Σαν σήμερα η λαοσύναξη για τις ταυτότητες

Χαμός γινόταν σαν σήμερα στην Ελλάδα , πριν 12 χρόνια, καθώς στις 21 Ιουνίου του 2000 είχε ξέσπασε η «φωτιά» της παράνομης αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες και στην πλατεία Συντάγματος οργανώθηκε η λαοσύναξη του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Τη συνέντευξη πήρε ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Έθνος» Κώστας Μαρδάς από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης . Ο …δράστης κατάφερε , στο τέλος της συνέντευξης και αφού είχαν
προηγηθεί αθώες ερωτήσεις, να αποσπάσει ,με τις κατάλληλες ερωτήσεις, τις εκρηκτικές απόψεις του υπουργού της κυβέρνησης Σημίτη Μιχάλη Σταθόπουλου, καθηγητή Νομικής. Η εφημερίδα τις πρόβαλε με τον πρωτοσέλιδο τίτλο: ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΓΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ και υπότιτλο «Ταυτότητες χωρίς θρήσκευμα, καθιέρωση πολιτικού όρκου, αλλά και κοσμική κηδεία», ενώ στο εσωτερικό δισέλιδο ο τίτλος είναι: ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: «Υπερπροστατεύεται η θρησκεία μας».
Οι θέσεις αυτές, που απηχούσαν τις απόψεις του τότε Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, οδήγησαν στις λαοσυνάξεις της εκκλησίας, που δια στόματος Χριστοδούλου κατήγγειλε το Σημίτη για επιχείρηση αποχριστιανισμού του κράτους. Για λόγους ιστορικούς ,και επειδή είναι η μοναδική συνέντευξη στα χρονικά του νεοελληνικού τύπου που προκάλεσε τέτοια εκρηκτική σύγκρουση Κυβέρνησης – Εκκλησίας, αναρτάται σήμερα για πρώτη φορά στο διαδίκτυο .
Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
Αντίθετα με το νόμο περί προσωπικών δεδομένων θεωρεί ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης κύριος Μιχάλης Σταθόπουλος την υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, γιατί, όπως τονίζει, «πρόκειται για ευαίσθητο δεδομένο», που αφορά θρησκευτικές και φιλοσοφικές απόψεις. Ο γνωστός για την ευαισθησία του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρύτανης στη συνέντευξή του στο Έθνος δηλώνει ευθέως: «Ναι, υπάρχει ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες». Με βάση την αρχή ότι τα δικαιώματα αφορούν και τις τυχόν μειονότητες, ο υπουργός τάσσεται υπέρ της πολιτικής («κοσμικής») κηδείας και της επιλογής πολιτικού ή θρησκευτικού όρκου: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν και για τους λίγους», επισημαίνει. Παρακάμπτοντας το «φορτισμένο» όρο «χωρισμός Εκκλησίας - κράτους», ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης μιλάει για «σαφέστατο καθορισμό των αρμοδιοτήτων των δύο μερών», ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αποδέχεται πως «υπάρχει υπερπροστατευτικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας από το κράτος –κάτι που δεν έχει ανάγκη η Εκκλησία».
-Συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση που επαγγέλλεται τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας. Τι είναι για σας «εκσυγχρονισμός»
-Εκλογίκευση με παράλληλη τήρηση ηθικών αξιών. Απλούστευση διαδικασιών. Παραμερισμός του λαϊκισμού, επικράτηση γενικού συμφέροντος έναντι ατομικισμού ή επιμέρους συμφερόντων.
-Ποια έννοια δίνετε στον όρο «σοσιαλισμός»
-Είναι ιδέα ευρύτερη από τις συγκεκριμένες ομώνυμες διδασκαλίες. Ο όρος εκφράζει για μένα την κοινωνική δικαιοσύνη, τη συνείδηση της κοινωνικής ευθύνης, δηλαδή το να σκεπτόμα
Keywords
Τυχαία Θέματα