EBU σε Σχοινά: Δεν υπήρξε ρητή απαγόρευση της σημαίας ΕΕ

Στην πρόθεσή της να επανεξετάσει την πολιτική της καθώς και στο ότι δεν υπήρχε πρόθεση δυσφήμισης της σημαίας της ΕΕ, αναφέρεται η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) στην απάντηση της στην επιστολή του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, αναφορικά με το περιστατικό απαγόρευσης της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον χώρο διεξαγωγής του τελικού του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με την επιστολή, ποτέ δεν υπήρξε ρητή απαγόρευση της σημαίας της ΕΕ στον

χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού. Ωστόσο, διευκρινίζεται, λόγω της έντονης γεωπολιτικής κατάστασης, η πολιτική που αφορά ποιες σημαίες επιτρέπονται στον χώρο διεξαγωγής εφαρμόστηκε πιο αυστηρά από ό,τι στο παρελθόν. Ο κατάλογος των εγκεκριμένων σημαιών, σημειώνεται στην επιστολή, περιλαμβάνει μόνο τις σημαίες των κρατών μελών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Την επιστολή κοινοποίησε μέσω X (πρώην Twitter) ο κ. Σχοινάς, σχολιάζοντας πως καλωσορίζει τη «θετική ανταπόκριση» στις ανησυχίες τις οποίες προώθησε στην EBU.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο γενικός διευθυντής της EBU, Νοέλ Κουράν, αναφέρεται ότι «ποτέ δεν ήταν πρόθεσή μας να δυσφημίσουμε τη σημαία της ΕΕ ως ενός τόσο σημαντικού συμβόλου της ευρωπαϊκής ενότητας και αλληλεγγύης, και θα φροντίσουμε να επανεξετάσουμε την πολιτική μας για το επόμενο έτος».

Ο κ. Κουράν σημειώνει πως ο διαγωνισμός τραγουδιού μοιράζεται τις αξίες της ποικιλομορφίας, της ισότητας και της συμμετοχικότητας με την ΕΕ.

«Ταυτόχρονα, η διαχείριση και οι διαδικασίες για ένα σόου τέτοιου μεγέθους και πολυπλοκότητας ενέχει ορισμένες προκλήσεις» προστίθεται στην επιστολή. «Από αυτή την άποψη, λαμβάνουμε ιδιαίτερα υπόψη τις ανησυχίες σας σχετικά με τη σημαία της ΕΕ φέτος» προσθέτει.

«Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι ποτέ δεν υπήρξε ρητή απαγόρευση της σημαίας της ΕΕ στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision και επίσης ήταν ξεκάθαρα ορατή σε προηγούμενες εκδηλώσεις», υπογραμμίζει.

«Ωστόσο, η γενική μας προσέγγιση όσον αφορά τις σημαίες στον χώρο διεξαγωγής κάθε χρόνο βασιζόταν πάντα σε έναν θετικό, συμπεριληπτικό κατάλογο των σημαιών μόνο των χωρών που συμμετέχουν και της σημαίας του ουράνιου τόξου» προσθέτει.

«Αποτελεί γεγονός ότι το 2024, ως αποτέλεσμα του ευαίσθητου παγκόσμιου πολιτικού πλαισίου και των σοβαρών κινδύνων ασφαλείας επί του εδάφους, ο κατάλογος των αποδεκτών σημαιών των συμμετεχουσών χωρών, μαζί με όλες τις άλλες πολιτικές ασφαλείας, εφαρμόστηκε πιο αυστηρά από ποτέ στην είσοδο του χώρου» διευκρινίζεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
EBU, Σχοινά,EBU, schoina