Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες

Στην Ευρώπη του 2023, δεκάδες χιλιάδες νέοι επιχειρηματίες ανοίγουν πλέον τα φτερά τους για ταξιδέψουν και να γνωρίσουν άλλους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ευρώπη, κερδίζοντας πολλαπλά οφέλη.

Όσοι ανήκουν στην ομάδα ατόμων που έχουν ξεκινήσει πρόσφατα Αν μια επιχειρηματική δραστηριότητα ή σκοπεύουν να ξεκινήσουν σύντομα, ενδεχομένως να μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus για νεαρούς επιχειρηματίες (Erasmus for young entrepreneurs)

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αυτό,

που χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνει την δυνατότητα σε όλους όσοι συμμετέχουν, να επισκεφθούν για ένα διάστημα μια άλλη χώρα της ΕΕ, προκειμένου να εργαστούν και να αποκτήσουν εμπειρία δίπλα σε έναν έμπειρο επιχειρηματία. Δηλαδή, αφορά πρόγραμμα ανταλλαγών, και όχι  αμειβόμενη απασχόληση.

Διάρκεια του προγράμματος

Η διάρκεια του προγράμματος κυμαίνεται από 1 έως 6 μήνες. Προσφέρεται η δυνατότητα το διάστημα διαμονής να μοιραστεί σε διάφορες περιόδους, υπό τον όρο ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών από την έναρξή του.

Χρηματοδοτική βοήθεια από την ΕΕ

Οι ενδιαφερόμενοι νέοι επιχειρηματίες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδοτική βοήθεια προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα ταξιδιού και τα ημερήσια έξοδα διαβίωσής τους κατά την διάρκεια της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Αξίζει να αναφερθεί πως το ποσό που λαμβάνον ποικίλλει από χώρα σε χώρα.

Τι λέγει η Ευρωβουλεύτρια Ελένη Σταύρου

Μιλώντας στο SIGMALIVE, η Ευρωβουλεύτρια του ΔΗΣΥ που ανήκει στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ελένη Σταύρου, ανέφερε ότι οι πολιτικές για την απασχόληση και τη νεολαία εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των κρατών μελών.

«Ωστόσο, στο πλαίσιο της δράσης μας για μια πιο κοινωνική Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη υποστηρίξει μια σειρά πρωτοβουλιών που έρχονται να συμπληρώσουν τις εθνικές πολιτικές.

Η υποστήριξη αυτή επικεντρώνεται στην χρηματοδότηση προγραμμάτων για την απασχόληση των νέων, στην βελτίωση της ποιότητας των προγραμμάτων μαθητείας και πρακτικής άσκησης, στην προσφορά ευκαιριών απασχόλησης και διεθνούς εκπαίδευσης και στην ενδυνάμωση της νεολαίας μέσω έργων εθελοντισμού.

Στα πλαίσια της νέας πρωτοβουλίας στήριξης της απασχόλησης των νέων, το ανανεωμένο πρόγραμμα "Εγγυήσεις για την Νεολαία" στοχεύει να διασφαλίσει ότι όλοι οι νέοι κάτω των 30 ετών θα λαμβάνουν ποιοτική προσφορά εργασίας, συνεχή εκπαίδευση, μαθητεία ή πρακτική άσκηση εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που καθίστανται άνεργοι ή εξέρχονται από την επίσημη εκπαίδευση» όπως είπε.

Πρόσθεσε πως οι πολιτικές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα συστήματα κατάρτισης και πάλι εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των κρατών μελών. «Το πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη ονομάζεται Erasmus+ και επικεντρώνεται στην κινητικότητα και την διακρατική συνεργασία. Το Erasmus+ δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο εξωτερικό, προσφέρει ευκαιρίες κατάρτισης και επιμόρφωσης του προσωπικού που απασχολείται στον τομέα της εκπαίδευσης, και παρέχει υποστήριξη για προγράμματα ανταλλαγής νέων και πρακτικές ασκήσεις. Το πρόγραμμα προσφέρει, επίσης, χρηματοδότηση σε οργανώσεις (π.χ. σχολεία, πανεπιστήμια, οργανώσεις νεολαίας, κλπ), δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να οικοδομούν στρατηγικές εταιρικές σχέσεις και οργανώσεις άλλων χωρών.

Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027 εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στις 18 Μαΐου 2021. Κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές διασφάλισαν 1,7 δισ. ευρώ επιπλέον, συμβάλλοντας στον διπλασιασμό σχεδόν του προϋπολογισμού που υπερβαίνει πλέον τα 2,8 δισ. ευρώ. Το νέο πρόγραμμα εστιάζει στην κοινωνική ένταξη, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και στην βελτίωση της πρόσβασης σε ανθρώπους που έχουν παραδοσιακά λιγότερες ευκαιρίες συμμετοχής».

Πρόγραμμα Διασυνοριακής Ανταλλαγής νέων Επιχειρηματιών

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες», η Ευρωβουλεύτρια του ΔΗΣΥ εξήγησε πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα διασυνοριακής ανταλλαγής το οποίο προσφέρει σε νέους ή φιλόδοξους επιχειρηματίες την ευκαιρία να αποκομίσουν γνώσεις από έμπειρους επιχειρηματίες οι οποίοι διευθύνουν μικρές επιχειρήσεις σε κάποια από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες.

«Η ανταλλαγή εμπειριών πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της παραμονής κοντά στον έμπειρο επιχειρηματία, γεγονός που βοηθά το νέο επιχειρηματία να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες για τη διοίκησης μίας μικρής επιχείρησης. Ο επιχειρηματίας υποδοχής ωφελείται από τις νέες προοπτικές που παρέχονται για την επιχείρησή του/ της και αποκτά την ευκαιρία να συνεργαστεί με εταίρους από άλλες χώρες ή να ενημερωθεί για νέες αγορές.

Ο νέος επιχειρηματίας, ωφελείται από την επιτόπια εκπαίδευση σε μία μικρού ή μεσαίου μεγέθους επιχείρηση σε μια άλλη χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Αυτό θα διευκολύνει και θα ενισχύσει το επιτυχημένο ξεκίνημα μιας νέας επιχείρησής. Επίσης, θα προσφέρει πρόσβαση σε νέες αγορές, την διεθνή συνεργασία και τις πιθανές δυνατότητες συνεργασίας με επιχειρηματικούς εταίρους στο εξωτερικό», τόνισε.

Η Ελένη Σταύρου επεσήμανε ότι «πρόκειται πραγματικά για μία συνεργασία με αμοιβαία οφέλη καθώς και  οι δύο πλευρές μπορούν να ανακαλύψουν νέες ευρωπαϊκές αγορές ή επιχειρηματικούς εταίρους και διαφορετικούς τρόπους επιχειρηματικής δράσης.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά την αναζήτηση εργασίας σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η πρωτοβουλία «Η πρώτη σου δουλειά» μέσω του EURES προωθεί την επαγγελματική κινητικότητά παρέχοντας πληροφορίες και βοήθεια για την αναζήτηση εργασίας σε χώρες της ΕΕ».

Εξήγησε τέλος πως ο στόχος του προγράμματος είναι να αντιστοιχίσει το προφίλ των νέων - μεταξύ 18 και 35 ετών - που ζητούν εργασία με τις προσφορές για αμειβόμενες θέσεις εργασίας, πρακτικής άσκησης ή μαθητείας σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ, στην Νορβηγία ή στην Ισλανδία. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο που προσφέρεται δωρεάν και μπορεί ο κάθε χρήστης να το χρησιμοποιήσει διαδικτυακά.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ που προβλήθηκε στην Εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», στο ΣΙΓΜΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα