Υπερτουρισμός: «Ευχή και κατάρα» για δημοφιλείς προορισμούς – Τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό των επισκέψεων

Καθώς η Βενετία εφαρμόζει πιλοτικά το πρόγραμμα για την επιβολή εισιτηρίου εισόδου στην πόλη για τους ημερήσιους επισκέπτες, ένα δημοφιλές χωριό στις ελβετικές Άλπεις είναι έτοιμο να ακολουθήσει το παράδειγμα της ιταλικής πόλης.

Την ίδια ώρα κινητοποιούνται οι κάτοικοι των δημοφιλών προορισμών στην Ισπανία που αισθάνονται ότι ο υπερτουρισμός τους απειλεί και στην Ιαπωνία βάζουν εμπόδια στους τουρίστες που σπεύδουν σε ένα συγκεκριμένο

μέρος για μια φωτογραφία με φόντο το Όρος Φούτζι και φεύγοντας αφήνουν πίσω τους μόνο σκουπίδια. Το κίνημα κατά του υπερτουρισμού εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη.

Ημερήσιο τέλος επίσκεψης σε ελβετικό χωριό

Στο χωριό Λάουτερμπρούνεν, στην κοιλάδα Μπαρνέζε Όμπερλαντ της Ελβετίας συγκροτήθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τον περιορισμό του υπερβολικού αριθμού των τουριστών, γράφει η Swiss Info.

Η μικρή κοινότητα με τους 800 κατοίκους βλέπει τις ορδές των τουριστών να κατακλύζουν τους δρόμους προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα με τα απορρίμματα, αλλά και με την δραματική αύξηση του κόστους της στέγης.

Μία ιδέα που εξετάζεται είναι να επιβληθεί φόρος εισόδου σε ορισμένους επισκέπτες, σύμφωνα με την Swiss Info.

Το υπό εξέταση μέτρο αφορά όσους διέρχονται από το χωριό και δεν κάνουν διανυκτερεύσεις. Το τέλος θα είναι μεταξύ 5 και 10 ελβετικών φράγκων.

«Θα εξαιρούνται οι επισκέπτες που έχουν κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο, ή κάνουν εκδρομή
χρησιμοποιώντας δημόσια μέσα μεταφοράς», δήλωσε ο δήμαρχος του Λάουτερμπρούνεν,
Καρλ Νάπφλιν.

Η κοιλάδα του Λάουτερμπρούνεν έχει πολλές φυσικές ομορφιές, μεταξύ των οποίων οι καταρράκτες Στάουμπαχ, όπου τα νερά πέφτουν από ύψος 270 μέτρων.

Η Βενετία χάνεται υπό το βάρος των τουριστών και της κλιματικής κρίσης. Αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί σε περισσότερους από 60 δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο και παρά το αμφιλεγόμενο μέτρο, μεγάλος αριθμός των ντόπιων υποστηρίζει τα σχέδια για περιορισμό των επισκεπτών.

Στη Βενετία όταν άρχισε η εφαρμογή του μέτρου της επιβολής τέλους εισόδου εκατοντάδες κάτοικοι διαδήλωσαν υποστηρίζοντας ότι η πόλη τους μετατρέπεται σε θεματικό πάρκο για τους επισκέπτες.

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση της UNESCO για ανεπαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου υποβάθμισης της Βενετίας, την οποία απειλεί ο μαζικός τουρισμός, αλλά και η κλιματική κρίση.

«Η περαιτέρω ανάπτυξη (της Βενετίας), οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στην εξαιρετική παγκόσμια αξία της τοποθεσίας», σημειώνει το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τέλος η θέα στο όρος Φούτζι

Στην Ιαπωνία, πλήθη τουριστών σπεύδουν για μια σέλφι με φόντο την κορυφή του διάσημου όρους Φούτζι.

Αλλά τις τελευταίες μέρες απογοητεύονται γιατί στο πεζοδρόμιο όπου στέκονταν οι τουρίστες για να φωτογραφηθούν έχει υψωθεί ένας φράχτης που εμποδίζει τη θέα της κορυφής του βουνού.

