OCCRP: O ρόλος Κύπρου στην αυτοκρατορία του Αφγανού γείτονα του Jho Low

Στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η Κύπρος προκειμένου ο πρώην Αφγανός βουλευτής Ajmal Rahmani να χτίσει την αυτοκρατορία επιχειρήσεων και ακίνητα σε Γερμανία και Τουμπάι αναφέρεται δημοσίευμα του OOCR. Το 2023 το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος του Mir Rahman Rahmani, πρώην επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της προηγούμενης αφγανικής κυβέρνησης, και του Ajmal Rahmani, γιου

του και πρώην μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μεταξύ 2018 και 2022, ο Ajmal Rahmani συγκέντρωσε ακίνητη περιουσία στη Γερμανία αξίας 197 εκατομμυρίων ευρώ (212 εκατομμυρίων δολαρίων), σύμφωνα με αναφορές του συνεργάτη μέσων ενημέρωσης του OCCRP, ZDF frontal . Αγόρασε τα ακίνητα χρησιμοποιώντας κυπριακές εταιρείες χαρτοφυλακίου, καθώς και γερμανικές εταιρείες εγγεγραμμένες με το κυπριακό διαβατήριό του.

Τα στοιχεία που διέρρευσαν δείχνουν ότι πέντε ακίνητα στο Ντουμπάι –– συνολικής αξίας περίπου 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων –– είχαν επίσης καταχωρηθεί στο κυπριακό διαβατήριο του Ajmal Rahmani.

O λόγος των κυρώσεων από ΗΠΑ

Τον Δεκέμβριο του 2023, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε αυτόν και τον πατέρα του, Μιρ Ραχμάν Ραχμάνι, για φερόμενη διαφθορά που περιελάμβανε χειραγώγηση της αγοράς καυσίμων του Αφγανιστάν με σκοπό την κατάχρηση κεφαλαίων ανασυγκρότησης των ΗΠΑ.

Στις 31 Ιανουαρίου, οι Ραχμάνοι υπέβαλαν μήνυση κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε απάντηση στην οποία «αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη σε οποιοδήποτε σχέδιο διαφθοράς προμήθειας καυσίμων».

Η μήνυση του Ραχμάνη έλυσε επίσης κατά λάθος ένα μυστήριο: Αποκάλυψε ότι πατέρας και γιος συνέχισαν να έχουν και οι δύο κυπριακή υπηκοότητα.

Το OCCRP ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι μια επιτροπή που διορίστηκε από την Κυπριακή κυβέρνηση είχε συμβουλεύσει τις αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάκλησης των διαβατηρίων τους, επειδή φέρεται να είχαν παραβιάσει τους κανονισμούς που διέπουν τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

«Θα πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα στέρησης της ιθαγένειας από τον επενδυτή», ανέφερε μια εσωτερική έκθεση του 2021 για τον Ajmal Rahmani από την επιτροπή, η οποία ελήφθη από τους δημοσιογράφους.

Οι συστάσεις της επιτροπής με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο ήταν μη δεσμευτικές και δεν είναι γνωστό εάν η Κύπρος επανεξέτασε την υπηκοότητα του Ραχμάνη. Οι Κυπριακές αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό του OCCRP.

Σε μια απάντηση μέσω email σε ερωτήσεις, ο Ajmal Rahmani είπε ότι η υπηκοότητά του «αποκτήθηκε και αποκαλύφθηκε στις αρμόδιες αρχές σε πλήρη συμμόρφωση με τους νόμους της Κύπρου».

Διαβατήρια και Περιουσία

Τα αυστριακά περιουσιακά αρχεία δείχνουν ότι η κυπριακή υπηκοότητα βοήθησε την Tahmina Tajali, σύζυγο του Ajmal Rahmani, να αγοράσει μια βίλα στο χιονοδρομικό κέντρο του Kitzbühel το 2020. Το ακίνητο, το οποίο κόστισε 10,5 εκατομμύρια ευρώ, είναι καταχωρημένο στο κυπριακό της διαβατήριο.

Στη συνεχιζόμενη αγωγή του κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Ajmal Rahmani τόνισε τη χρήση του κυπριακού διαβατηρίου του για την οικοδόμηση της επιχείρησής του, σημειώνοντας ότι «απέκτησε υπηκοότητα με επένδυση από την Κύπρο και άρχισε να επενδύει στην Ευρώπη».

