Έκθεση φωτογραφίας για τη Λευκωσία στο Λεβέντειο Μουσείο από τις 28 Μαΐου

Με το πέρας της προσωρινής έκθεσης με τίτλο Τρεις Φωτογραφικές Διαδρομές – Λευκωσία: Άνθρωποι και Τόποι, Μέρος 1: 1878-1950, η δεύτερη κατά σειρά έκθεση με τίτλο Τρεις Φωτογραφικές Διαδρομές – Λευκωσία: Άνθρωποι και Τόποι, Μέρος 2: 1950-1960 έχει προγραμματιστεί να ανοίξει για το κοινό την 28η Μαΐου 2024 στις 18:00, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.

Σημειώνεται ότι η επίσημη έναρξη της νέας προσωρινής έκθεσης θα επισφραγιστεί με δύο ιδιαίτερες

ειδικές ξεναγήσεις από τις επιμελήτριες της έκθεσης, την Τζένη Λυμπεροπούλου Σαββίδου, Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, και τη Μαρία Πατσαλοσαββή, Υποδιευθύντρια του Μουσείου.

Η έκθεση αυτή, που αποτελεί το δεύτερο μέρος μίας τριλογίας, περιλαμβάνει καρτ ποστάλ και φωτογραφικό υλικό των φωτογράφων που δραστηριοποιήθηκαν κυρίως τη δεκαετία του 1950 μέχρι και τις αρχές της ανεξαρτησίας το 1960. Φωτογραφίες παρμένες μέσα από «Το Μάτι», το σπουδαίο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου, έρχονται να μας αποκαλύψουν πολλά για τη Λευκωσία εκείνης της εποχής, καθώς και για τους φωτογράφους που έδρασαν, περπάτησαν και αποτύπωσαν την πρωτεύουσα και την εξέλιξή της στο πέρασμα των χρόνων.

Παρουσιάζονται φωτογραφίες του Απόστολου Βερβέρη (1900-1980), επίσημου φωτογράφου του βασιλιά της Ελλάδας Παύλου, ο οποίος ταξίδεψε στο νησί το 1954-1955 ως απεσταλμένος του Υπουργείου Εξωτερικών για να φωτογραφήσει και να ετοιμάσει σχετική έκδοση που θα ενίσχυε τον αγώνα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης στιγμιότυπα και από άλλους φωτογράφους που άφησαν το δικό τους στίγμα στην αποτύπωση της πόλης, όπως ο Φέλιξ Γιαξής (1922-2001;) και ο Τάκης Μούρεττος (έδρασε κυρίως 1950-1970).

Επισημαίνεται ότι οι φωτογραφίες εκτίθενται μεγεθυμένες και συνοδεύονται από την αντίστοιχη λεζάντα τους, στην οποία αναγράφονται ο φωτογράφος, η θεματική και η χρονολογία λήψης τους. Χωρίζονται σε τρεις θεματικές ενότητες: η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην εξέλιξη της πόλης μας, στην οποία διακρίνεται ο ιστός της να πυκνώνει πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά· ακολουθούν οι άνθρωποι, οι ίδιοι οι κάτοικοι της Λευκωσίας, καλώντας μας να τους ανακαλύψουμε μέσα από την καθημερινότητα αλλά και την κοσμική τους δραστηριότητα· τέλος, τα φωτογραφικά τεκμήρια εστιάζουν στα ιστορικά γεγονότα, τα οποία παρουσιάζονται στην τρίτη ενότητα, υπό το πρίσμα πάντοτε εκείνων που τα βίωσαν στον τόπο και στον χρόνο τους.

«Η προσωρινή έκθεση Τρεις Φωτογραφικές Διαδρομές – Λευκωσία: Άνθρωποι και Τόποι συνεπαίρνει τον επισκέπτη, καθώς τον προσκαλεί να δώσει το δικό του «παρών» στο ιστορικό παρελθόν ακολουθώντας ένα μονοπάτι μέσα από πληθώρα φωτογραφιών, οι οποίες «εικονογραφούν» την πρωτεύουσα του τόπου μας στο διάβα των χρόνων. Τρεις φωτογραφικές διαδρομές, τρία μέρη τα οποία εξελίσσονται διαδοχικά ως μία ουσιαστικά έκθεση: Μέρος 1: 1878-1950, Μέρος 2: 1950-1960 και Μέρος 3: 1960-2004», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι, με τον τρόπο αυτόν, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας προβάλλει άγνωστα ντοκουμέντα του Φωτογραφικού του Αρχείου ως μαρτυρίες που ξεδιπλώνουν την ανάπτυξη της πρωτεύουσας.

Τον γενικό συντονισμό της έκθεσης είχε η Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας Τζένη Λυμπεροπούλου Σαββίδου, καθώς και την επιμέλεια από κοινού με την Υποδιευθύντρια του Μουσείου Μαρία Πατσαλοσαββή. Σχετικά με τη δημιουργία της έκθεσης, καθοριστικός υπήρξε ο συμβουλευτικός ρόλος της Διευθύντριας του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και της Λεβεντείου Πινακοθήκης Λουκίας Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, καθώς και της Δήμητρας Θεοδότου Αναγνωστοπούλου, Συμβούλου Μουσείων του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, της Λεβεντείου Πινακοθήκης και του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

Σημειώνεται ότι ιδιαίτερης σημασίας για την υλοποίηση της έκθεσης αποτέλεσε η υποστήριξη του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, το οποίο παραχώρησε αρχειακό υλικό σε μορφή βίντεο για τον εμπλουτισμό του περιεχομένου της.

Η επίσημη έναρξη της έκθεσης θα γίνει στις 28 Μαΐου 2024, στις 18:00, με δύο ειδικές ξεναγήσεις (18:00-19:00 και 19:00-20:00) από τις επιμελήτριες της έκθεσης. Κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων θα προσφέρεται το διαδεδομένο κοκτέιλ της εποχής 1950-1960, το Brandy Sour.

Οι κρατήσεις είναι απαραίτητες, και πρέπει να γίνονται στο τηλέφωνο 22661475 και στο info@leventismuseum.org.cy.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 28 Μαΐου έως τις 25 Αυγούστου 2024 και θα βρίσκεται στην Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας. Θα είναι ανοικτή από Τρίτη έως Κυριακή, από τις 10:00 έως τις 16:30.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έκθεση, Λευκωσία, Λεβέντειο Μουσείο, 28 Μαΐου,ekthesi, lefkosia, leventeio mouseio, 28 maΐou