Ανάλυση: Tο μεγαλύτερο κτύπημα μέσα στη Συρία από το 1974

Τη θέση ότι το πρόβλημα στη Συρία δεν ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας αλλά του Ισραήλ έναντι του Ιράν, εξέφρασε η διεθνολόγος Άννα Προκοπίου Κουκκίδου, στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ.

Η κυρία Κουκκίδου, με αφορμή το σκηνικό πολέμου που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ εντός στη Συρίας, σημείωσε ότι εκεί έπρεπε να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας και όχι -όπως είπε- στην υποτιθέμενη διένεξη ανάμεσα σε ΗΠΑ

και Ρωσία.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή που μιλούμε, είναι ότι έχουν εκτοξευτεί ρουκέτες και έχουν πλήξει το Ισραήλ, από τα υψώματα Γκολάν και είδαμε ότι απάντησε το Ισραήλ. Και, μάλιστα, βλέποντας τις αναλύσεις ακριβώς του τι έχει συμβεί, οι αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή λένε ότι είναι το μεγαλύτερο κτύπημα μέσα στη Συρία που έχει κάνει το Ισραήλ από το 1974», ανέφερε η κα. Κουκκίδου.

Όπως πρόσθεσε η ίδια, το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει τη Συρία, σε πολύ έντονο ύφος, να μην ανταποδώσει, καθότι στόχος είναι οι Ιρανοί και όχι οι ίδιοι.

Ως εκ τούτου, ανέφερε η κα. Κουκκίδου, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι αυτή η αντιπαλότητα Ισραήλ και Ιράν είναι μια σοβαρή πηγή ανάφλεξης στην περιοχή.

Παράλληλα, αναφορά έγινε και στο ευρύτερο γεωπολιτικό παιγνίδι, έχοντας στο επίκεντρο το Ιράν με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσυρθεί από τη σχετική συμφωνία για τα πυρηνικά.

Σίγουρα, σημείωσε η κυρία Κουκκίδου, δεν πρόκειται για μια απόφαση που έλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος πάνω στον θύμο του.

Ήταν μια προεκλογική δέσμευση, η οποία -όπως εξήγησε- μπορεί να λήφθηκε και μετά από πιέσεις των Ισραηλινών, που θεωρούν το Ιράν ως τη μεγαλύτερή τους απειλή που εξαπλώνεται στην περιοχή.

Καλεσμένος στην εκπομπή ήταν ο επίσης διεθνολόγος κ. Πέτρος Ζαρούνας, ο οποίος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην περιοχή, αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός μπλοκ που συστήνουν οι ΗΠΑ κατά του Ιράν, έχοντας στο πλευρό τους -μεταξύ άλλων- τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.

Με την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, πρόσθεσε ο κ. Ζαρούνας, ενδυναμώνεται αυτό το μπλοκ δυνάμεων.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος τόνισε, οι μονομερείς κινήσεις του Αμερικανού Προέδρου δημιουργούν ρωγμές στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ε.Ε.

Ο κ. Ζαρούνας, ωστόσο, υποστήριξε ότι το Ιράν έχει υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη συμφωνία για τον τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανάλυση, Συρία, 1974,analysi, syria, 1974