Ο γείτονας του Jho Low

Μετά το κλείσιμο του προγράμματος χρυσών διαβατηρίων της, η Κύπρος ακύρωσε την υπηκοότητα πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του Jho Low, χρηματοδότη στο επίκεντρο του τεράστιου σκανδάλου του 1MDB, το οποίο έφερε δισεκατομμύρια δολάρια από ένα κρατικό ταμείο της Μαλαισίας.

Όπως αποδεικνύεται, ο Jho Low ήταν γείτονας του Ajmal Rahmani στο θέρετρο της Αγίας Νάπας, στη νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου. Μια συμφωνία αγοράς που επικαλείται η Επιτροπή Νικολάτος αναφέρει ότι ο Ajmal Rahmani κατέβαλε την ελάχιστη επένδυση των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για μια παραθαλάσσια βίλα το 2014, την ίδια χρονιά που έκανε αίτηση για το διαβατήριό του.

Σε ένα άλλο crossover με τον Jho Low, οι Rahmani χρησιμοποίησαν τις ίδιες δύο εταιρείες για να επεξεργαστούν τις αιτήσεις τους, την Henley &Partners και τη FidesCorp Limited. Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι ο Ajmal Rahmani πλήρωσε 55.000 ευρώ ως αμοιβές στην Henley Estates, τον τοπικό μεσίτη διαβατηρίων στην παγκόσμια εταιρεία Henley &Partners.

Σε μια απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερωτήσεις, η εκπρόσωπος της Henley &Partners, Sarah Nicklin, είπε ότι το τμήμα οικονομικών της είχε «κάνει ενδελεχή έλεγχο και δεν μπορεί να εντοπίσει καμία πληρωμή που έλαβε από τον Rahman Rahmani και/ή τον γιο του Ajmal Rahmani».

«Ωστόσο, μπορεί αυτά τα άτομα να παραπέμφθηκαν σε ανεξάρτητους τοπικούς παρόχους υπηρεσιών και η Henley Estates να συμμετείχε στη σχετική αγορά ακινήτων», πρόσθεσε ο Nicklin.

Σύμφωνα με πορίσματα της Επιτροπής Νικολάτου, ο Ajmal Rahmani φαίνεται να έχει πληρώσει τουλάχιστον 90.000 ευρώ στη FidesCorp.

Μια εσωτερική έκθεση από την επιτροπή Nicolatos σημειώνει ότι η FidesCorp διεκπεραίωσε επιτυχημένες αιτήσεις υπηκοότητας για τη σύζυγο και τις κόρες του Mir Rahmani, παρόλο που η γραφειοκρατία τους περιελάμβανε ύποπτα «πλαστά έγγραφα».

Ο φόβος για Ταλιμπάν

Ενώ η μήνυση του Ραχμάνι στις 31 Ιανουαρίου δείχνει ότι διατήρησαν την υπηκοότητά τους παρά τη συμβουλή της Επιτροπής Νικολάτου να επανεξετάσει το καθεστώς τους, λένε ότι τώρα ανησυχούν ότι οι κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών θα μπορούσαν να τους κοστίσουν τα κυπριακά τους διαβατήρια.

Στην αγωγή τους, οι Ραχμάνι υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις «τους εκθέτουν σε σοβαρό κίνδυνο απώλειας ιθαγένειας, πιθανή απέλαση στο Αφγανιστάν όπου αυτοί και οι οικογένειές τους, εάν επιστραφούν, θα αντιμετώπιζαν σοβαρή απειλή και κίνδυνο δίωξης και σωματικής βλάβης στα χέρια των Ταλιμπάν».

Η μήνυση εξέφραζε ανησυχία ότι ο Ajmal Rahmani θα μπορούσε να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το Ντουμπάι εάν του ανακληθεί το κυπριακό διαβατήριο, σημειώνοντας ότι «η διαμονή του συνδέεται με την κυπριακή του υπηκοότητα».

Ο Ajmal Rahmani παραπονέθηκε επίσης ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν τα σημαντικά επιχειρηματικά του συμφέροντα στη Γερμανία, όπου οι εταιρείες του κατέχουν ακίνητη περιουσία αξίας 212 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ άλλων εικαζόμενων επιπτώσεων, η γερμανική μονάδα του γίγαντα υπολογιστών IBM ακύρωσε τη μίσθωση για τα κεντρικά της γραφεία στη χώρα, το οποίο βρισκόταν σε ένα κτίριο που ανήκει σε θυγατρική της κυπριακής εταιρείας χαρτοφυλακίου του Ajmal Rahmani, RG Holdings Limited.

Keywords
Τυχαία Θέματα
OCCRP, Κύπρου, Αφγανού, Jho Low,OCCRP, kyprou, afganou, Jho Low