Χιλιάδες πιστοί έσπευσαν στους Ναούς για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Κορυφώθηκε σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, το Θείο Δράμα με τον στολισμό και την περιφορά του Επιταφίου. 

Με κατάνυξη τελέστηκε το πρωί της η ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών. Με πένθιμο στολισμό στους ναούς και τα άμφια των ιερών έγινε η τελετή της Αποκαθήλωσης.

Ο θεολόγος Κωνσταντίνος Ανδρέου ανέφερε «όπως σε κάθε νεκρό αποδίδουμε τιμές, έτσι και για το Χριστό μας προφανώς θα στολίσουμε το μνήμα του, τον τάφο του. Βιώνουμε μια χαρμολύπη γιατί ο Χριστός βρίσκεται στον τάφο, αλλά βρισκόμενος στον

τάφο κηρύσσει και την Ανάσταση, ούτως ώστε να περάσει το μήνυμα της Σωτηρίας και αισθανόμαστε λύπη για τις δικές μας αμαρτίες, την αναβλητικότητα μας». 

Ο στολισμός του Επιταφίου, με  κάθε λογής ανοιξιάτικα λουλούδια αν και είναι μια θλιμμένη στιγμή της Ορθοδοξίας, τα λουλούδια «σπάνε» τη θλίψη και αναδύουν αισθήματα κατάνυξης.  

Διαβάστε ακόμη: Αναπαράσταση της μεταφοράς του Σταυρού και φέτος στον Κάθηκα (pics &vid)

Γυναίκες σε πόλεις και κοινότητες μαζεύονται για τον στολισμό του Επιτάφιου. 

Κοπέλες που στόλισαν τον επιτάφιο ανέφεραν στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ πώς «Μαζευτήκαμε να στολίσουμε τον Επιτάφιο. Είναι μια παράδοση που πρέπει να τηρούμε. Πάρα πολλές χωριανές φέρνουν λουλούδια…». 

Στα χρώματα των λουλουδιών κρύβονται συμβολισμοί.

Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα, το μωβ το πένθος και το λευκό την αγνότητα. 

Πιστός δήλωσε πώς «είναι μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης σήμερα, ο μεγαλόθεος έχει θυσιαστεί για εμάς τους ανθρώπους για να υπάρχει ειρήνη και ευτυχία σε όλους μας…».

Τα λουλούδια που παίρνουν οι πιστοί από τον Επιτάφιο θεωρούνται ευλογημένα και συνηθίζεται να τα τοποθετούν στα εικονοστάσια των σπιτιών. 

Keywords
Τυχαία Θέματα