Βόρεια Μακεδονία: Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση, ανάμεσα σε Ευρώπη και ακροδεξιά

Εγκλωβισμένη με το παρελθόν της εμφανίζεται η κυβέρνηση στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας αφού από την μια επίσημα η κυβέρνηση εμφανίζεται να απειλεί ακόμα και βέτο ενώ την ίδια στιγμή οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος του με τον φόβο της απώλειας των ψήφων εμφανίζονται να χαϊδεύουν τα αυτιά των ακραίων εθνικιστών ψηφοφόρων, υποστηρίζοντας ότι καλά κάνει η κυβέρνηση και δεν κυρώνει τα μνημόνια.

Την ίδια ώρα οι πρωτεργάτες της συμφωνίας που άλλαξε την κατάσταση στα Βαλκάνια ο Αλέξης Τσίπρας

και ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να πάρουν πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες για την τήρηση της συμφωνίας ενώ στην συνομιλία που είχαν έκαναν λόγο για “υποκριτικό και επικίνδυνο εθνικιστικό λαϊκισμό”. 

Η παρέμβαση αυτή έχει την σημασία της καθώς η κυβέρνηση το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί την συγκεκριμένη στιγμή είναι η ιστορική δικαίωση του Αλέξη Τσίπρα και την επαναφορά του στο πολιτικό προσκήνιο. 

Η στάση της κυβέρνησης είναι πάντως αναμενόμενη αν συλλογιστεί κανείς ότι η ΝΔ συμπορεύτηκε το 2017 με εκείνους που φορούσαν περικεφαλαίες και διαμαρτύρονταν έξω από την Βουλή για την συμφωνία των Πρεσπών. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που το 2019 της έδωσαν ένα ισχυρό εκλογικό αποτέλεσμα και που σήμερα επιχειρεί  να επαναπροσεγγίσει καθώς η απομάκρυνση τους από το κυβερνών κόμμα εξαιτίας του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, δημιουργεί εκλογική τρύπα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκλεισε πάντως χθες το θέμα των μνημονίων καθώς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στηρίζει μεν απόλυτα την συμφωνία αλλά δεν φέρνει τα τρία μνημόνια προς ψήφιση γιατί δεν είναι η κατάλληλη ώρα. Υποστήριξε μάλιστα ότι εάν η κυβέρνηση προβεί σε μία τέτοια ενέργεια θα φανεί ως επισπεύδουσα. 

Το γεγονός πάντως ότι η νέα πρόεδρος της γειτονικής μας χώρας, Γκορντάνα Σιλιανόφσκα, επιμένει να μην χρησιμοποιεί  το συνταγματικό όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ονομάζοντας τη χώρα της «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έχει φέρει μεγάλο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς τα περιθώρια που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αντιδράσει πριν από τις ευρωεκλογές είναι περιορισμένα.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε χρειάστηκε αρκετές ώρες για να τοποθετηθεί δημόσια επιχειρώντας μάλιστα να ανασκευάσει με τον τρόπο του τις εντυπώσεις που δημιούργησε η κυβίστηση της ΝΔ στο θέμα αυτό. 

Αφού χαρακτήρισε προκλητική την στάση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και υπενθύμισε την αντίδραση όλων των ευρωπαίων παραγόντων, πρόσθεσε ότι “είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας”.

Η θέση αυτή της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον παράδοξη αν σκεφτεί κανείς ότι η ΝΔ δεν συνέβαλε σε τίποτα στην συμφωνία των Πρεσπών ενώ αντίθετα την πολέμησε μέχρι τελικής πτώσεως. Δεν συμπορεύτηκε ούτε με εκείνες τις φωνές που έλεγαν ότι μπορεί να χρειάζονται διορθώσεις κάποια σημεία της συμφωνίας επι της αρχής όμως η αλλαγή του συντάγματος και της ονομασίας είναι ένα μεγάλο βήμα. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσίασε μάλιστα βίντεο με τον Άδωνι Γεωργιάδη να λέει στο παρελθόν ότι εάν κυβέρνηση μία κακή συμφωνία και ο άλλος του δίνει αφορμές τότε μπορεί να το κάνει, ενώ σήμερα εμφανίζεται να λέει ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. 

Την ίδια ώρα οι υποψήφιες ευρωβουλετίνες της ΝΔ Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά και  Άντρη Παράσχου εμφανίζονται να χαρακτηρίζουν «κατάπτυστη» και “κακή“ τη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία «καλά κάνουμε και δεν την κυρώνουμε» (!) ως Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια του βέτο μάλλον για την ώρα εμφανίζονται αδύναμα καθώς μία τέτοια διαδικασία θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στα Βαλκάνια. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική της γείτονος χώρας και κάλεσε την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τα όσα έχει υπογράψει.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: «Για εμάς η συνθήκη της Λωζάνης είναι γραμμένη σε πέτρα»

ΣΥΡΙΖΑ για «τουρκική μειονότητα»: Προκλητικός ο Ερντογάν, άβουλος ο Μητσοτάκης

ΣΥΡΙΖΑ για Συμφωνία Πρεσπών: Η προσπάθεια του Μητσοτάκη να μην δυσαρεστήσει την ακραία δεξιά έχει πλέον κουράσει

Keywords
Τυχαία Θέματα