Το σύστημα DRGs επεκτείνεται και στα στρατιωτικά νοσοκομεία

Το σύστημα DRG επεκτείνεται και στα στρατιωτικά νοσοκομεία, μετά από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ).

Το Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε ο υποστράτηγος Δ. Κασίμος Διευθυντής ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ και ο Διευθύνων Σύμβουλος Δρ. Χ. Πλατής του ΚΕΤΕΚΝΥ, την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στην αίθουσα Ναύαρχος Π. Κουντουριώτης

στο ΓΕΕΘΑ.

Στοίχος του μνημονίου είναι να προχωρήσει στην προετοιμασία των Νοσοκομείων των Ενόπλων Δυνάμεων για την ένταξή τους στο νέο σύστημα αποζημίωσης. Απώτερος σκοπός είναι η καθολική εφαρμογή του συστήματος DRG (Διαγνωστικά Ομοιογενείς Ομάδες ) σε όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας.

Στην κατεύθυνση αυτή θα συσταθούν ομάδες έργου από τα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων και το ΚΕΤΕΚΝΥ.

Αναλυτικά το ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ θα προχωρήσει:

στην εκπαίδευση του προσωπικού των νοσοκομείων στην κωδικοποίηση κατά DRGs.θα εξεταστούν οι μέθοδοι αποζημίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των Νοσοκομείων με βάση τα DRGs.θα εκδίδει τακτικές περιοδικές εκθέσεις προόδου.

Σε σχετική ανακοίνωση το ΚΕ.ΤΕΚ.Ν.Υ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ DRG χαιρετίζει την σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας με το ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ. Σημειώνεται ότι σκοπός της ΚΥΑ για την καθολική εφαρμογή του συστήματος DRGs σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, είναι να διασφαλιστεί ο σύγχρονος, δίκαιος και αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης του κόστους των υπηρεσιών υγείας, αλλά και της ποιοτικής βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Τι είναι το σύστημα DRGs

Το σύστημα DRGs (Diagnosis Related Groups), δηλαδή το Σύστημα Ομοιογενών Διαγνωστικών Ομάδων είναι ένα «εργαλείο» ταξινόμησης των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Αυτό το σύστημα βασίζεται στη συλλογή δεδομένων από τηνοσηλεία των ασθενών και την ταξινόμησή τους σε έναν σαφή και διαχειρίσιμο αριθμό μείγματος περιπτώσεων (π.χ καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη κλπ) που είναι κλινικά σημαντικός και οικονομικά ομοιογενής.

Ταυτόχρονα είναι ένα σύστημα πληρωμών που βασίζεται σε αυτές τις ομάδες περιπτώσεων και μια μέθοδος προοπτικής αποζημίωσης με τιμές που έχουν προσδιορισθεί εκ των προτέρων.

Συνοπτικά πρόκειται για ένα σύστημα ταξινόμησης και κατηγοριοποίησης των ασθενών που βασίζεται σε έγκυρα και αξιόπιστα δεδομένα με σκοπό την αναγωγή τους σε ένα διαχειρίσιμο αριθμό κατηγοριών περιστατικών, που είναι ιατρικά ουσιώδεις και ομοιογενείς και είναι συναφείς ως την χρήση υγειονομικών πόρων.

Στο σύστημα DRGs τα περιστατικά των νοσοκομειακών ασθενών κατατάσσονται σε συγκεκριμένες ομάδες με τη χρήση ενός ειδικού λογισμικού το οποίο βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων όπως είναι η Διεθνής Κωδικοποίηση Διάγνωσης Ασθενειών (ICD-10) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κωδικοποίηση ιατρικών πράξεων (ακτινοδιαγνωστικές, βιοχημικές, επεμβατικές, χειρουργικές κλπ), το φύλο, η ηλικία, η κατάσταση του ασθενούς κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο, η μέση διάρκεια νοσηλείας και αλλά σχετικά, βάση των οποίων κοστολογείται η νοσηλεία του ασθενούς που νοσηλεύεται στο ΕΣΥ και τώρα και στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για προϊόντα μελιού που περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες

Επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

Θεανώ Καρποδίνη: «Διασφαλίζουμε ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε ογκολογικά φάρμακα»

Keywords
Τυχαία Θέματα