Χριστοφίδης: Καταγγέλλει φωτογραφικές υποτροφίες από το Προεδρικό

Την προκήρυξη δέκα υποτροφιών με φωτογραφικά κριτήρια, τα οποία καθορίστηκαν απευθείας από το Προεδρικό Μέγαρο παρακάμπτοντας το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, καταγγέλλει ο Χρίστος Χριστοφίδης.

Αναλυτικά η καταγγελία του:

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του προυπολογισμού του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (ΙΚΥΚ) θέσαμε σήμερα το γεγονός ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας, αμέσως μετά την

εκλογή Χριστοδουλίδη, αποφάσισε να παραχωρήσει δέκα υποτροφίες.

Από τις απαντήσεις του κ. Σκαλιά, προέδρου του Συμβουλίου του ΙΚΥΚ προκύπτουν κάποια σοβαρά ζητήματα:

1. Τα κριτήρια καθορίστηκαν από το Προεδρικό, αλλάζοντας σχετική εισήγηση του ΙΚΥΚ

2. Δεν έχει ξαναγίνει (τουλάχιστο τα τελευταία χρόνια) το Προεδρικό να αποφασίζει και να προκηρύσσει υποτροφίες.

Έχουμε επισημάνει ότι τα κριτήρια τα οποία έχουν καθοριστεί είναι σχεδόν φωτογραφικά (γυναίκες, άνω των 30, συγκεκριμένοι κλάδοι κλπ) ενώ υπάρχουν σοβαρές ασάφειες (κλάδοι σχετικοί με την καινοτομία και την τεχνολογία).

Δημιουργείται επίσης το ερώτημα ποια αξιολόγηση έγινε για τις προτεραιότητες που τέθηκαν, αφού σε μια πολύ δύσκολη για την κοινωνία και τους νέους οικονομική συγκυρία, με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του ΙΚΥΚ παραμένει στάσιμος τα τελευταία χρόνια, ενώ εκκρεμούν προτάσεις του ΑΚΕΛ και άλλων πολιτικών δυνάμεων για υποτροφίες σε φοιτητές που επιλέγουν τεχνικά επαγγέλματα και εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Με λίγα λόγια το Προεδρικό αποφάσισε προκήρυξη υποτροφιών (που είναι δουλειά του ΙΚΥΚ) στις οποίες καθόρισε τα κριτήρια και περιλαμβάνει φωτογραφικές πρόνοιες.

Η όλη διαδικασία «μυρίζει» προσπάθεια να οικειοποιηθεί τον κρατικό θεσμό των υποτροφιών, να δείξει ότι με λεφτά του δημοσίου εξυπηρετεί αιτούντες και με έντονη την αίσθηση ρουσφετιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα