Ετοιμάζονται να υπογράψουν σύμφωνο

Οι αντιφρονούντες διαδηλωτές στην Υεμένη ανακοίνωσαν σήμερα πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και η αντιπολίτευση αναμένεται να υπογράψουν εντός της ημέρας ένα σύμφωνο για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, το οποίο καταρτίσθηκε με τη μεσολάβηση των μοναρχιών του Κόλπου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προεδρικού συμβούλου Άχμαντ αλ Σούφι στο δορυφορικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια τόνισε πως η υπογραφή του συμφώνου «θα πραγματοποιηθεί σήμερα», προσθέτοντας
πως υπήρξε «μία θετική εξέλιξη» και μία «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Σάλεχ και τα Κόμματα του Κοινού Μετώπου της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

Ο μεσολαβητής Αμπντελατίφ Ζαγιάνι, απεσταλμένος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, πασχίζει από το Σάββατο να βρει κοινό έδαφος συνεννόησης για μία συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέτωπα, προκειμένου να επιτευχθεί μία αναίμακτη μεταβίβαση της εξουσίας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κοινού Μετώπου Άχμαντ Καχτάν τόνισε πως «αμφότερα τα μέρη βρίσκονταν σε σημείο να υπογράψουν το σύμφωνο χθες βράδυ», εντούτοις ο Σάλεχ υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αντιπολίτευση επιθυμούσε να υπογράψει το αρχικό προσχέδιο του σχεδίου, το οποίο παρουσιάσθηκε στις ενδιαφερόμενες πλευρές στις 21 Απριλίου, αλλά το κείμενο τροποποιήθηκε αρκούντως στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις αντιρρήσεις του Σάλεχ.

Μολαταύτα, όπως τόνισε ο αντιφρονών Σάτχα αλ Χαράζι, ο λαός στους δρόμους της Υεμένης απορρίπτει τη συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι ο Σάλεχ θα πρέπει να μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρό του σε διάστημα 30 ημερών από την υπογραφή της, ενώ οι προεδρικές εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν έπειτα από 60 ημέρες. Με βάση τη συμφωνία θα παραχωρηθεί αμνηστία στον Σάλεχ κατά οιασδήποτε ποινικής δίωξής τους, ενώ του επιτρέπεται να παραμείνει επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος.

«Ο αριθμός των νεκρών και οι επιθέσεις κατά των διαδηλωτών αφ’ ότου ανακοινώθηκε η συμφωνία έχει κάνει τον λαό να την απορρίπτει με ακόμη μεγαλύτερη βδελυγμία», τόνισε ο αλ Χαράζι. «Πάντως, εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, η χώρα θα οδηγηθεί εκτός ελέγχου», πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε πως μοναδική λύση είναι να δικαστούν ο Σάλεχ και τα στελέχη του καθεστώτος τους αμέσως μόλις απαγκιστρωθούν από την εξουσία: «το ζήτημα δεν είναι να φύγει ο Σάλεχ για να αναλάβει ο αντιπρόεδρός του. Το θέμα είναι να μπορούμε να εμπιστευόμαστε και να πιστεύουμε τον ηγέτη μας».

«Ο στρατός δεν στέκει στο πλευρό του κόσμου, παρά τις ολίγιστες αυτομολήσεις», πρόσθεσε ο αλ Χαράζι. Σήμερα, στη χώρα έχει κηρυχθεί γενική απεργία σε πολλές πόλεις στα νότια και ανατολικά της χώρας, με κύριο αίτημα την αποχώρηση του Σάλεχ από την προεδρία.
Keywords
Τυχαία Θέματα