Απαντήσεις για την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης

«Στην εθνική νομοθεσία δεν γίνεται καμία διάκριση μεταξύ ποικιλιών κάνναβης με μεγαλύτερη ή μικρότερη περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC) και επομένως οι προτάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), σύμφωνα με τις οποίες η κλωστική κάνναβη είναι δυνατόν να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, δεν μπορεί να υλοποιηθούν», ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Κουτσούκος, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή
προς απάντηση ερώτησης για την κλωστική κάνναβη των βουλευτών Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς είχαν απευθύνει ερώτηση στους συναρμόδιους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών επισημαίνοντας ότι «η ήμερη κάνναβη (cannabis Sativa), με χαμηλή περιεκτικότητα τετραϋδροκανναβινόλης, μέχρι 0,2%, πέρα από το επίμαχο συνθετικό -κάνναβη- δεν έχει κανένα άλλο κοινό με τη γνωστή μας ινδική κάνναβη», καθώς «πρόκειται για φυτό που καλλιεργείται παγκοσμίως, γιατί το σύνολο του υπέργειου μέρους του είναι πλήρως αξιοποιήσιμο και μπορεί να παράγει ίνες για υφαντά, χαρτί, οικοδομικά υλικά, χρώματα, βαφές, βερνίκια, είδη κοσμετικής, προϊόντα διατροφής, ενέργεια και βελτιωτικά εδάφους» και μάλιστα «η καλλιέργεια της στην Ευρώπη όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά επιδοτείται».

Ανέφεραν, επίσης, ότι, τον Μάρτιο του 2000, το υπουργείο Γεωργίας χρηματοδότησε με 7 εκατ. δραχμές το ΕΘΙΑΓΕ και το Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο "Σχέδιο καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης και κλωστικού λιναριού στην Ελλάδα", η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κλωστική κάνναβη είναι δυνατόν να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση καλλιεργειών.

Ο κ. Κουτσούκος στο έγγραφο του αναφέρει, πάντως, ότι κατά το παρελθόν, η καλλιέργεια της cannabis sativa (ποικιλία κάνναβης με χαμηλή περιεκτικότητα στη μεθυστική ουσία THC) στην ΕΕ ελάμβανε ενίσχυση. Ωστόσο, «με την τροποποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από το 2004, η χώρα μας επέλεξε ως γνωστό την αποσύνδεση των ενισχύσεων στον τομέα των αροτραίων καλλιεργειών, στον οποίο σύμφωνα με την κατάταξη των Κοινοτικών Κανονισμών περιλαμβάνεται και η κάνναβη. Δεδομένου ότι, δεν υπήρξε στη χώρα μας καλλιέργεια των συγκεκριμένων ποικιλιών κάνναβης, κατά το παρελθόν, δεν χορηγήθηκαν δικαιώματα προερχόμενα από την καλλιέργεια κάνναβης ούτε υπάρχουν δικαιούχοι της αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης».

Στο ερώτημα των βουλευτών γιατί η κυβέρνηση δεν προχωράει στην απελευθέρωση του εμπορίου των προϊόντων της κλωστικής κάνναβης, όπως ρούχων και καλλυντικών, απάντησε και ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ντίνος Ρόβλιας, υπενθυμίζοντας ότι οι κανόνες εμπορίας είναι ενιαίοι για όλα τα προϊόντα που νόμιμα παράγονται ή εισάγονται στη χώρα μας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελά
Keywords
Τυχαία Θέματα