Αποκατάσταση του καπνομάγαζου της Αλεξανδρούπολης

Φιλοξένησε στους χώρους του την επεξεργασία του καπνού, μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής όταν το συγκεκριμένο προϊόν ήταν το σήμα κατατεθέν της βόρειας Ελλάδας. Αργότερα η νέα ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική κατηύθυνε τους αγρότες σε νέες καλλιέργειες, ο καπνός γνώρισε κρίση και οι καπναποθήκες γνώρισαν την εγκατάλειψη. Χαρακτηριστικό
παράδειγμα αποτελεί το διατηρητέο κτίριο του καπνομάγαζου, επί της οδού Αίνου 46 στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση καθώς έχει υποστεί μεγάλες βλάβες.

Σε μια προσπάθεια διάσωσης αυτού του δείγματος αρχιτεκτονικής βιομηχανικού κτιρίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης ενέκρινε το έργο της αποκατάστασής του, προϋπολογισμού 2.201.763 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ «Μακεδονίας- Θράκης 2007- 2013».

Ο σχεδιασμός του κτιρίου είναι επηρεασμένος από την αρχιτεκτονική του τέλους του 19ου αιώνα. Την εποχή που κατασκευάστηκε και μέχρι το 2004 που άρχισαν οι εργασίες αποκαταστάσεως για την επαναλειτουργία του κτιρίου, είχε υπόγειο χώρο, ισόγειο, όροφο και σοφίτα (πατάρι). Σήμερα στο κτίριο υφίσταται μόνο η περιβάλλουσα τοιχοποιία και αυτή είναι σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση.

Η αποκατάσταση απαιτεί σημαντικές επεμβάσεις με σύγχρονα υλικά, υψηλών προδιαγραφών ενώ ένα νέο δομικό σύστημα προβλέπεται να υλοποιηθεί με την κατασκευή νέου φέροντος οργανισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα στο εσωτερικό του κτιρίου.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ευθύνη για τις δαπάνες λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στο χώρο του Καπνομάγαζου, θα έχει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.
Keywords
Τυχαία Θέματα