Ο φράχτης αυτός είναι αποτέλεσμα των διαμαρτυριών των ντόπιων στην γραφική κωμόπολη Φούτζι Καουαγκουτσίκο, που έβλεπαν την καθημερινότητά τους να υποβαθμίζεται από τους θορυβώδεις επισκέπτες και ό, τι άφηναν πίσω τους.

Η δημοτική αρχή δεν μπορούσε να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες και οι ντόπιοι ελπίζουν ότι ο
φράχτης που τοποθετήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες θα ανακουφίσει την καθημερινότητά τους.

«Περνούν τους δρόμους χωρίς να βλέπουν τα αυτοκίνητα, δεν ενδιαφέρονται και αυτό είναι επικίνδυνο. Και αφήνουν πίσω τους σκουπίδια και γόπες τσιγάρων παντού», λέει ο κ. Ιουάμα, που δεν έχει πρόβλημα με τους τουρίστες, αλλά με το ότι δεν σέβονται καθόλου την πόλη.

Αγανάκτηση σε Βαλεαρίδες και Κανάρια

Σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, στα Κανάρια Νησιά, αναπτύχθηκε κίνημα των ντόπιων με το σύνθημα «Τα Κανάρια Έχουν Εξαντληθεί» και απαίτηση να σταματήσει η αθρόα εισροή τουριστών.

Ο βρετανικός Τύπος κατακλύζεται από δημοσιεύματα για την αναταραχή στα Κανάρια και οι Βρετανοί που λογαριάζουν να κάνουν διακοπές στα νησιά τηλεφωνούν με αγωνία στους πράκτορες, ζητώντας να μάθουν αν κινδυνεύει η ασφάλειά τους.

Τον Απρίλιο έγιναν μαζικές κινητοποιήσεις ομάδων πολιτών στην Τενερίφη, το Γκραν Κανάρια και το Λανθαρότε, όπου οι ντόπιοι αξιώνουν παρέμβαση της πολιτείας για να σωθούν τα νησιά τους, όπου τον προηγούμενο χρόνο οι επισκέψεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Οι κάτοικοι των Καναρίων επιρρίπτουν στον υπερτουρισμό τη δραματική αύξηση των ενοικίων κατοικιών, αλλά επισημαίνουν και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του μαζικού τουρισμού στο περιβάλλον των νησιών, που την τελευταία δεκαετία υποδέχονται κατά μέσο όρο 16 εκατομμύρια τουρίστες.

Στις Βαλεαρίδες Νήσους οι ντόπιοι έχουν αγανακτήσει από όσα γίνονται τη νύχτα, στα περίφημα πάρτι σε πλοία, ξενοδοχεία και δρόμους.

Η πίεση των ομάδων πολιτών είχε ως αποτέλεσμα να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στην Ίμπιζα και τη Μαγιόρκα και να προβλέπονται πρόστιμα από 500 ως 1.500 ευρώ για όσους το παρακάνουν.

Επίσης απαγορεύεται στα σκάφη όπου γίνονται πάρτι και κατανάλωση αλκοόλ να πλησιάζουν σε απόσταση ενός μιλίου από συγκεκριμένες περιοχές αμιγούς κατοικίας.

Η τουριστική βιομηχανία αποφέρει το 45% του ΑΕΠ στις Βαλεαρίδες και γι’ αυτό οι αρχές είναι πολύ προσεκτικές ως προς τα μέτρα που επιβάλλουν, αλλά και ως προς τη ρητορική τους.

Γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια να επικεντρωθεί η συζήτηση στον «υπεύθυνο τουρισμό» και να αποφευχθούν οι αναφορές στον «υπερτουρισμό».

Διαβάστε επίσης

Οργή στις ΗΠΑ με Τραμπ, ανάρτησε βίντεο για ένα «ενοποιημένο Ράιχ»

Εμπραχίμ Ραΐσι: Οι Ιρανοί αποχαιρετούν τον ηγέτη τους – Εικόνα από τις τελετές στην Ταμπρίζ

Ευρώπη: Οι… χρυσές μπίζνες του θανάτου – Πακτωλός χρημάτων από επενδύσεις σε γραφεία τελετών και αποτεφρωτήρια

Keywords
Τυχαία Θέματα