10 ημέρες πολέμου Ισραήλ-Χαμάς:Τα δεδομένα και η επικείμενη χερσαία επιχείρηση

Δέκα ημέρες αφότου εκατοντάδες τρομοκράτες της Χαμάς από τη Γάζα όρμησαν σε συνοριακές πόλεις, σε μια αιφνιδιαστική επίθεση που άφησε πίσω της τουλάχιστον 1.300 Ισραηλινούς, το Ισραήλ βρίσκεται με το «χέρι στη σκανδάλη» για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, σφυροκοπώντας και σκοτώνοντας παράλληλα χιλιάδες Παλαιστινίους.  

Πιο κάτω ακολουθούν όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την επίθεση της Χαμάς και την αντίδραση του Ισραήλ:

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Η Χαμάς άρχισε να εκτοξεύει χιλιάδες ρουκέτες το πρωί του Σαββάτου, πλήττοντας στόχους μέχρι το Τελ Αβίβ και τα περίχωρα της Ιερουσαλήμ,

τα οποία σπάνια δέχονται άμεσα πλήγματα λόγω του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome του Ισραήλ.

Περίπου μια ώρα μετά τις πρώτες επιθέσεις με ρουκέτες, τρομοκράτες της Χαμάς πέρασαν στο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Οι επιτιθέμενοι διείσδυσαν σε 22 ισραηλινές πόλεις και βάσεις του στρατού και πήραν ομήρους πολίτες και στρατιώτες. Οι επιτιθέμενοι της Χαμάς σκότωσαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στα σπίτια, στους δρόμούς και όσους διασκέδαζαν χορεύοντας σε ένα υπαίθριο φεστιβάλ. Δεκάδες αλλοδαποί ήταν μεταξύ των θυμάτων.

Ποιους λόγους επικαλέστηκε η Χαμάς;

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, είπε σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα ότι η οργάνωση αποφάσισε να ξεκινήσει μια «επιχείρηση» έτσι ώστε «ο εχθρός να καταλάβει ότι ο καιρός της κτηνωδίας χωρίς ευθύνη έχει τελειώσει».

Αναφέρθηκε στην κατοχή της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ, την οποία κατέλαβε κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967, τις πρόσφατες επιδρομές της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος Άκσα στην Ιερουσαλήμ και την κράτηση χιλιάδων Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές.

Πώς έχει αντιδράσει το Ισραήλ μέχρι στιγμής;

Εκτός από τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν την «πλήρη πολιορκία» του θύλακα. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, σχολιάζοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της μάχης του Ισραήλ εναντίον «αποκτηνωμένων ανθρώπων».

Το Ισραήλ ισχυρίζονται ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν κέντρα που στεγάζουν μαχητές της Χαμάς. Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές, πιο θανατηφόρες από ό,τι στις προηγούμενες εκστρατείες του Ισραήλ, έχουν αφανίσει γειτονιές, ακρωτηρίασαν το ιατρικό σύστημα και, σε συνδυασμό με την εντολή εκκένωσης, έχουν αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν πού να πάνε.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι επιδρομές έγιναν στα τυφλά και έπληξαν νοσοκομεία και τζαμιά. Πρόσθεσαν ότι τα χτυπήματα - μερικά από τα οποία έπληξαν ασθενοφόρα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη - παρεμπόδιζαν τις προσπάθειες για την ανάσυρση ανθρώπων από τα ερείπια. Οι εντάσεις έχουν εξαπλωθεί στη Δυτική Όχθη. Αρκετοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε σποραδικές συγκρούσεις με ισραηλινές δυνάμεις και εποίκους της Δυτικής Όχθης. Περιστατικά βίας έχουν ξεσπάσει και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τι διαφορετικό είχε αυτή η επίθεση της Χαμάς;

Η αδυσώπητη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων διαρκεί δύο αιώνες. Οι μάχες - συμπεριλαμβανομένου του Μαΐου του 2021, όταν η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε στο τέμενος Άκσα στην Ιερουσαλήμ, που εν μέρει βοήθησε στην έναρξη ενός 11ήμερου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς - έχουν αφήσει χιλιάδες νεκρούς.

Ο χρόνος της επίθεσης του Σαββάτου ήταν αξιοσημείωτος, χτυπώντας το Ισραήλ σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας του. Ήρθε μετά από μήνες αγωνίας για τη συνοχή της ισραηλινής κοινωνίας και την ετοιμότητα του στρατού της.

Οι επιθέσεις έγιναν επίσης την γιορτή του Simchat Torah, και σχεδόν 50 χρόνια από τότε που οι ισραηλινές αρχές «πιάστηκαν στον ύπνο» όταν δυνάμεις από την Αίγυπτο και τη Συρία εισέβαλαν, ξεκινώντας τον πόλεμο του Yom Kippur.

Τι αναμένουμε τώρα;

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε σήμερα, για πρώτη φορά, συνεδρίαση του διευρυμένου υπουργικού συμβουλίου εκτάκτου ανάγκης, υπογραμμίζοντας ότι η εθνική ενότητα που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί στέλνει ένα μήνυμα, στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

«Η Χαμάς νόμιζε ότι θα διαλυθούμε αλλά εμείς θα συντρίψουμε τη Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου στους υπουργούς του. «Οι ισραηλινές δυνάμεις γνωρίζουν ότι ολόκληρη η χώρα είναι στο πλευρό τους και κατανοούν ότι αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την χερσαία επίθεση των Ισραηλινών και την καθυστέρησή της μετέφερε πως Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως «καθυστερεί για να δώσουν χρόνο στους αμάχους να μετακινηθούν όσο περισσότερο γίνεται, ενώ για μία ακόμη φορά οι Ισραηλινοί είπαν ότι «δεν μας ενδιαφέρει, δεν θέλουμε να σκοτώσουμε αμάχους. Μας ενδιαφέρει μόνο η Χαμάς και οι όμηροι»».

Επιπλέον, σχετικά με το άλλο μέτωπο, στον Λίβανο, ανέφερε πως από το πρωί εκκενώνονται 28 κοινότητες που βρίσκονται δύο χιλιόμετρα από τα ισραηλινολιβανικά σύνορα, καθώς όλμοι και ρουκέτες πάνε και έρχονται εκατέρωθεν με τη Χεζμπολάχ και για την ασφάλεια των κατοίκων μεταφέρονται σε καταλύματα όπου τα πληρώνει το κράτος, ξενοδοχεία σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου εκείνοι επιλέγουν που θέλουν να πάνε για να είναι ασφαλείς.

Διαβάστε επίσης: 

LIVE: «Παράθυρο» εκκένωσης της Γάζας πριν την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ

ΧΑΡΤΗΣ: Οι χώρες υπέρ του Ισραήλ, υπέρ της Χαμάς και οι «Πόντιοι Πιλάτοι»

Keywords
Τυχαία Θέματα