Η Google τιμά τον Άλαν Τούρινγκ

09:37 23/6/2012 - Πηγή: PC Nea
Στις 23 Ιουνίου 1912 γεννήθηκε στο Λονδίνο ο Άλαν Τούρινγκ. Από πολύ μικρή ηλικία έμαθε μόνος του να διαβάζει. Το 1928 παρακολούθησε τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν και ενδιαφέρθηκε για την κβαντομηχανική.

Στα 24 του χρόνια εμπνεύστηκε τη μηχανή Τούρινγκ . Αυτή θεωρείται ως το θεμέλιο για την ανάπτυξη των υπολογιστών. Όπως έλεγε τότε ο Τούρινγκ μπορούν όλα τα υπολογιστικά προβλήματα να λυθούν μόνο με τρεις λειτουργίες: ανάγνωση, γραφή και κίνηση κεφαλής.

Ακόμα και σήμερα η θεωρία
του Τούρινγκ διδάσκεται στην ύλη για τη βασική κατάρτιση στις σχολές πληροφορικής.

Στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ο Τούρινγκ κατάφερε, ως επικεφαλής μιας ομάδας κρυπτογράφων, να σπάσει το κώδικα της γερμανικής μηχανής κρυπτογράφησης Enigma.

Για να τιμήσει την επέτειο γέννησης του η Google του αφιέρωση ένα πρωτότυπο doodle. Ουσιαστικά η Google μετέτρεψε το λογότυπο της στη μορφή ενός γρίφου, που αναπαριστά κατά κάποιο τρόπο τη μηχανή του Τούρινγκ .

Ο γρίφος είναι interactive και χρειάζεται να προβείτε σε έξι κινήσεις για να μπορέσετε να τον λύσετε. Στην ολοκλήρωση κάθε βήματος χρωματίζεται ένα γράμμα του λογοτύπου της Google.

Για να ξεκινήσετε την επίλυση του θα πρέπει να πατήσετε στο πράσινο κουμπί. Στόχος είναι να χρωματίσετε τα γράμματα του λογοτύπου της Google που απεικονίζεται πάνω αριστερά. Πάνω δεξιά εμφανίζεται ένας δυαδικός κώδικας τον οποίο πρέπει να σχηματίσετε. Έτσι για να χρωματιστεί το G θα πρέπει να σχηματίζεται τον κώδικα 01011 που απεικονίζεται σε αυτό το πλαίσιο. Με τον ίδιο τρόπο σχηματίζεται και τα υπόλοιπα γράμματα - θυμηθείτε τις τρεις αρχές που σας είπαμε στην αρχή.

Πάντως η όλη διαδικασία είναι πολύπλοκη και θα δυσκολέψει αν δεν κατέχετε τη λογική του προγραμματισμού ;). Πρόκειται για το πιο έξυπνο doodle που έχει δημιουργήσει η Google και πιστεύουμε ότι έτσι όπως το έχει δομήσει αποτυπώνει τη λογική κρυπτογραφίας του Τούρινγκ.
© pcnea.blogspot.grdon't copy articles from pcnea.blogspot.gr without permission
Keywords
Τυχαία Θέματα