Φιλιπίνες: Mαθήματα τις επόμενες δύο ημέρες λόγω «επικίνδυνης» ζέστης

Οι Φιλιππίνες ανέστειλαν τα δια ζώσης μαθήματα για τις επόμενες δύο ημέρες και ανακοίνωσαν ότι το δίκτυο ηλεκτροδότησης στο βασικό νησί του συμπλέγματος μπορεί να φτάσει στα όριά του καθώς η χώρα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει κύμα καύσωνα που επηρεάζει επίσης άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεψε σήμερα θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν στην περιοχή της πρωτεύουσας τους 37 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες τρεις ημέρες.

Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι ο δείκτης ζέστης

–η θερμοκρασία που είναι αισθητή από τον οργανισμό, για την μέτρηση της οποίας λαμβάνονται υπόψη κι άλλοι παράγοντες, όπως ο αέρας ή η υγρασία πέραν της ένδειξης του θερμομέτρου—αναμένεται να παραμείνει στο ρεκόρ των 45 βαθμών Κελσίου, το οποίο κατατάσσεται στην κατηγορία των «επικίνδυνων» θερμοκρασιών, καθώς υπό τις συνθήκες αυτές μπορεί να προκληθεί θερμοπληξία από την παρατεταμένη έκθεση.

Ο δείκτης ζέστης μπορεί να συνεχίσει να σημειώνει ρεκόρ ως την δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, δήλωσε στον ραδιοσταθμό DZBB η μετεωρολόγος της κρατικής υπηρεσίας Γκλάιζα Εσκουλάρ.

Το κύμα καύσωνα προκαλεί πίεση στην παροχή ρεύματος στο κύριο νησί των Φιλιππίνων, την Λουζόν, στην οποία αντιστοιχούν τα τρία τέταρτα της οικονομικής παραγωγής, με τα αποθέματα να εξαντλούνται μετά το κλείσιμο 13 ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου των Φιλιππίνων.

Στην Ινδονησία οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναφέρθηκαν ως παράγοντας για αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, σε 35.000 τον περασμένο μήνα από 15.000 πριν από έναν χρόνο.

Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει παρατείνει την περίοδο ξηρασίας και οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν επιταχύνει τον κύκλο ζωής των κουνουπιών, διευκρίνισε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Antara ο εκπρόσωπος του ινδονησιακού υπουργείου Υγείας Σίτι Νάντια Ταρμίζι.

--Ζάλη και λιποθυμία—

Το υπουργείο Παιδείας των Φιλιππίνων έδωσε χθες, Κυριακή, εντολή στα δημόσια σχολεία να αναστείλουν τα δια ζώσης μαθήματα και να αρχίσουν διαδικτυακά λόγω της πρόβλεψης για ρεκόρ δείκτη ζέστης, καθώς οι τάξεις μπορεί να αντιμετωπίζουν συνωστισμό και οι περισσότερες δεν διαθέτουν κλιματισμό.

Ο Μπέντζο Μπάσας, πρόεδρος του Συνασπισμού Αξιοπρέπειας Διδασκόντων, σύλλογος εκπαιδευτικών, δήλωσε ότι η ακραία ζέστη έχει ήδη επιπτώσεις στο διδακτικό προσωπικό και στους μαθητές.

«Είχαμε ήδη αναφορές για υψηλή πίεση και ζάλη, και λιποθυμίες μαθητών και διδασκόντων τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Μπάσας στον ραδιοσταθμό DWPM.

Μερικά ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια που δεν αφορά η οδηγία του υπουργείου Παιδείας άρχισαν επίσης τα διαδικτυακά μαθήματα. Πάνω από 3,6 εκατομμύρια μαθητές δημόσιων σχολείων είχαν ήδη αντιμετωπίσει παρόμοιες αναστολές των δια ζώσης μαθημάτων την περασμένη εβδομάδα.

Επιβάτες στο κύριο αεροδρόμιο της Μανίλα δοκιμάζονται επίσης από τη ζέστη στο κτίριο του τερματικού του σταθμού 3 αφού δύο από τους έξι πύργους ψύξης σταμάτησαν χθες να λειτουργούν. Ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται για να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αέρα και να προσφέρουν λίγη δροσιά στους επιβάτες, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του αεροδρομίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φιλιπίνες, Mαθήματα,filipines, Mathimata