Τι μαγείρεμα….θα επιλέξουμε…


Κατά τη προετοιμασία ενός γεύματος, πολλές φορές σκεφτόμαστε το τι θα φτιάξουμε, το πόσες θερμίδες θα μας δώσει το τρόφιμο το οποίο θα φτιάξουμε, να προσέξουμε το αλάτι και το λάδι. Λίγες φορές, προβληματιζόμαστε το πώς θα το μαγειρέψουμε.Η διαδικασία παρασκευής – ψησίματος, ενός τροφίμου είναι ένας καθοριστικός παράγοντας ως προς την προάσπιση της υγείας μας και την ορθή απόδοση των χρήσιμων συστατικών του τροφίμου, όπου εξασφαλίζεται η ορθή θρέψη του οργανισμού μας. Διαδικασίες μαγειρέματος: Χύτρα ατμού, ή χύτρα ταχύτηταςΒραστάΨητό στην κατσαρόλαΨητά (φούρνος)Ψητά (στα κάρβουνα)ΤηγάνισμαΣοτέΚινέζικος
τρόποςΦούρνος μικροκυμάτωνΚάθε άνωθεν διαδικασία μαγειρέματος, έχει τα συν και τα μείον της, πρός τον οργανισμός. Σε κάθε ξεχωριστή διαδικασία, χρειάζεται διαφορετική προσθήκη ελαιολάδου και αλατιού αλλά και ενδεχομένως προσθήκη διαφόρων μπαχαρικών – καρυκευμάτων.Πιο συγκεκριμένα.–> Χύτρα ατμού, ή χύτρα ταχύτητας. Σημαντικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης διαδικασίας, είναι ότι δεν αλλοιώνοντααι τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων και δεν καταστρέφονται οι βιταμίνες τους, διότι δαπανάται λιγότερη ενέργεια με αποτέλεσμα να θεωρείται μια ορθά αποδεκτή διαδικασία μαγειρέματος. Βασικό μεινονέκτημα της εν λόγω διαδικασίας, είναι ότι σε πολλά τρόφιμα δεν προσφέρεται το ιδιαίτερο βασικό χαρακτηριστικό της κατανάλωσης τροφίμων, το οποίο είναι η γεύση. Σημαντικό παράδειγμα, το μαγείρεμα στη χύτρα ατμού μερίδας κουνελιού, δεν προσφέρει ιδιαίτερη γεύση, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μην την επιλέγουν.–> Βραστά. Σημαντικό πλεόνεκτημα της διαδικασίας του βρασμού, είναι ίδιο με την διαδικασία της χύτρας ατμού, με την βασική ειδοποιό διαφορά, ότι θα πρέπει να προσεχθεί η ποσότητα νερού και η διάρκεια βρασίματος του. Αν δεν προσεχθεί, θα εκλυθεί μεγαλύτερο ποσό ενέργειας και έτσι θα αφυδατώσει τα τρόφιμα αφαιρώντας κατά ένα μεγαλό ποσοστό τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά ενός τροφίμου. Τέλος, να σημειωθεί, ότι αν η διαδικασία βρασίματος βρίσκεται στα αποδεκτά όρια, τότε εμφανίζεται ένα σημαντικό όφελος, το οποίο είναι η απόδοση μεγαλύτερου ποσού των θρεπτικών ουσιών ενός τροφίμου. Σημαντικό παράδειγμα, είναι αν η διαδικασία βρασμού είναι σωστή, και βράσουμε το καρότο τότε θα αποδώσει 5-7φορές μεγαλύτερο ποσό των βασικών του θρεπτικών ουσιών εν συγκρίσει αν καταναλωθεί ωμό. Σημαντική Σημείωση, όταν μπει το φαγητό στην κατσαρόλα το νερό πρέπει να βράζει και να είναι όσο λιγότερο σε ποσότητα γίνεται.–> Ψητά (στα κάρβουνα). Ένας εξαιρετικός τρόπος μαγειρέματος σε σύγκριση με το ψητό στο φούρνο, διότι ψήνει πιο ελκυστικά τα τρόφιμα, προσφέροντας τους μια ιδιαίτερη γεύση, όπου με τη προσθήκη διαφόρων καρυκευμάτων το τρόφιμο αποκτά σημαντικά οφέλη. Με το ψήσιμο στα κάρβουνα, χάνεται το περισσότερο λίπος µε αποτέλεσµα να µειώνονται οι θερµίδες κατά 25%Όμως, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαδικασίά του ψησίματος στα κάρβουνα, διότι αν δεν τηρείται η σωστή τιμή απόστασης μεταξύ τροφίμου και φωτιάς, τότε το τρόφιμο καίγεται πιο γρήγορα, αλλοιώνετα
Keywords
Τυχαία Θέματα