε σήμερα Τρίτη το πρωί με τρένο σε μια απροειδοποίητη επίσκεψή του, ενώ επικρατεί πανικός στη Δύση με τη ρωσική προέλαση.

Ο

Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Κίεβο σε μια περίοδο κατά την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αντιμετωπίσει πολλές αποτυχίες στο μέτωπο, καθώς οι Ρώσοι προελαύνουν.

Στα τέλη Απριλίου η Ουάσινγκτον ψήφισε νόμο για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, η οποία καθυστερούσε επί μήνες εξαιτίας της αντίθεσης των Ρεμπουμπλικανών στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι εξήρε την “κρίσιμη” αμερικανική βοήθεια, τονίζοντας το μεγαλύτερο έλλειμμα της χώρας του –την αντιαεροπορική άμυνα– και ευχαριστώντας την Ουάσινγκτον για την δικομματική στήριξη.

Ο Ζελένσκι είπε στον Μπλίνκεν ότι η Ουκρανία χρειάζεται δύο συστοιχίες συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας για το Χάρκοβο, την βορειοανατολική αυτή πόλη η οποία σφυροκοπάται από τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει εντυπωσιακή προέλαση βόρεια του Χαρκόβου και έχουν καταλάβει σχεδόν 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους μέσα σε λίγες ημέρες.

“Άμαχοι, μαχητές, όλοι–βρίσκονται στο στόχαστρο των ρωσικών πυραύλων”, είπε ο Ζελένσκι σημειώνοντας ότι επιθυμεί να συζητήσει και για τις εγγυήσεις ασφαλείας με τις ΗΠΑ, πέραν του αιτήματος που θα διατυπώσει στον Μπλίνκεν να συγκεντρώσει στήριξη από περισσότερες χώρες κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το ουκρανικό που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στην Ελβετία.

Η Ουκρανία απώθησε τα ρωσικά στρατεύματα από τα προάστια του Κιέβου και ανακατέλαβε τμήματα κατεχόμενων εδαφών κατά τον πρώτο χρόνο μετά την ρωσική εισβολή το 2022.

Ωστόσο τους τελευταίους μήνες η Μόσχα έχει σταθερές επιτυχίες στο μέτωπο. Το Κίεβο ευελπιστεί οι νέες δεσμεύσεις για παράδοση δυτικών όπλων να του επιτρέψουν να πάρει και πάλι το προβάδισμα στο πεδίο της μάχης και να ανακαταλάβει τμήμα του ενός πέμπτου από τα εδάφη της Ουκρανίας που εξακολουθεί να κατέχει η Ρωσία, αν και θεωρείται δύσκολο, καθώς η Ρωσία καταστρέφει όσα όπλα στέλνει η Δύση.

“Είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να σταθεί η Ουκρανία, συν τω χρόνω, στα πόδια της: στρατιωτικά, οικονομικά και δημοκρατικά. Η καλύτερη δυνατή απάντηση για τον Πούτιν είναι μια ισχυρή, επιτυχημένη, ακμάζουσα, ελεύθερη Ουκρανία”, είπε ο Μπλίνκεν.

Αυτή είναι η τέταρτη επίσκεψή του στο Κίεβο από τον Φεβρουάριο του 2022 που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Προελαύνει ο ρωσικός στρατός

Την ώρα που έφτανε στο Κίεβο ο Άντονι Μπλίνκεν, η Washington Post δημοσίευε ρεπορτάζ από την Ουκρανία, όπου πολίτες που εγκαταλείπουν την περιοχή του Χαρκόβου, λένε ότι «η δεύτερη ρωσική εισβολή είναι χειρότερη από την πρώτη».

Σπανίως από τότε που άρχισε ο πόλεμος ακούγονται τόσο πυκνά και δυσοίωνα νέα από τους ίδιους τους Ουκρανούς. Η Ρωσία όχι μόνο προωθεί αργά και σταθερά τις θέσεις της, αλλά κάνει κινήσεις ταυτοχρόνως σε τέσσερα σημεία του μετώπου. Η Μόσχα γνωρίζει πως έχει τον χρόνο με το μέρος της καθώς περίπου σε ένα μήνα θα αρχίσει η παράδοση νέων δυτικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και ο Βλαντίμιρ Πούτιν σπεύδει να δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Ουκρανούς είναι η επίθεση που κάνουν οι Ρώσοι στο Χάρκοβο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, όπου έχουν καταλάβει εννέα χωριά σε βάθος 5-7 χιλιομέτρων μέσα στο ουκρανικό έδαφος. Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η κωμόπολη Λίπτσι, σύμφωνα με στρατιωτικούς μπλόγκερ, απ’ όπου οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να πλήξουν το Χάρκοβο με το πυροβολικό. Αυτό είναι εφιάλτης για το Κίεβο για δύο λόγους: απειλείται η πόλη που απελευθέρωσαν οι ουκρανικές δυνάμεις πριν από 18 μήνες και επιπλέον με ρωσική προέλαση που καταδεικνύει την αποτυχία των αμυντικών σχεδίων του Κιέβου. Αν η Ρωσία εδραιώσει τις θέσεις της θα μπορεί να πλήττει τον αστικό ιστό του Χάρκοβο, υποχρεώνοντας τους Ουκρανούς να μετακινήσουν δυνάμεις από άλλα σημεία του μετώπου για να αμυνθούν. Τότε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα υποχρεωθεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το που θα στείλει τις περιορισμένες δυνάμεις που διαθέτει και που θα δώσει έδαφος στον αντίπαλο.

