Aν οι σκύλοι εξελίχθηκαν από λύκους, οι γάτες από τίγρεις; - Η σχέση με Κύπρο

 Η πιο πάνω εικόνα είναι μια απεικόνιση που βασίζεται σε απολιθώματα ανθρώπων και άγριων γατών που κάποτε θάφτηκαν στην Κύπρο. Αυτό το απολίθωμα είναι περίπου 9.500 ετών. Αυτό είναι το παλαιότερο απολίθωμα γάτας που βρέθηκε στο νησί της Κύπρου.

Οι γάτες εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στην Κύπρο αφού οι άνθρωποι τις έφεραν πριν από τουλάχιστον 9.500

χρόνια κατά τη Νεολιθική Εποχή (την εποχή που οι άνθρωποι άρχισαν να καλλιεργούν). Αυτό το απολίθωμα είναι το αρχαιότερο απολίθωμα μιας άγριας γάτας που έγινε ζώο προστασίας του ανθρώπου.

Οι άγριες γάτες άρχισαν να ζουν με τους ανθρώπους λόγω των τρωκτικών που περιπλανήθηκαν στους ανθρώπινους οικισμούς λόγω γεωργικών δραστηριοτήτων. Αυτό το πράγμα δίνει ένα πλεονέκτημα στους ανθρώπους επειδή οι αρουραίοι είναι παράσιτα και οι γάτες δίνουν ένα πλεονέκτημα για να σταματήσουν τους αρουραίους.

Πριν ανακαλυφθεί αυτό το απολίθωμα το 2004, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι εξημερωμένες γάτες προέρχονταν από τον Αρχαίο Αιγυπτιακό Πολιτισμό. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εκτιμούσαν πολύ τις γάτες λόγω του ρόλου τους στη θανάτωση αρουραίων, φιδιών και πουλιών που ενοχλούσαν τις καλλιέργειες. Μάλιστα, κάποτε ανατράφηκε για να γίνει η γάτα θεά.

Από τότε, οι άγριες γάτες και οι άνθρωποι είναι στενοί φίλοι. Για χιλιάδες χρόνια, οι άγριες γάτες περνούσαν από τη διαδικασία της εξημέρωσης και εξελίχθηκαν σε σπιτικές γάτες.

Δεν υπάρχουν πολλές φυσικές αλλαγές εκτός από το μέγεθος που γίνεται μικρότερο, τα πόδια πιο κοντά, η ουρά πιο κοντή και η γούνα πιο στίγματα. Η συμπεριφορά τους σίγουρα δεν είναι η ίδια. Οι άγριες γάτες έχουν μακρύτερα πόδια και η γούνα τους είναι ριγέ, όχι τόσο πολύχρωμη όσο οι οικόσιτες γάτες. Η συμπεριφορά του είναι πολύ επιθετική.

Αυτές οι αλλαγές είναι όλες σύνδρομα εξημέρωσης που μπορούν να παρατηρηθούν σε άλλα ζώα όταν περνούν από τη διαδικασία εξημέρωσης. Έτσι, οι γάτες δεν προέρχονται από τίγρεις αλλά από αφρικανικές άγριες γάτες.

Ramai juga yang tanya, kalau anjing berevolusi dari serigala, kucing berevolusi dari harimau ke?

Gambar di bawah ini merupakan ilustrasi berdasarkan fosil manusia dan kucing liar yang ditanam sekali di Cyprus. Fosil ini berusia sekitar 9,500 tahun. Ini merupakan fosil kucing… pic.twitter.com/z6w1v3alyY

— Zamir Mohyedin (@zamirmohyedin) May 7, 2024

Ανάλυση: 

Keywords
Τυχαία Θέματα