Nα επεκταθεί η νομοθεσία για τα πυροτεχνήματα

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κανένα πυροτέχνημα δεν είναι παιχνίδι» δηλώνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και επανέρχεται με ανακοίνωσή του στην πρότασή του προς την κυβέρνηση να επεκτείνει τη νομοθεσία, για τα πυροτεχνήματα και στα αυτοσχέδια πυροτεχνήματα, που προκαλούν προβλήματα, στη χώρα μας, αλλά δεν προορίζονται, για εμπορική χρήση διότι με τον τρόπο αυτό, τα αυτοσχέδια πυροτεχνήματα θα ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες αξιολόγησης και ποιότητάς τους. Διαφορετικά προτείνεται να σταματήσει η διενέργεια των γνωστών επικίνδυνων εθίμων, με αυτοσχέδια (απαγορευμένα) πυροτεχνήματα (στη
Χίο, στο Αγρίνιο, στην Καλαμάτα).

Το ΚΕΠΚΑ υπενθυμίζει ότι στις 23 Μαΐου 2007, ψηφίστηκε η Οδηγία 2007/23/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία, ενσωματώθηκε, στην Ελληνική Νομοθεσία, με την 9104/440 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1159Β/2.8.2010). Η νομοθεσία αυτή εφαρμόζεται, ήδη, για τις κατηγορίες πυροτεχνημάτων 1,2 και 3. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες, η εφαρμογή αρχίζει, στις 4 Ιουλίου 2013. Οι εθνικές άδειες, που χορηγούνται, πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες εξακολουθούν να ισχύουν, έως την ημερομηνίας λήξης τους ή για χρονικό διάστημα έως 10 ετών από την 4η Ιουλίου 2007, ανάλογα με το ποιο χρονικό διάστημα είναι συντομότερο.

Τα τυχόν αποθέματα, που υπάρχουν, στην Ελλάδα, μπορούν να διατίθενται, στην αγορά, έως και το 2013, για πυροτεχνήματα κατηγοριών 1,2 και 3 και έως το 2016, για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Μετά το πέρας της περιόδου αυτής, απαγορεύεται η διάθεση ή η διακίνηση των σχετικών προϊόντων, χωρίς τη σήμανση CE.

Η νομοθεσία απαιτεί τα πυροτεχνήματα να σχεδιάζονται, να παράγονται και να διακινούνται, με βάση συγκεκριμένα πρότυπα ασφάλειας, τα οποία ισχύουν, σε όλα τα κράτη-μέλη. Τα πρότυπα, για την ασφάλεια των πυροτεχνημάτων, αναπτύχθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Τυποποίηση (CEN), και ο ΕΛΟΤ τα έχει εντάξει, στο εθνικό σύστημα τυποποίησης.

Από τη νομοθεσία, εξαιρούνται τα πυροτεχνουργήματα, που προορίζονται, για μη εμπορική χρήση. Δηλαδή, και τα αυτοσχέδια πυροτεχνήματα, που προκαλούν θύματα, κάθε Πάσχα, στην Ελλάδα, δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία.

Τα πυροτεχνουργήματα χωρίζονται, στις παρακάτω κατηγορίες:

1. Πυροτεχνήματα:

- Κατηγορία 1: Πυροτεχνήματα, με πολύ μικρή επικινδυνότητα, χαμηλά επίπεδα θορύβου και τα οποία προορίζονται, για χρήση, σε εσωτερικούς χώρους.

- Κατηγορία 2: Πυροτεχνήματα, τα οποία παρουσιάζουν μικρή επικινδυνότητα και χαμηλό επίπεδο θορύβου και τα οποία προορίζονται, για χρήση, σε εξωτερικούς χώρους.

- Κατηγορία 3: Πυροτεχνήματα, τα οποία παρουσιάζουν μέτρια επικινδυνότητα, προορίζονται, για χρήση, σε εξωτερικούς, ανοιχτούς χώρους και των οποίων ο θόρυβος δεν είναι επικίνδυνος, για την ανθρώπινη υγεία.

" Κατηγορία 4: Πυροτεχνήματα, τα οποία παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο, προορίζονται, για χρήση, μόνο από ειδικούς (επαγγελματικά πυροτεχνήματα) και των οποίων ο θόρυβ
Keywords
Τυχαία Θέματα