Προς έκτακτη σύγκληση της βουλής;

Πολιτικές πρωτοβουλίες αναμένονται, στη χώρα, από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και συγκλίνουσες πληροφορίες. Ουδείς γνωρίζει, πάντως, ποιές θα μπορούσε να είναι αυτές, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου, από τον μόνο που εξαρτάται το είδος των πρωτοβουλιών, δεν έχει κάνει καμία σχετική συζήτηση. Με αποτέλεσμα όλα τα σενάρια να κινούνται - εντελώς λανθασμένα - γύρω από τις πρόωρες εκλογές
ή τη συγκυβέρνηση (τα οποία επιθυμούν διακαώς κάποιοι).
Δεν αποκλείεται, πάντως, μια γεύση των πρωτοβουλιών να δώσει ο πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει και πάλι, για τις Βρυξέλλες, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλέιεται να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Βουλής, προκειμένου να την ενημερώσει για τα όσα συζητήθηκαν και να ζητήσει τη γνώμη των πολιτικών αρχηγών ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης.
Στην Αθήνα έχουν ενταθεί τα σενάρια περί το "κούρεμα" και το ποσοστό στο οποίο θα γίνει. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει το 50%, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των Ελλήνων Τραπεζιτών, οι οποίοι είτε δεν είναι σε θέση είτε δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών τους, χρησιμοποιώντας τα κέρδη που αποκόμισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια πουλώντας δάνεια και κάρτες, αλλά όχι μόνο, σε πολύ υψηλότερες τιμές από εκείνες που ίσχυαν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η κόντρα μεταφέρθηκε και στον εκδοτικό χώρο. Δύο συνεταίροι, στο Μέγκα και όχι μόνο, ο Σταύρος Ψυχάρης και ο Γιώργος Μπόμπολας κονταροχτυπιούνται μέσω των κύριων άρθρων των εφημερίδων τους. Χθες από το κυριακάτικο "ΒΗΜΑ", ο Στ. Ψυχάρης τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των πρόωρων εκλογών. Για να απαντήσει σήμερα από το κύριο άρθρο του "Εθνους", μέσω του διευθυντή του, ο Γ. Μπόμπολας, απορρίπτοντας το σενάριο αυτό, το οποίο, μάλιστα, θεωρεί καταστροφικό για τη χώρα και τους πολίτες. Στο βάθος αυτής της σύγκρουσης κρύβονται τα συμφέροντα εκείνων που δεν θέλουν μεγάλο κούρεμα και εκείνων που το θέλουν είτε δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ένα άλλο θέμα που συζητείται είναι αυτό της λεγόμενης επιτήρησης. Μια μεγάλη μερίδα του τύπου και των ΜΜΕ στην Ελλάδα το θεωρούν και βέβαιο και υποτημιτικό για τη χώρα, θεωρώντας ότι έτσι θα χάσει την ανεξαρτησία της. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ευρωαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα ότι η "επιτροπεία" παραβιάζει τις διατάξεις της ευρωπαϊκής συνθήκης και δεν μπορεί να γίνει δεκτή για κανένα μέλος της Ένωσης.
Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Κων. Χρυσόγονος, εξάλλου, θεωρεί ότι κάτι τέτοιο αντίκειται τόσο στο ελληνικό Σύνταγμα όσο και στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Το ίδιο υποστηρίζει και για το ενδεχόμενο εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, η οποία επιτρέπεται μόνο με όρους αμοιβαιότητας, όπως συνέβη με την κύρωση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Keywords
Τυχαία Θέματα