Χθες, ακόμη και ο ουκρανικός στρατός παραδέχθηκε την ρωσική προέλαση στην περιοχή, την ώρα που όλες οι παραμεθόριες περιοχές της ουκρανικής επαρχίας βρίσκονται «υπό ρωσικά πυρά» σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο.

Πάνω από 30 κοινότητες δέχονται ρωσικά πυρά και σχεδόν 6.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη.

«Πάνω από 30 κοινότητες στην περιοχή του Χαρκόβου πλήττονται από πυρά πυροβολικού και όλμους του εχθρού», δήλωσε ο Όλεχ Σινεχούμποφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κυβερνήτης διευκρίνισε ότι συνολικά 5.762 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις περιοχές αυτές από την έναρξη των συγκρούσεων.

Μιλώντας στο BBC, ένας Ουκρανός διοικητής επέκρινε δημοσίως τις προετοιμασίες της Ουκρανίας να εμποδίσει τη Ρωσία να προχωρήσει στα βορειοανατολικά, επικαλούμενος την απουσία οχυρώσεων και ναρκών. Ο στρατιώτης περιέγραψε πώς τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν εύκολα τα σύνορα την Παρασκευή.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το Κρεμλίνο έστειλε χιλιάδες στρατεύματα στη βορειοανατολική Ουκρανία ως μέρος μιας νέας επίθεσης, σε μια περιοχή που στόχευσε κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας εισβολής του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το 2022.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διασχίσει τα σύνορα από την Παρασκευή για να εξαπολύσουν επίθεση στις κατευθύνσεις του Λιπτσί και του Βοβτσάνσκ, δύο κοινότητες που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 20 και 40 χιλιομέτρων αντίστοιχα στα βορειοανατολικά του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή, ο εχθρός σημειώνει τακτικές επιτυχίες», δήλωσε χθες το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ανακοίνωση στο Facebook. Η Μόσχα έχει κινητοποιήσει «έως πέντε τάγματα», σύμφωνα με το Κίεβο.

Ο στρατός της Μόσχας «συνεχίζει την προέλασή του στην κατεύθυνση του χωριού Λιπτσί…Το πεζικό του εχθρού προσπαθεί να προελάσει, αλλά βρίσκεται υπό συνεχή πυρά, κυρίως από drones FPV (με εκρηκτικά), από τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις», ανέφερε το DeepState.

«Ο εχθρός συνεχίζει να προελαύνει προς το Βοβτσάνσκ, καταλαμβάνει θέσεις στην περιφέρεια για να διεισδύσει περαιτέρω στην πόλη», η οποία «υφίσταται βίαιους βομβαρδισμούς και η απομάκρυνση των κατοίκων είναι σε εξέλιξη», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Την Κυριακή στο Βοβτσάνσκ, «αρκετά σπίτια υπέστησαν ζημιές ύστερα από σειρά μαζικών βομβαρδισμών», και επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε ο κυβερνήτης Σινεχούμποφ. Λιγότεροι από 300 κάτοικοι παραμένουν εκεί, συγκριτικά με 2.500 πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο κίνδυνος για το Κίεβο είναι να στραφεί η ρωσική στρατιωτική μηχανή προς το Τσάσιβ Γιαρ, από τα υψώματα του οποίου ελέγχονται δύο στρατηγικής σημασίας κωμοπόλεις – το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ- που βρίσκονται στη γραμμή ανεφοδιασμού των Ουκρανών.

Πιέσεις δέχονται επίσης οι περιοχές δυτικά της Αβντιβκά και συγκεκριμένα ο κόμβος του Ποκρόβσκ, που μπορεί να κρίνει την τύχη του τμήματος του Ντονέτσκ που βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο.

Στο Κίεβο ακούγονται ήδη επικρίσεις για την αποτυχία των αμυντικών σχεδίων στο βόρειο τμήμα του μετώπου και η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν είναι αρκετή για να κρύψει την κόπωση των ουκρανικών δυνάμεων στο πεδίο.

Κόπωση στην Ουκρανία, αλλά και στη Δύση

Η ουκρανική αναδίπλωση γίνεται την ώρα που οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να βοηθήσουν το Κίεβο να συνεχίσει τον πόλεμο, παρόλο που η κοινή γνώμη στις περισσότερες χώρες χάνει το ενδιαφέρον για την τύχη των Ουκρανών, με δεδομένο μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης στο άλλο μέτωπο- στη Μέση Ανατολή.

Τα νέα δεν είναι απλώς άσχημα, αλλά χειρότερα κάθε μέρα που περνά, γράφει χαρακτηριστικά το CNN, που περιγράφει μία πρώτη γραμμή «που στεγνώνει», με τη Ρωσία να έχει «το momentum, όπως ουδέποτε άλλοτε μετά τον Μάρτιο του 2022» και την Ουκρανία «να είναι υποχρεωμένη να παραδεχτεί πόσο άσχημη είναι η κατάσταση».

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονιστικό βίντεο από την έκρηξη σε Airbus της Delta με 189 επιβάτες, στο Σιάτλ

Νάκμπα: Η λέξη-εφιάλτης για τους Παλαιστίνιους που επιστρέφει στη Γάζα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι ένθεν κακείθεν βομβαρδισμοί με πυραύλους και drones

Keywords
Τυχαία Θέματα